Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Moja pierwsza lustrzanka....

BogiP
    Guest

Red face Moja pierwsza lustrzanka....

Od tygodnia jestem posiadaczka 1000D. Jest to moja pierwsza lustrzanka i dostalam ja w prezencie wiec nie moge narzekac.
    Jest zakupiona w kit'cie 18-55 plus tele fujiyamy 3x
    No i juz mam oczywiscie 100 pytan na ktore szukam odpowiedzi.

- wczesniej mialam kompakt Fuji s5600 i robil duze lepsze zblizenia tzn zoom byl lepszy - co nie tak ustawiam ze nie moge zrobic dobrego zoomu? Musze zrobic zdjecie a potem komputerek mi pomaga je przyblizyc itd. Uzywalam tego konwertera i wciaz to nie to co chce

Jak juz pewnie domyslacie sie jestem typem ktory ma pomysl na ujecie widze to ale nie mam pojecia o ustawieniach...Fuji manual to wszystko co wiem...

- drugie pytanie: jaki powinam dokupic obiektyw - robie raczej zdjecia krajobrazu nie mam mozliwosci podejscia zbyt blisko

- co sadzicie o obiektywach 18-200?

Mam nadzieje ze nie zostane zarzyczana

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Żebyś miała 'dużo lepsze zbliżenia' potrzebny Ci jest obiektyw o większej ogniskowej (teleobiektyw).
    Jeżeli dobrze zrozumiałem to chcesz robić zdjęcia krajobrazów, czyli raczej potrzebny Ci będzie obiektyw o takich ogniskowych jak mniej więcej kit.
    Obiektywy 18-200 (zależy jaki) z reguły są dość uniwersalne, ale jakoś jest przeciętna. W sam raz na wycieczkę.
    Duuuuużo czytania przed Tobą. Np. www.horazy.republika.pl
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 16-11-2008 o 18:22

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Masz 18-55 + telekonwerter x3 a wiec masz zakres od 18 do 55 na samym obiektywie i 54-165 z telekonwerterem, jakby nie patrzec pokrywa to zakres 18-165 i jest to mozna by powiedziec tak jakby 9 krotny zoom. Fuji s5600 ma zoom x10 wiec tylko troche wiekszy niz przy polaczeniu tego kita + konwerter Zakladajac obiektyw np. 18-200 masz tak jakby 11 krotny zoom. Ale z reguly obiektywy o wieeeelkich zakresach sa do kitu. Lepiej dokupic cos co uzupelni od 55 w gore czyli 55-xxx

Początki nałogu Awatar Modzel
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Troche sie platasz w zeznaniach... mowisz krajobrazy i dodajesz ze nie mozesz blisko podchodzic.. do czego chcesz podchodzic w krajobrazie, bo nie rozumiem
    Zaitsev dobrze napisal.
    Dodam jeszcze, ze szklo typu 18-200 pewnie na poczatku bedzie ci bardzo odpowiadac, ale JESLI fotografia cie wciagnie, to szybko zaczniesz szukac czegos lepszego. Pozostaje jedynie sprawa finansowa- wzrost oczekiwan wiaze sie niestety ze wzrostem wydatkow na ten "sport"

PS
    Na poczatku to chyba kazdemu sie wydaje, ze wystarczy mu jeden uniwersalny obiektyw do wszystkiego.. ja tez tak myslalem, a teraz mam caly plecak i pol torby gratow (i ciagle przybywa)
    "Palacze, którzy zdadzą sobie sprawę ze swoich nawyków, mogą je zmienić lub zastępować palenie inną aktywnością oralną."- The Merck Manual- podrecznik diagnostyki i terapii.
    0D, 10-400 f0.0 StereoIS TurboUSM i inne takie...

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

no trzeba by jescze Crop w 1000D. x1,6.

Czyli w zasadzie na tym co masz to możesz zobaczyć tyle co w Fuji w zakresie od 28 do 88 na samym obiektywie i 86-264 z telekonwerterem. czyli prawie tyle co w Fuji.

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

crop czy nie crop, przelicznik wyjdzie taki sam

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

w fuji 5600 :
    Ogniskowa obiektywu: 6.3 - 63 mm (ekwiwalent 38 - 380 mm dla 35mm)
    w canonie 40D przy założonym obiektywie 18-55 plus tele 3x
    ogniskowa możliwa do osiągnięcia: 18- 165 mm (ekwiwalent 28 - 264 mm dla 35mm)

ja tak to rozumiem, ale ze początkujący jestem to nei twierdzę ze mam rację

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Nie no racja, racja, nie wziolem pod uwage ze fuji nie jest tak bardzo szeroko katny Ale mi chodzilo o to ze czy policzymy 18-55 czy 28-88 to i tak wyjdzie 3krotne powiekszenie na "koncu" obiektywu w stosunku do "poczatku"

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie wiem po co to liczycie... Jeżeli Pani nie wystarcza konwerter z kitem to musi kupić teleobiektyw. Jeżeli chce robić krajobrazy to musi mieć kita, albo coś o podobnym zakresie. :P
    A 18-200 może służyć zarówno jako średni tele i jako szkło do krajobrazu, ale oczywiście o przeciętnej jakości.

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

hmmm, moim ulubionym szkłem do landszaftów jest akurat 70-200 :P Niech babeczka pofoci trochę, jak złapie bakcyla, to będzie wiedziała jak kompletować szklarnię czy też 18-200 będzie w sam raz.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów