Strona 5 z 20 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 191

Wątek: test CARL ZEISS 85 1.4 Planar T vs. 85 L II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ktoś wczesniej pisał, że albo 1.8 albo L, owszem, tylko trzeba pamietac, że cenowo te obiektywy dzieli przepaść (1400~6400).
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Jakby miał AF, to by pewnie kosztował tyle, co wersja do Sony (4900 w momencie wejścia na rynek).
    podejrzewam ze znalazlloby sie wiecej osob ktore by kupily go w wersji AF za 4900 niz teraz, nawet za 2000.

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    No właśnie, czemu nie ma AF? Przy takiej cenie i braku AF to w życiu nie zamieniłbym 85/1.8 na tego Zeissa.
    To najgłupsza wypowiedź jaką przeczytałem na forum. Z takim nastawieniem to sobie kompakta kup. Zeiss to konstrukcja która i za 20-30 i 50 lat będzie świetnie pracować. Chciałbym zobaczyć L-kę za 30 lat.

To nie szkiełko do ślubniaków tylko do studia, czy portretu w plenerze. Znajdź mi top-profi fotografa studyjnego pracującego z AF. AF nigdy nie trafi w punkt - na każdym sensownym szkoleniu o optyce fotograficznej tak mówią. Radzę się zapisać na jakiś Sigmy czy którejkolwiek uczelni technicznej - czasem się tam takowe odbywają.
    d.es
    onedayone - jeden dzień-jedno zdjęcie

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    To najgłupsza wypowiedź jaką przeczytałem na forum. Z takim nastawieniem to sobie kompakta kup. Zeiss to konstrukcja która i za 20-30 i 50 lat będzie świetnie pracować. Chciałbym zobaczyć L-kę za 30 lat.
    Wiesz, dlaczego na rynku wtórnym próżno szukać 30-letnich L-ek? Bo Canon w międzyczasie zmienił bagnet i stały się bezużyteczne. Tylko naiwny człowiek kupuje szkło z myślą, że mu posłuży przez wspomniane przez Ciebie 50 lat. Wystarczy, że znowu zmienią mocowanie i możesz sobie rytmicznie zamykać i otwierać osłonę przeciwsłoneczną.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Nie chce tutaj wrozyc z fusow ale znajac zycie, to za 10 lat bedziemy miec ISO 1mln i przyslony f0.5 w obiektywach o kompaktowych rozmiarach ;-) A moze i rynek opanuje producent, ktory dzis jeszcze nie jest znany? ze swoim nowym superwyczesanym bagnetem...? Hehe

A wracajac do AF vs MF to dalej bede sie upieral, ze zal placic taka kase za szklo bez AF nawet znajac jego wady. A, ze ten Zeiss AFa nie ma przy cenie jaka trzeba za niego dac to wynik segmentacji rynku i segmentu docelowego, na ktory jest on przeznaczony :-]
    Ostatnio edytowane przez aseptyczny ; 17-11-2008 o 17:25

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aseptyczny Zobacz posta
    Nie chce tutaj wrozyc z fusow ale znajac zycie, to za 10 lat bedziemy miec ISO 1mln i przyslony f0.5 w obiektywach o kompaktowych rozmiarach ;-)

Co do matrycy - możesz mieć nawet i rację, ale optyki się nie oszuka, to nie tak, jak z matrycami o procesorami, że robią coraz lepsze Jednak zależność między wielkością matrycy, głębią ostrości i jasnością szkła uniemożliwiają miniaturyzację.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Co do matrycy - możesz mieć nawet i rację, ale optyki się nie oszuka, to nie tak, jak z matrycami o procesorami, że robią coraz lepsze Jednak zależność między wielkością matrycy, głębią ostrości i jasnością szkła uniemożliwiają miniaturyzację.
    Pamietam jak kilka lat temu wlasciwosci fizyczne i znane technologie uniemozliwialy stworzenie dysku twardego o pojemnosci powyzej 100GB, byla to taka 'psychologiczna' granica. Jakie dzis mamy dyski kazdy wie

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta

To nie szkiełko do ślubniaków tylko do studia, czy portretu w plenerze. Znajdź mi top-profi fotografa studyjnego pracującego z AF. AF nigdy nie trafi w punkt - na każdym sensownym szkoleniu o optyce fotograficznej tak mówią.
    Wiesz, mnie jakoś 85/1.8 świetnie trafiało i 85L II też trafia w punkt, więc raczej nic mądrego nie napisałeś
    Nie wiem, który tak bardzo 'profi' potrzebuje różnicy 2/3EV w zamian za brak AF żeby dopłacić 3000zł, a szczególnie f/1.4 w studiu . Zresztą nawet w portrecie w plenerze czy studiu brak AF ogranicza do bardzo statycznych, wystudiowanych do perfekcji przez modelkę poz albo liczenie na szczęście że się akurat trafi jeśli próbujemy zrobić cokolwiek w ruchu. Spróbuj namówić modelkę do odegrania kilkanaście razy jakiejś scenki w trakcie której będziesz próbował uchwycić właściwy moment i po każdej ustawiaj sobie manualnie ostrość od nowa. Życzę Ci wyjątkowej cierpliwości (modelce również ). Nawet wolny AF 85L w takich przypadkach jest bardzo dobrym narzędziem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pamietam jak kilka lat temu wlasciwosci fizyczne i znane technologie uniemozliwialy stworzenie dysku twardego o pojemnosci powyzej 100GB, byla to taka 'psychologiczna' granica. Jakie dzis mamy dyski kazdy wie
    No ale to są bariery eletroniczne, optyka to co innego.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A wracajac do AF vs MF to dalej bede sie upieral, ze zal placic taka kase za szklo bez AF nawet znajac jego wady. A, ze ten Zeiss AFa nie ma przy cenie jaka trzeba za niego dac to wynik segmentacji rynku i segmentu docelowego, na ktory jest on przeznaczony :-]
    No dokładnie tak. To nie Zeiss 85/1,4 jest słaby, po prostu są do kupienia inne niezłe obiektywy np. 85/1.8USM, które dadzą większy komfort pracy dzięki AF. Już samo dopłacanie z 85/1.8 do 85L jest sprawą dosyć dyskusyjną, a tym bardziej z f/1.8 do f/1.4 z brakiem AF. Wadą Zeissa jest jego cena, która sprowadza ten obiektyw do roli ciekawego ale tylko folkloru

Strona 5 z 20 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów