Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Zdjecia z reki a stabilizacja

Widok wątkowy

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ja przecież nie napisałem że to większa ogniskowa,tylko że 200mm z matrycą APS-C, jest odpowiednikiem 320mm dla małego obrazka ,chodzi o skale odwzorowania na matrycy/negatywie .Dla przykładu fotografując obiekt z odległości 300m ,lustrzanką cyfrową i analogową aby dostać tę samą skale odwzorowania na matrycy i negatywie użyć trzeba 200 mm obiektyw dla cyfry i 320 mm dla analoga,tym samym błąd poruszenia będzie taki jak dla obiektywu 320mm dla analoga i obiektywu 200mm dla cyfry który nie jest taki sam jak obiektywu 200 mm założonego do analogowego aparatu,wcześniej przytaczana reguła odwrotności długości ogniskowej była wynaleziona w epoce kiedy nikt jeszcze nie myślał o fotografi cyfrowej.

Chyba dobrze kojarze ???
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Crop to wycinek. Jedyne co różni crop od FF to CoC (Circle of Confusion), który zwykło się przyjmować mniejszy dla cropa ze względu na większe powiększenie. Optycznie crop niczego nie zmienia - to nie jest dłuższa ogniskowa - tylko większe powiększenie a więc cos PO zrobieniu zdjęcia. W analogu to... nożyczkami wycinać z klatki proszę i zupełnie nie wiem jak by to miało wpływ na wpływ.
    jak możesz to rozwiń tę myśl, albo podaj jakiegoś linka ,bo w tej chwili nie rozumiem ,a zaczynam się powoli uczyć cyfry
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 17-11-2008 o 02:51 Powód: Automerged Doublepost
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Uprawnienia umieszczania postów