Ja nie mowie o optyce, ale o postepie :-)
A gdyby tak stworzyc cos co jednym pstrykiem umialoby stworzyc cos takiego?
Tutaj mozna poczytac o co lotto.
A tutaj obejrzec powyzsze zdjecie super wielkie
Ja nie mowie o optyce, ale o postepie :-)
A gdyby tak stworzyc cos co jednym pstrykiem umialoby stworzyc cos takiego?
Tutaj mozna poczytac o co lotto.
A tutaj obejrzec powyzsze zdjecie super wielkie
Ostatnio edytowane przez aseptyczny ; 17-11-2008 o 18:18
A koledzy mówią o prawach fizyki, które przez następne milion lat będą constansPostęp technologiczny nie zmieni faktu, że jedna minuta to 60 sekund, jak i nie zmieni tego, że światło-siła obiektywu (np. na klatce 35mm) zależy przede wszystkim od średnicy obiektywu, a w konsekwencji od jego gabarytów.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Można nawet powiedzieć - technologiczne - i są to właśnie "tylko bariery" (czyli - do pokonania z pewnym wysiłkiem).
Natomiast co do przesłony, to są to "ściany" - raczej nie do przebicia - jak to się mówi - na gruncie współczesnej fizyki. A ściana (dla pojedynczego obiektywu) wynosi 0.6 - czyli jednak trochę mniej niż chciałeś
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Adobe pracuje nad podobnym wynalazkiem - trochę przypomina oko muchy - kilkadziesiąt soczewek na matrycy ustawionych pod nieco innymi kątami - również po to, żeby zachować informację o 3. wymiarze.
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 17-11-2008 o 19:45 Powód: Automerged Doublepost
EOS - conditio sine Kwanon...
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie