Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Zdjecia z reki a stabilizacja

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

o wlasnie , jedna wazna sprawa ktora pominelem

Wiadomo w canonie ogniskowa ta z obiektywu mnozy sie x1.6 - wiec teraz ta zasada odrotnosci ogniskowej dotyczy tego co pokazuje obiektyw na pierscieniu czy pomnozone przez 1.6 ?
    Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Portal Zobacz posta
    pomnozone przez 1.6 ?

pomnożone

ale Trampek ma racje w jednym

lepsze 10 min prób niż godzina teoretyzowania.

aparat w rekę i do roboty :-D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

o wlasnie , jedna wazna sprawa ktora pominelem

Wiadomo w canonie ogniskowa ta z obiektywu mnozy sie x1.6 - wiec teraz ta zasada odrotnosci ogniskowej dotyczy tego co pokazuje obiektyw na pierscieniu czy pomnozone przez 1.6 ?
    Ta mnemotechniczna zasada odnosi się do efektywnej ogniskowej. Dla cropa mnożysz przez 1,6.
    Czyli 200mm * 1,6 = efektywnie 320. Czyli dla wprawnego fotografa, aby nie poruszyć trzeba czasu 1/320 albo krótszego.
    Widziałem jednak zdjęcia poruszone nawet przy 1/1000s

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Ta mnemotechniczna zasada odnosi się do efektywnej ogniskowej. Dla cropa mnożysz przez 1,6.
    Czyli 200mm * 1,6 = efektywnie 320. Czyli dla wprawnego fotografa, aby nie poruszyć trzeba czasu 1/320 albo krótszego.
    Widziałem jednak zdjęcia poruszone nawet przy 1/1000s
    Cholera, po co to pisałeś? Nie wiedziałem o tej zasadzie i na ognispowej 200 wychodziły mi ostre zdjęcia przy 1/250, a teraz będę musiał robić przy 1/320.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta
    Cholera, po co to pisałeś? Nie wiedziałem o tej zasadzie i na ognispowej 200 wychodziły mi ostre zdjęcia przy 1/250, a teraz będę musiał robić przy 1/320.

to taka zasada "przybliżona" - niektórzy mają tak dobry chwyt aparatu, że mogą pozwolić sobie na jej łamanie - przykładowo ja

takie zdjecia i u mnie moga wyjsc na poczatku Dopiero co dopasowuje sie do tego aparatu , szczegolnie z tym wiekszym obiektywem. Musze go dobrze wyczuc i dobrze ukladac palce , rece i dobra przybierac postawe ciala - niestety jak wszystko wymaga czasu i pracy .
    Jeszcze raz dzieki za "lopatyczne" wytlumaczenie, gdyz takie przyklady lepiej wchodza do glowy poczatkujacemu
    W instukcji do aparatów Canona jest taka część opisująca trzymanie aparatu. O ile pamiętam narysowana schematycznie kobieta trzyma aparat pod obiektyw, mając przyciśnięte ręce do ciała. W instukcji jest to ładnie pokazane - warto zastosować się do tych rad.
    Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że ostatnimi czasu poprawiałem pozycję oraz sposób trzymania aparatu u conajmniej 2 osób, które deklarowały, że robią zdjęcia od lat - tylko teraz, po zakupie cyfrowej lustrzanki, jakieś takie rozmazane im wyszły. Właśnie takie wyszły, bo nie posłuchali Pani z instukcji aparatu
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 16-11-2008 o 19:51 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów