Pokaż wyniki od 1 do 10 z 191

Wątek: test CARL ZEISS 85 1.4 Planar T vs. 85 L II

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja uważam, że po prostu mają zerowe doświadczenie lub poza licencją na bagnet nie dostali zgody na AF, cholera ich tam wie. Przecież silnik mają, bo wersja do Sony posiada jakiś...

Poza tym wersje na m42 tego szkła chodziły swego czasu na allegro za ok 2k PLN, więc amatorzy MF są...
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 17-11-2008 o 15:46
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    bo wersja do Sony posiada jakiś...
    Cichy, gdzie ty byłeś przez ostatnie 10 lat?

A w temacie: są eLe (I i II) i jest reszta. Koniec tematu.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Poza tym wersje na m42 tego szkła chodziły swego czasu na allegro za ok 2k PLN, więc amatorzy MF są...
    Chyba raczej Contax / Yashica.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Chyba raczej Contax / Yashica.
    Być może, w każdym bądź razie kiedyś śledziłem szkła manualne, to takie Zeissy były, teraz już nie widzę.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja uważam, że po prostu mają zerowe doświadczenie lub poza licencją na bagnet nie dostali zgody na AF, cholera ich tam wie. Przecież silnik mają, bo wersja do Sony posiada jakiś...
    Przecież Canon ich nie wpuści do tego biznesu, to jasne jak szkła które robi Co innego Sony, które samo ledwo co potrafi sklecić (pomijając spadek po Minolcie), więc tutaj alians jest oczywisty i dodaje splendoru producentowi PlayStation. Jakby to wyglądało, Canon z Zeissem czy może Zeiss z Canonem?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Przecież Canon ich nie wpuści do tego biznesu, to jasne jak szkła które robi Co innego Sony, które samo ledwo co potrafi sklecić (pomijając spadek po Minolcie), więc tutaj alians jest oczywisty i dodaje splendoru producentowi PlayStation.
    to nawet nie tak. Sony ma, o ile mnie pamiec nie myli, silne udzialy w Zeissie. i w Tamronie, nawiasem mowiac.

przy czym, ja bym tego nie przecenial. Sony klepie tez matryce do malpek, ekraniki LSD i cala mase czesci, ktore potem laduja w produktach firm trzecich. podstawowym czynnikiem decyzji jest tu bakszisz i jesli Sony obliczy, ze na sprzedazy podzespolu/produktu X pod Canona zarobi wiecej niz na ograniczeniu go do wlasnego systemu, to go wypusci pod Canona. sorry Winnetou, ale biznes is biznes
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Poćwiczy. Akustyk, uwierz mi na słowo, że wystarczy trzymać się powyżej 1/125 (jedna para na forum pisze nawet o 1/640 ) i na cropie da się żyć z focus&recompose.
    Pełna klatka to już zuuuuuupełnie co innego, tu procent keeperów jest zdecydowanie mniejszy, przynajmniej na początku.
    Oczywiście piszę o portrecie, f/1.2, 20D i MFD (90cm).
    ale focus&recompose mozna tez robic szklem MF i w tym wypadku w sumie problem istnienia AF nie odgrywa roli.

mnie bardziej chodzilo tu o sugestie, ze mozna dzieki servo uratowac zdjecia, na ktorych obiekt/fotograf sie poruszy. i tej mozliwosci, majac na uwadze rzadkosc czujnikow AF, ja bym osobiscie nie przecenial
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 17-11-2008 o 16:12 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów