To widzę, że wszyscy raczej są tego samego zdania - obiektyw do wymiany...Oj sprzedawca się nie ucieszy, ale co zrobić![]()
To widzę, że wszyscy raczej są tego samego zdania - obiektyw do wymiany...Oj sprzedawca się nie ucieszy, ale co zrobić![]()
Mam podobny problem z firmową Sigmą, z której korzystam. Tyle że u mnie prawy bok jest nieostry.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Również mam to szkło i również używam z 1Dm3.
I również miałem problemy.
Nieostro po bokach, nieostro w ogóle...
Rozwiązanie, które pomogło było...spory AF microadjustment. Teraz jest lepiej i szkło zrobiło się całkiem przyjemne. Ale AF w tym szkle to dalej nic pewnego - nawet na 1Dm3...
Aparaty, obiektywy, lampy.
No więc odesłałem Sigmę do sklepu. Czekam teraz na ewentualny drugi egzemplarz, może będzie coś lepiej, ale na wiele nie liczę, sądząc po opiniach innych forumowiczów...
Cóż - życzę, aby "teraz się udało".
Ze swojej strony napiszę, że po wspomnianej wyżej "regulacji" BF/FF przy pomocy opcji w aparacie, szkło nie jest wcale złe. Choć oczywiście, po tym jak człowiek wsiąknie w lekturę Canon Board, to już żadne szkło nie będzie wystarczająco dobre i godne używania :>
Zastanawia mnie ten AF - ale to być może jest spowodowane dużą GO przy takich ogniskowych. A może tak współpracuje ten konkretny egz. szkła z tym konkretnym egz. korpusu.
Aparaty, obiektywy, lampy.
A ja zadam takie głupie pytanie... Nigdy w sumie nie zwracałem specjalnej uwagi na podziałkę obok pierścienia focusa, z odległościami w metrach i stopach. Ale jak to jest - ona chyba jest najwyżej poglądowa? Bo przecież siłą rzeczy w innym miejscu ustawi się ostrość przy ogniskowej np 24 a w innym 70 czy 200mm?
Aż mi wstyd o to pytać, ale ostatnio tak testowałem to sobie pod kątem właśnie sprawdzenia czy nie ma FF/BF i wyszło, że te metry się mi rzadko kiedy zgadzają ze stanem faktycznym...
Byłbym wdzięczny za oświecenie
tad
niby dlaczego? tak było kiedyś w Canonie w zoomach FD i FL - było też to jasno napisane na podziałce
teraz płaszczyzna ostrości chyba już się nie przesuwa dla różnych ustawień ogniskowych - przynajmniej tak mi się wydaje w odnośnie do Canona
nie martwcie się, jeżeli w tej Sigmie 2m to nieskończoność - u mnie w 20-35 3m to też nieskończoność ;]