Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
ja przecież nie napisałem że to większa ogniskowa,tylko że 200mm z matrycą APS-C, jest odpowiednikiem 320mm dla małego obrazka ,chodzi o skale odwzorowania na matrycy/negatywie .Dla przykładu fotografując obiekt z odległości 300m ,lustrzanką cyfrową i analogową aby dostać tę samą skale odwzorowania na matrycy i negatywie użyć trzeba 200 mm obiektyw dla cyfry i 320 mm dla analoga,tym samym błąd poruszenia będzie taki jak dla obiektywu 320mm dla analoga i obiektywu 200mm dla cyfry który nie jest taki sam jak obiektywu 200 mm założonego do analogowego aparatu,wcześniej przytaczana reguła odwrotności długości ogniskowej była wynaleziona w epoce kiedy nikt jeszcze nie myślał o fotografi cyfrowej.

Chyba dobrze kojarze ???
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

jak możesz to rozwiń tę myśl, albo podaj jakiegoś linka ,bo w tej chwili nie rozumiem ,a zaczynam się powoli uczyć cyfry
Idac to mysla to na powiedzmy 50mm (w zaleznci od matrycy to bedize jakies 250mm - 300mm dla FF) malej cyfrowki sprobuj zrobic nieporuszone przy czasie 1/50 bez Is. Wg twojej teorii torii bedie oki. Wg mnie nie