Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Sigma 12-24 - nieostra po jednej stronie?

Coś już napisał

Domyślnie

To widzę, że wszyscy raczej są tego samego zdania - obiektyw do wymiany...Oj sprzedawca się nie ucieszy, ale co zrobić

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Mam podobny problem z firmową Sigmą, z której korzystam. Tyle że u mnie prawy bok jest nieostry.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tad Zobacz posta
    To widzę, że wszyscy raczej są tego samego zdania - obiektyw do wymiany...Oj sprzedawca się nie ucieszy, ale co zrobić
    moge troche "sampli" na PM zapodac ale w piatek wieczorem. Dzisiaj mnie nie bedzie , nastepne 3 dni poza UK dopiero w piatek wracam

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    moge troche "sampli" na PM zapodac ale w piatek wieczorem. Dzisiaj mnie nie bedzie , nastepne 3 dni poza UK dopiero w piatek wracam
    Byłbym wdzięczny, bo mimo wszystko obiektyw mi się bardzo podoba, fajnie się z nim pracuje i gdyby tylko trafić na sensowny egzemplarz to mozna uzyskać naprawdę ciekawe ujęcia...

Pozdrowienia,
    tad

Początki nałogu

Domyślnie

Również mam to szkło i również używam z 1Dm3.
    I również miałem problemy.
    Nieostro po bokach, nieostro w ogóle...

Rozwiązanie, które pomogło było...spory AF microadjustment. Teraz jest lepiej i szkło zrobiło się całkiem przyjemne. Ale AF w tym szkle to dalej nic pewnego - nawet na 1Dm3...
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Coś już napisał

Domyślnie

No więc odesłałem Sigmę do sklepu. Czekam teraz na ewentualny drugi egzemplarz, może będzie coś lepiej, ale na wiele nie liczę, sądząc po opiniach innych forumowiczów...

Początki nałogu

Domyślnie

Cóż - życzę, aby "teraz się udało".

Ze swojej strony napiszę, że po wspomnianej wyżej "regulacji" BF/FF przy pomocy opcji w aparacie, szkło nie jest wcale złe. Choć oczywiście, po tym jak człowiek wsiąknie w lekturę Canon Board, to już żadne szkło nie będzie wystarczająco dobre i godne używania :>

Zastanawia mnie ten AF - ale to być może jest spowodowane dużą GO przy takich ogniskowych. A może tak współpracuje ten konkretny egz. szkła z tym konkretnym egz. korpusu.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Cóż - życzę, aby "teraz się udało".
    Zastanawia mnie ten AF - ale to być może jest spowodowane dużą GO przy takich ogniskowych. A może tak współpracuje ten konkretny egz. szkła z tym konkretnym egz. korpusu.
    A ja zadam takie głupie pytanie... Nigdy w sumie nie zwracałem specjalnej uwagi na podziałkę obok pierścienia focusa, z odległościami w metrach i stopach. Ale jak to jest - ona chyba jest najwyżej poglądowa? Bo przecież siłą rzeczy w innym miejscu ustawi się ostrość przy ogniskowej np 24 a w innym 70 czy 200mm?
    Aż mi wstyd o to pytać, ale ostatnio tak testowałem to sobie pod kątem właśnie sprawdzenia czy nie ma FF/BF i wyszło, że te metry się mi rzadko kiedy zgadzają ze stanem faktycznym...

Byłbym wdzięczny za oświecenie

tad

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tad Zobacz posta
    Bo przecież siłą rzeczy w innym miejscu ustawi się ostrość przy ogniskowej np 24 a w innym 70 czy 200mm?
    tad
    niby dlaczego? tak było kiedyś w Canonie w zoomach FD i FL - było też to jasno napisane na podziałce
    teraz płaszczyzna ostrości chyba już się nie przesuwa dla różnych ustawień ogniskowych - przynajmniej tak mi się wydaje w odnośnie do Canona

nie martwcie się, jeżeli w tej Sigmie 2m to nieskończoność - u mnie w 20-35 3m to też nieskończoność ;]
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    niby dlaczego? tak było kiedyś w Canonie w zoomach FD i FL - było też to jasno napisane na podziałce
    teraz płaszczyzna ostrości chyba już się nie przesuwa dla różnych ustawień ogniskowych - przynajmniej tak mi się wydaje w odnośnie do Canona

nie martwcie się, jeżeli w tej Sigmie 2m to nieskończoność - u mnie w 20-35 3m to też nieskończoność ;]
    No ale tak łopatologicznie - gdy ustawię ostrość sobie na dany obiekt przy ogniskowej 200mm a następnie zmienię ją na 70mm to nie obraz nie będzie ostry...Przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów