Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Sigma 18-50 mm ???

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Sigma 18-50 mm ???

Czy ktoś z was miał do czynienia z nową Sigmą 18-50 mm DC z Canone 10D jestem bardzo ciekaw jak sobie radzi to szkiełko?

Coś już napisał
    Miasto
    Osielsko

Domyślnie

Mam takie szkiełko od tygodnia i z wstępnych oględzin wypada bardzo dobrze, jadę na ten weekend w góry to przetestuje dokładnie i zdam realację.
    Jedna WIELKA rzecz na plus w tym obiektywie to minimalna odległość przedmiotu = 25cm !! ale uwaga jest to odległość mierzona od matrycy więc od końca obiektywu daje to 15 cm !! to już nawet podchodzi pod macro !!

biorąc pod uwagę cenę (dałem 570zł z wysyłką) jest nie do pobicia !!
    jakość/ceny - rewelacja
    kiedyś to było: D30, 10D, 350D, 40D, 70D

Karczoh
    Guest

Domyślnie

Ja też mam ją od tygodnia. I oto moje spostrzezenia:

- solidnie wykonana, metalowe mocowanie
    - chodzi minimalnie ciszej i szybciej niz Canon 50/f1.8
    - wiadomo, jak za ta cene nie ma rewelacji w ostrosci,
    ale i tak jest duzo lepiej niz sie spodziewalem
    - najlepiej wypada mi na szerokim kacie. Przy 50 mm
    wole wymienic na tego Canona, bo jest zdecydowanie
    ostrzejszy.

Ja zaplacilem 600 zl. Polecam jako anternatywa do
    kitowego Canona EF-S (konieczne pilowanie i strata gwarancji)

---------------------------------------------------------------------------------
    Canon 10D, Battery Grip, Canon 50/f1.8 II, Canon 70-200/f4 USM,
    Sigma 18-50/3,5-5,6 DG, Canon Speedlite 550 EX, CF Kingston 512 Mb
    ---------------------------------------------------------------------------------
    www.photoservice.prv.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziekuje za powyzsze wypowiedzi. Zamowilem prawie w ciemno zamiast kitowca bo potrzebuje taniego szerokiego kata, a prawie w ciemno bo tylko na grupie dyskusyjnej wyczytalem o metalowym bagnecie i to wystarczylo by mnie przekonac. Czekam teraz na przesylke od tommiego 8) (50 1.8 i 18-50 Sigmy, zapewne oddzielnie bo w roznych terminach beda dostepne).
    18-50 zamierzam uzywac tylko na 18mm i f8 - do rzadkich ale mozliwych zastosowan gdy ten szeroki kat jednak ejst potrzebny.
    Natomiast 50 1.8 juz wczesniej mialem i jakoscia, ostroscia bije na glowe nawet mojego Tamronika dlatego bede jej uzywal do portretow 8) (z mnoznikiem ma bardzo przyjemna ogniskowa 80mm a ze swiatlem 1.8 bardzo ladna GO ).

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi chyba się skuszę zwłaszcz że cena nie jest wygórowana ale do macro już upatrzyłem nowego Tamronika 28-75 Di SLR!
    Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubotka
    do macro już upatrzyłem nowego Tamronika 28-75 Di SLR!
    Mam tego Tamrona. To NIE jest obiektyw macro! Zrestza ta Sigma 18-50m tez nie.
    Odleglosc ostrzenia Tamrona to ok 30cm , odwzorowanie ma 1:2.8 a nie 1:1 , tak wiec niewiele macro z niego wyciagniesz.
    Pomysl nad Soligorem 100mm, albo Tamronem 90mm 2.8 albo Canonem 100m do prawdziwego macro, bo z pozostalych obiektywow macro raczej nie wyciagniesz... co najwyzej "zdjecie z mala glebia ostrosci" .

Uprawnienia umieszczania postów