Witam.
Na szumach do 800 ISO właściwie nie będzie specjalnego zysku, chyba że mówimy o 1600 ISO- bardzo niewieka różnica na korzyść 30D. 3200 ISO w 30tce (na mój gust) nieużyteczne. Zyski będą na:
-Szybkości zdjęć seryjnych- olbrzymi
-Dokładności AF (zwłaszcza przy AI Servo)- spory
-Jakości obudowy i uchwycie- duży, a b. duży jeśli podepniemy ciężkie szkło
-Długości działania na baterii- u mnie 600- 700 zdjęć z 30D
-Ustawialności aparatu- raczej niezbyt wielki.
Z funkcji których nie ma w 400D mnie w 30D najbardziej podoba się- możliwość zmian "Parametrów obrazu" bez wchodzenia w menu (np. szybkie zmiany filtrów w trybie cz-b przy strzelaniu w jpgach), możliwość włączenia wspomagania AF z zewnętrznej lampy bez konieczności błyskania tejże lampy, oraz dokładne ustawialność balansu bieli w stopniach Kelvina (przydatne przy jpg, ale nieistotne w RAW ach)
Przy przesiadce na 30D będą też niejakie STRATY:
-Głośność- 30D strzela jak karabin
i (tutaj kij w mrowisko)
- Prostota obsługi i łatwość zmian AF, WB, Drive, pomiaru światła- w 400D przypisane są im pojedyncze przyciski na tylnej ściance, a w 30D funkcje te są zgrupowane po dwie na przycisk i zmieniane przednim i tylnym pokrętłem. Trzeba nauczyć się która funkcja którym pokrętłem. Tylne kółko nastawcze w 30D jest przy fotografowaniu w Manualu rewelacją, ale czasem w akcji niechcący można nam zmienić ekspozycję zdjęcia- w 400D konieczne jest celowe naciśnięcie przycisku do zmiany ekspozycji, więc przed takimi wypadkami jest on zabezpieczony.
Wyświetlanie danych na tylnym, dużym ekranie 400D jest też moim zdaniem bardziej czytelne niż dopatrywanie się ich na małym ciekłokrystalicznym ekraniku 30-tki.
Wyświetlacz w 30D jest wg mnie marnej jakości i zupełnie niepotrzebnie zajmuje tyle miejsca- i tak nie da się na nim jednoznacznie ocenić czy zdjęcie jest ostre, a co najwyżej czy osoba fotografowana nie ma zamkniętych oczu- po co więc taki wielki wyświetlacz.
W skrócie- do seryjnych zdjęć akcji 30D wykaże spore przewagi. przy spokojniejszych działaniach, statycznych obiektach dla mnie nie ma aż takiej dramatycznej różnicy funkcjonalnej- przede wszystkim odczuwa się lepszą jakość uchwytu, solidność i poręczność z dłuższymi teleobiektywami. Obydwa dobre.