Strona 18 z 20 PierwszyPierwszy ... 81617181920 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 191

Wątek: test CARL ZEISS 85 1.4 Planar T vs. 85 L II

Uzależniony

Domyślnie

Tylko dlaczego wlasciciel zeissa odbiera posty mowiace dobrze o koreancu jako atak na wlasna osobe?
    Dyskusja jest o obiektywie nie o wlascicielu i o tym czy kupic zeissa, czy C1.8 czy koreanca.

Jak narazie nie widze przepasci w jakosci zdjec w wymienionej trojce, sam mysle o 85mm i argumenty za zaissem mnie nie przekonuja.

Argumenty o tym jak dlugo zeiss robi szkla sa kompletnie nie trafione. Wlasnie koreanczycy pokazali jak dobre szklo moze zrobic ktos kto nie zajmuje sie tym od lat.

Czekam na przewidywana sigme, moze sie okazac ze poprostu pozamiata ten fragment rynku dajac w przyzwoitem cenie 1.4 a AF'em. Drobne niuanse w rozmyciu czy kolorach znikaja gdy nie mamy dwoch szkiel do porownania. Wtedy ciezko wskazac czy zdjecie z zeissa czy koreanczyka.

Wiem jak zeiss jest wykonany, najlepiej z ww mymienionych, obsluga faktycznie jest bajecznie mila. Jedni to tego przywiazuja uwage inni nie.
    Ostatnio edytowane przez dzik ; 20-08-2009 o 14:54

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Albo, jak to u Sigmy jest w zwyczaju, z "AF" ;-)
    Ciekawe dlaczego Zeiss nie zrobił tych obiektywów z autofocusem.
    Jak to nie zrobił, a to to co: http://www.pbase.com/cameras/sony/sal_85f14 formuła optyczna jest ta sama... tyle, że trzeba mieć odpowiednią zaślepkę tylną o symbolu np. A900 Pozdrawiam, photolo.
    Ostatnio edytowane przez photolo ; 21-08-2009 o 13:22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marito Zobacz posta
    Oglądnij sobie "Dzień Świra" a szczególnie wieczorną modlitwę Polaka. To nas różni od nacji zachodnich, że zamiast cieszyć się wraz z kolegą il Dottore z jego obiektywu i zdjęć myslimy jak by tu mu dop...ć, żeby czasem się za bardzo nie cieszył. Nie rozumiem Twojego sposobu myslenia - to źle, że czlowiek cieszy się z zakupionej zabawki???
    Hehheehe... doskonale człowieczka podsumowałeś.
    Ciekawe czy jak wchodzi do kibla to też tak strzela zapałkami w sufit?
    Faktycznie "Dzień Świra" się kłania na max.
    No cóż... ja nieboraka kompleksów leczył nie będę - a przynajmniej nie za darmo!

Wykonałem jakąś pracę ładując tutaj sample. Ktoś prosił o portretowe - też dostał. Poświęciłem swój czas.
    I z ręką na sercu: czy GDZIEKOLWIEK w polskim internecie widzieliście jeszcze sample z tego szkła oprócz zdjęć Cichego i moich?
    Znacie Flickr? Znacie. Założyłem grupę poświęconą temu obiektywowi w wersji na Canona. Wiecie jak popularny jest Flickr i wyobraźcie sobie że grupa liczy aż... 10(!!!) ludzi, z czego zdjęcia postuje może połowa, czyli w sumie pięciu(!) fotografów.
    Tak rzadko spotyka się to szkło. Nie mówię że jest 5 egzemplarzy na świecie ale o sample naprawdę nie jest łatwo.
    Więc jeśli ktoś wykonuje bezinteresownie jakąś pracę dla innych (nie handluję Zeissami, żadna firma za reklamę mi nie płaci) to ma prawo spodziewać się przynajmniej normalnej dyskusji normalnych ludzi a nie bełkotu jakiegoś przegranego gościa, który poza pluciem jadem nie ma nic do powiedzenia.
    No mam rację czy nie?
    Na wspomnianym wcześniej amerykańskim forum zamiast pluć jadem ludziska piszą tak:

"Tried one of these today. LOVED IT. Its build and handling is just un-freaking-believable - way better than the 85L. A joy to use, and well priced compared to the 85L."

"The bokeh also looks good, as opposed to my CZ Contax/Yashica lenses. As much as I love those lenses, 50mm 1.7 and 28mm 2.8, I´ve never really raved about their bokeh. This 85mm ZE definitely has better bokeh than my older ones."

"Aggghhh my lust is insatiable! Soo close to spending tons of money I don't have haha."

"I love the color contrast of this lens, ive been toying with the idea of Zeiss 50 1.4 & canon 85L as my next two lenses, but now i feel torn !"

"The background blur is so soft and sweet. It's gentle and creamy. The colours are soft and muted too...subtle and intriguing. It's quite unlike the 85L...it's almost worth having both for either's "look". (MMM - słyszysz? )"

"Got my Zeiss 85mm f/1.4 ZE Planar T* Lens a week ago. This lens has some rave and some mixed reviews out there, but I love it. The subjects tend to pop out in a 3-D effect in a way not seen with any of my Canon lenses. The manual focus with AF confirmation is so much easier than I expected."

"think I'll be loving this lens for fashion."

"I have the 50mm ZE and love it. I'd love to also get the 85mm one day."

Nie chodzi o to by się zachwycać tym czy innym szkłem, chodzi o to, by BYĆ POINFORMOWANYM.
    A wyboru niech każdy sam sobie dokonuje. Ja nie reklamuję Zeissa tylko informuję o jego możliwościach.
    I jeśli kogoś to denerwuje to sorki - nie łapię dlaczego, właściwego podręcznika akurat widocznie nie czytałem. Ale "Dzień Świra" widziałem - i owszem...
    Teraz rozumiem Cichego... gość wykonuje wielką pracę a w zamian jest opluwany. Miłe.
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia | Warszawa

Domyślnie

Po pierwsze nie denerwuje tylko szczerze bawi
    Po drugie, dajesz jeszcze radę nosić swoje ego czy już potrzebujesz taczki?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    [...]ale o sample naprawdę nie jest łatwo.[...]
    Tu można znaleźć trochę http://www.pbase.com/cameras/zeiss/planar_t_14_85_zf

EDIT: Tutaj też się trochę znajdzie http://www.flickr.com/groups/613869@N20/pool/
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 21-08-2009 o 23:57
    .

Bywalec
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Wiesz co Dottore, olej gościa i jego jawne zaczepki. Chce leczyć tu swoje kompleksy to niech leczy w samotności. Wrzuć lepiej jeszcze jakieś fotki. Ehhh sam bym chętnie potrzymał takiego Zeissa w łapie. Zresztą do dziś mam 135-tkę Zeissa na m42 i za nic się go nie pozbędę.
    był 350D, 4D, 7D - jest 5D

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

dajcie już spokój Panowie!
    dobry wątek zmienia się w bezsensowną dyskusję
    Uszczypliwe uwagi są naprawdę zbędne!
    zgodzę się tutaj z il Dottore że przez takie bzdurne uwagi człowiek wątpi w jakiekolwiek udzielanie się na forum...
    a jakby nie było wszelkie dywagacje na temat szkła są z powietrza wzięte biorąc pod uwagę osoby które szkła nie widziały na oczy
    Jedyne rzetelne informacje można otrzymać jak na razie od Cichego i il Dottore
    Tego typu testy bardzo pomagają w podjęciu decyzji o zakupie danego szkła, a wygadywanie zazdrosnych pierdół przez ludzi którzy szkło widzieli tylko dzięki google jest co najmniej bezsensowne!
    Pozdrawiam
    30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marito Zobacz posta
    Nie rozumiem Twojego sposobu myslenia - to źle, że czlowiek cieszy się z zakupionej zabawki???
    W dluzszej dyskusji, do ktorej dolaczaja sie coraz to nowe osoby, zawsze dochodzi sie do punktu, w ktorym wymieniajacy poglady nie wiedza/ nie pamietaja od czego zaczal sie spor. Przypomnijcie mi jak to bylo w tej dyskusji?

Wg mnie zaczelo sie od glupiej uwagi photolo. Byla to niepochlebna opinia nt produktow koreanskich, a nie nt produktu niemieckiego:

Cytat Zamieszczone przez photolo Zobacz posta
    Dajmy sobie luz z Samyangiem, Falcon'em i tym podobnymi badziewiami, po cholerę to reklamować, ludzie to kupują, a tydzień później próbują odsprzedać bo kicha... a miało być tak pięknie... Pozdrawiam, photolo.
    potem il Dottore dodal swoje 3 grosze:

Ależ nie - ten Samjakmutam jest na pewno dużo lepszy.
    iskre zaplonowa puscil uzytkownik BeatX, nie mogac pojac, jak mozna wydac tyle a tyle kasy na produkt niemiecki :

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    co sadzisz o snobiźmie?
    a il Dottore nie pozostal dluzny:

A co sądzisz o zawiści?
    czare goryczy przelal BeatX:

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    no chyba, ze ktos ma radoche bardziej nie z robienia zdjec - a z metalowej budowy, swiadomosci posiadania obiektywu z powlokami T* z napisem zeiss <- to wszystko za niebagatela ponad 3000 pln wiecej.
    No i sie potoczyla glupia dyskusja. Ludzie dajcie spokoj. Sens kupna lub nie kupna czegos jest sprawa przyjetych kryteriow i priorytetow. Kazdy ma inne i nie klocmy sie o to, bo to naprawde jest pozbawione sensu.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 22-08-2009 o 08:44
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Teraz rozumiem Cichego... gość wykonuje wielką pracę a w zamian jest opluwany. Miłe.
    Tu nie chodzi o Cichego. Już z zasady sprzedawca testujący swój własny towar jest kompletnie niewiarygodny a jego "test" uwypukla zalety towaru bo większa sprzedaż leży w jego interesie. Kasa Misiu, kasa.....

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kajtek_bez_Majtek Zobacz posta
    Po pierwsze nie denerwuje tylko szczerze bawi
    Po drugie, dajesz jeszcze radę nosić swoje ego czy już potrzebujesz taczki?
    No właśnie widzę tą "zabawę"... przez zaciśnięte zęby ))))) kolego wyluzuj... Miłego dnia i pozdrawiam, photolo.

Strona 18 z 20 PierwszyPierwszy ... 81617181920 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów