Strona 19 z 20 PierwszyPierwszy ... 917181920 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 191

Wątek: test CARL ZEISS 85 1.4 Planar T vs. 85 L II

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Tu nie chodzi o Cichego. Już z zasady sprzedawca testujący swój własny towar jest kompletnie niewiarygodny a jego "test" uwypukla zalety towaru bo większa sprzedaż leży w jego interesie. Kasa Misiu, kasa.....
    No i o to chodzi, zgadzam się w 100%, test w wykonaniu sprzedawcy, którym też zdarza mi się być jest po prostu niewiarygodny, a często odnosi skutek wprost przeciwny do zamierzonego oczywiście o ile potencjalny klient jest zorientowany, że testujący jest zarazem sprzedającym dlatego uważam, że lepiej podać link do testów w sieci czy to na optyczne.pl (niezależnie od jakości tych testów) czy na photozone.de (jakoś olali Samyangi) itp., ale ogólnie, w porównaniu do innych forów to u nas nie jest źle najbardziej rozbawił mnie wątek o Samyangu 85/1,4 na forum Nikon'a, ludzie napracowali się, powrzucali kopę swoich zdjęć, własnych opinii, wątek rozrósł się do iluś tam stron, aż tu pewnego dnia przyszedł admin, cały wątek skasował i wkleił swój test rzeczonego obiektywu... bez komentarza... Pozdrawiam, photolo.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    W dluzszej dyskusji, do ktorej dolaczaja sie coraz to nowe osoby, zawsze dochodzi sie do punktu, w ktorym wymieniajacy poglady nie wiedza/ nie pamietaja od czego zaczal sie spor. Przypomnijcie mi jak to bylo w tej dyskusji?

Wg mnie zaczelo sie od glupiej uwagi photolo. Byla to niepochlebna opinia nt produktow koreanskich, a nie nt produktu niemieckiego:

potem il Dottore dodal swoje 3 grosze:

iskre zaplonowa puscil uzytkownik BeatX, nie mogac pojac, jak mozna wydac tyle a tyle kasy na produkt niemiecki :

a il Dottore nie pozostal dluzny:

czare goryczy przelal BeatX:

No i sie potoczyla glupia dyskusja. Ludzie dajcie spokoj. Sens kupna lub nie kupna czegos jest sprawa przyjetych kryteriow i priorytetow. Kazdy ma inne i nie klocmy sie o to, bo to naprawde jest pozbawione sensu.

No tak, a dlaczego mam wyrażać niepochlebną opinię o produkcie Niemieckim, a tak naprawdę de facto to japońskim o niemieckiej formule skoro miałem Zeiss'a w ręku i jest to po prostu cacuszko pod każdym względem? Samyang'a też miałem w ręku i moja opinia o nim jest jaka jest... nie neguję tego obiektywu całkowicie wręcz przeciwnie... dobrze, że na rynku jest tani obiektyw o takiej jasności, ale dorabianie do obiektywu o przeciętnej jakości optycznej, że o jakości mechanicznej nie wspomnę, metki obiektywu wręcz wybitnego uważam za nieuzasadnione... chyba, że marketingiem, ale to już inna bajka - patrz Daewoo Espero, Lanos, Nubira, Leganza... jak się pojawiły też się ludzie tym zachłysnęli... na jak długo??? Ja myślę, że to jest tak, że do czasu pojawienia się Samyang'a niewiele osób miało możliwość fotografowania obiektywem o tej ogniskowej i tej jasności, ba sporo osób nie stać było na stałkę 85mm o jasności 1,8 i teraz kiedy dorwali się do Samyang'a to nagle objawiła im się jakość stałki z dużym otworem wzglęnym, która po fotografowaniu z reguły tanimi obiektywami kit'owymi typu zoom rzeczywiście może być szokiem tak jak szokiem dla mojego znajomego był fakt, że zdjęcia zrobione Canon'em + stary Helios od Zenit'a są zdecydowanie lepszej jakości niż zdjęcia zrobione Canon'em + oryginalny Canon tj. 18-55/3,5-5,6... Ja akurat na punkcie obiektywów portretowych mam świra i udało mi się zgomadzić te, które są najlepsze z najlepszych (w sumie brakuje mi tylko Pentax'a AF 85 f/1,4 i właśnie Zeiss'a 85/1,4) i być może dlatego Samyang nie robi na mnie wrażenia... Nawiasem mówiąc chciałbym zobaczyć jak to szkiełko spisuje się w takich warunkach jak minus 15 stopni tudzież plus 40 bo co do Leica i Zeiss'a to jestem spokojny, a tu podejrzewam byłby beton tudzież pływająca przysłona, ale to już inna broszka bo nie każdy w takich warunkach fotografuje... A co do wydawania pieniędzy na produkty niemieckie... hmmm... przypominam, że Japonia też była państwem OSI, wychodzi na to, że chcąc być sprawiedliwymi dziejowo poprzez bojkot produktów wroga nie powinniśmy fotografować w ogóle no bo w sumie Rosjanie też nam wleźli w granice, czyli: nie Niemcy, nie Japonia, nie Rosja... rzeczywiście chyba pozostaje nam KOREA, zatem Panowie Canon'y do kosza i czekamy na puszkę Samyang'a, która z pewnością okaże się lepsza od 5DMKII albo wracamy do Drucha i Starta... no pozostaje nam jeszcze Sinar i Hassel tudzież Kodak... Pozdrawiam, photolo.
    Ostatnio edytowane przez photolo ; 22-08-2009 o 12:47 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photolo Zobacz posta
    No tak, a dlaczego mam wyrażać niepochlebną opinię o produkcie Niemieckim...
    A kto powiedzial, ze powinienes? Stwierdzilem tylko fakt: glupia dyskusja zaczela sie od niepochlebnej opinii nt produktu koreanskiego, a nie od niepochlebnej opinii nt produktu niemieckiego. Przez "niepochlebna opinie" uwazam nie tylko uwagi dotyczace jakosci optycznej ale rowniez ceny, mozliwosci etc. To tak zeby pamietac kto po czym zaczal jechac.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 22-08-2009 o 14:00
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Czy jest tu moderator?

Chyba czas sprzątnąć te przepychanki nie na temat.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Tu można znaleźć trochę http://www.pbase.com/cameras/zeiss/planar_t_14_85_zf

EDIT: Tutaj też się trochę znajdzie http://www.flickr.com/groups/613869@N20/pool/
    ??? Link do pbase okazuje zdjęcia z wersji ZF, przypominam że rozmawiamy o wersji ZE, a ta grupa na Flickrze to wersja z bagnetem C/Y, już w ogóle totalnie różna optycznie. Sami właściciele tego szkła piszą w cytowanych przeze mnie komentarzach o różnicy np. w bokehu, który w wersji C/Y nie jest rewelacyjny.
    Pokaż mi linki do zdjęć wykonanych obiektywem Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE - o tym jest ten wątek. Nie o szkłach do Sony, Nikona, czy Contax/Yashica.
    Jeśli szkło jest do Canona to powinien podczepiony być do niego Canon - proszę więc o sample tego szkła z Canona a nie z Nikona czy innego aparatu.
    Dodam, że można je znaleźć w necie ale naprawdę nie jest łatwo...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez marito Zobacz posta
    Wiesz co Dottore, olej gościa i jego jawne zaczepki. Chce leczyć tu swoje kompleksy to niech leczy w samotności. Wrzuć lepiej jeszcze jakieś fotki./../
    Bardzo chętnie bym to zrobił, ale postanowiłem nie rzucać pereł... itd.
    Podziękuj paru mądrym inaczej co koło tego szkła nawet nie stali ale mają bardzo wiele o nim do powiedzenia.
    Nowe fotki z Zeissa będę wrzucał na razie tutaj:
    http://www.flickr.com/groups/carlzeissplanar85ze/
    A kiedy znajdę czas to pomyślę o założeniu wątku na CB z cyklu "Najlepsze zdjęcia" - tam programowo admin nie dopuszcza do bełkotu takich looserów.
    Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 22-08-2009 o 20:41 Powód: Automerged Doublepost
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    ??? Link do pbase okazuje zdjęcia z wersji ZF, przypominam że rozmawiamy o wersji ZE, a ta grupa na Flickrze to wersja z bagnetem C/Y, już w ogóle totalnie różna optycznie. Sami właściciele tego szkła piszą w cytowanych przeze mnie komentarzach o różnicy np. w bokehu, który w wersji C/Y nie jest rewelacyjny.
    Pokaż mi linki do zdjęć wykonanych obiektywem Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE - o tym jest ten wątek. Nie o szkłach do Sony, Nikona, czy Contax/Yashica.
    Jeśli szkło jest do Canona to powinien podczepiony być do niego Canon - proszę więc o sample tego szkła z Canona a nie z Nikona czy innego aparatu.
    Dodam, że można je znaleźć w necie ale naprawdę nie jest łatwo...
    Popatrz na Additional Information fot z linku z Flickra a niekiedy nawet na podpisy pod zdjęciami. Czyżby kupowali do Canonów 5D mk II, 1D, 1Ds, 400D szkło z niepasującym bagnetem?
    Zdjęcia tego gościa http://www.flickr.com/photos/bernd_geh/ są z wersji ZE http://www.flickr.com/photos/bernd_g.../planar8514ze/ (88 przykładów na obecną chwilę).
    Poza tym konstrukcja optyczna jest ta sama, we wszystkich mocowaniach (źródło Zeiss). Różnice w obrazowaniu mogą wynikać jak przy każdym szkle używanym na FF/Cropie.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 23-08-2009 o 00:33
    .

Domyślnie

Hehe, Bernd Geh jest zapisany do mojej grupy 85mmZE na Flickrze! Fajnie gość foci...
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Dylemat 85/1.4 bez AF czy 85/2.8 z AF do portretu rozstrzygnąłbym na korzyść 85/1.4...
    wszystkie 1.2 czy 1.4 to przegięcia :-o czy z AF czy bez
    Tu 90/2.8 przy 2.8. Na papierze wyglądałoby fatalnie. Trzeba było mi przymknąć do 5.6
    Wini

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Na papierze wyglądałoby fatalnie. Trzeba było mi przymknąć do 5.6
    dlaczego?
    I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
    szukajka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

no własnie, dlaczego? moim zdaniem to własnie na papierze mała GO zyskuje dodatkowo, na trojwymiarowości i odczuci glebi, ale ja jestem maniakiem malej GO, staram się nigdy nie przymykać moich szkieł
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    no własnie, dlaczego? moim zdaniem to własnie na papierze mała GO zyskuje dodatkowo, na trojwymiarowości i odczuci glebi, ale ja jestem maniakiem malej GO, staram się nigdy nie przymykać moich szkieł
    trochę OT
    W skrócie; wg mnie jeżeli na powierzchni 100x70 cm będziesz miał 5% powierzchni "ostrej", a reszta będzie "GO", to efekt 3D będzie średnio widoczny.
    Dla odmiany, 135 mm przymknięte do f6.3-f8
    Wini

Strona 19 z 20 PierwszyPierwszy ... 917181920 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów