Hehheehe... doskonale człowieczka podsumowałeś.![]()
Ciekawe czy jak wchodzi do kibla to też tak strzela zapałkami w sufit?
Faktycznie "Dzień Świra" się kłania na max.
No cóż... ja nieboraka kompleksów leczył nie będę - a przynajmniej nie za darmo!
Wykonałem jakąś pracę ładując tutaj sample. Ktoś prosił o portretowe - też dostał. Poświęciłem swój czas.
I z ręką na sercu: czy GDZIEKOLWIEK w polskim internecie widzieliście jeszcze sample z tego szkła oprócz zdjęć Cichego i moich?
Znacie Flickr? Znacie. Założyłem grupę poświęconą temu obiektywowi w wersji na Canona. Wiecie jak popularny jest Flickr i wyobraźcie sobie że grupa liczy aż... 10(!!!) ludzi, z czego zdjęcia postuje może połowa, czyli w sumie pięciu(!) fotografów.
Tak rzadko spotyka się to szkło. Nie mówię że jest 5 egzemplarzy na świecieale o sample naprawdę nie jest łatwo.
Więc jeśli ktoś wykonuje bezinteresownie jakąś pracę dla innych (nie handluję Zeissami, żadna firma za reklamę mi nie płaci) to ma prawo spodziewać się przynajmniej normalnej dyskusji normalnych ludzi a nie bełkotu jakiegoś przegranego gościa, który poza pluciem jadem nie ma nic do powiedzenia.
No mam rację czy nie?
Na wspomnianym wcześniej amerykańskim forum zamiast pluć jadem ludziska piszą tak:
"Tried one of these today. LOVED IT. Its build and handling is just un-freaking-believable - way better than the 85L. A joy to use, and well priced compared to the 85L."
"The bokeh also looks good, as opposed to my CZ Contax/Yashica lenses. As much as I love those lenses, 50mm 1.7 and 28mm 2.8, I´ve never really raved about their bokeh. This 85mm ZE definitely has better bokeh than my older ones."
"Aggghhh my lust is insatiable! Soo close to spending tons of money I don't have haha."
"I love the color contrast of this lens, ive been toying with the idea of Zeiss 50 1.4 & canon 85L as my next two lenses, but now i feel torn !"
"The background blur is so soft and sweet. It's gentle and creamy. The colours are soft and muted too...subtle and intriguing. It's quite unlike the 85L...it's almost worth having both for either's "look". (MMM - słyszysz?)"
"Got my Zeiss 85mm f/1.4 ZE Planar T* Lens a week ago. This lens has some rave and some mixed reviews out there, but I love it. The subjects tend to pop out in a 3-D effect in a way not seen with any of my Canon lenses. The manual focus with AF confirmation is so much easier than I expected."
"think I'll be loving this lens for fashion."
"I have the 50mm ZE and love it. I'd love to also get the 85mm one day."
Nie chodzi o to by się zachwycać tym czy innym szkłem, chodzi o to, by BYĆ POINFORMOWANYM.
A wyboru niech każdy sam sobie dokonuje. Ja nie reklamuję Zeissa tylko informuję o jego możliwościach.
I jeśli kogoś to denerwuje to sorki - nie łapię dlaczego, właściwego podręcznika akurat widocznie nie czytałem. Ale "Dzień Świra" widziałem - i owszem...
Teraz rozumiem Cichego... gość wykonuje wielką pracę a w zamian jest opluwany. Miłe.