Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Sigma 12-24 - nieostra po jednej stronie?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Cóż - życzę, aby "teraz się udało".
    Zastanawia mnie ten AF - ale to być może jest spowodowane dużą GO przy takich ogniskowych. A może tak współpracuje ten konkretny egz. szkła z tym konkretnym egz. korpusu.
    A ja zadam takie głupie pytanie... Nigdy w sumie nie zwracałem specjalnej uwagi na podziałkę obok pierścienia focusa, z odległościami w metrach i stopach. Ale jak to jest - ona chyba jest najwyżej poglądowa? Bo przecież siłą rzeczy w innym miejscu ustawi się ostrość przy ogniskowej np 24 a w innym 70 czy 200mm?
    Aż mi wstyd o to pytać, ale ostatnio tak testowałem to sobie pod kątem właśnie sprawdzenia czy nie ma FF/BF i wyszło, że te metry się mi rzadko kiedy zgadzają ze stanem faktycznym...

Byłbym wdzięczny za oświecenie

tad

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tad Zobacz posta
    Bo przecież siłą rzeczy w innym miejscu ustawi się ostrość przy ogniskowej np 24 a w innym 70 czy 200mm?
    tad
    niby dlaczego? tak było kiedyś w Canonie w zoomach FD i FL - było też to jasno napisane na podziałce
    teraz płaszczyzna ostrości chyba już się nie przesuwa dla różnych ustawień ogniskowych - przynajmniej tak mi się wydaje w odnośnie do Canona

nie martwcie się, jeżeli w tej Sigmie 2m to nieskończoność - u mnie w 20-35 3m to też nieskończoność ;]
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    niby dlaczego? tak było kiedyś w Canonie w zoomach FD i FL - było też to jasno napisane na podziałce
    teraz płaszczyzna ostrości chyba już się nie przesuwa dla różnych ustawień ogniskowych - przynajmniej tak mi się wydaje w odnośnie do Canona

nie martwcie się, jeżeli w tej Sigmie 2m to nieskończoność - u mnie w 20-35 3m to też nieskończoność ;]
    No ale tak łopatologicznie - gdy ustawię ostrość sobie na dany obiekt przy ogniskowej 200mm a następnie zmienię ją na 70mm to nie obraz nie będzie ostry...Przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tad Zobacz posta
    No ale tak łopatologicznie - gdy ustawię ostrość sobie na dany obiekt przy ogniskowej 200mm a następnie zmienię ją na 70mm to nie obraz nie będzie ostry...Przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń
    jak nie obraz ma być nie ostry, to niby co innego?
    coś za bardzo kombinujesz - ja się już zgubiłem
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uprawnienia umieszczania postów