Ja nie mowie o optyce, ale o postepie :-)
A gdyby tak stworzyc cos co jednym pstrykiem umialoby stworzyc cos takiego?
Tutaj mozna poczytac o co lotto.
A tutaj obejrzec powyzsze zdjecie super wielkie
Ostatnio edytowane przez aseptyczny ; 17-11-2008 o 18:18
A koledzy mówią o prawach fizyki, które przez następne milion lat będą constansPostęp technologiczny nie zmieni faktu, że jedna minuta to 60 sekund, jak i nie zmieni tego, że światło-siła obiektywu (np. na klatce 35mm) zależy przede wszystkim od średnicy obiektywu, a w konsekwencji od jego gabarytów.
a tu bym sie klocil, bo to jest bardzo odwazne zalozenie
fizyka to jest taka unikatowa wsrod nauk (boje sie uzyc okreslenia: "scislych"), w ktorej prawdziwosc stwierdzen opiera sie na braku kontrprzykladow. tam gdzie w normalnych naukach podstawa uznania czegos za prawde jest dowod, tam w fizyce wszystko pozostaje prawda dopoty, dopoki sie tego nie zaprzeczy. i jeszcze do tego przezyje kopy w tylek od osob niechetnych zmianie biezacego status quo (vide: Galileusz, Kopernik, Einstein, ... - ze tylko z rekawa sypne).
tak zwane prawa fizyki wynikaja z zalozenia poprawnosci pewnych modeli wszechswiata. modeli, ktore zostaly zaakceptowane, bo nie udalo sie ich podwazyc. a sek w tym, ze mozliwosc podwazenia caly czas istnieje. fizyki, niestety, nie da sie inaczej uprawiac, ale tez z tego powodu warto dostrzegac jej ograniczenia i nie nazywac czarnego bialym
to nawet w swietle dzisiejszego stanu wiedzy szamanizmu fizyki jest bardzo odwaznym stwierdzeniem![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner