Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Monopod- jak trzymać?

Domyślnie Monopod- jak trzymać?

Na wstępie chciałem zaznaczyć, że szukałem odpowiedzi na tym forum i w innych źródłach- żadnych konkretów.

Jak trzymać monopod, aby uzyskać najostrzejsze (najmniej poruszone, lub jeśli to możliwe wogóle nieporuszone) zdjęcie? Czym różni się to gdy robimy zdjęcie teleobiektywym, obiektywem szerokokątnym lub standardowym? Może trzeba przyjąć specjalną pozycję? (bez skojarzeń :P ) A może ma ktoś już gotową receptę na zdjęcia przy użyciu monopoda i chciałby się nią z nami podzielić?

PS. Liczę na to, że wywiąże się tu pewna dyskusja.

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakek Zobacz posta
    Zdziwiłbym się, gdyby się takowa wywiązała. Monopod to proste narzędzie, przykręcasz, opierasz na nim sprzęt i tyle ...Szczególnie przydatny z tele oraz jako narzędzie obronno-zaczepne w niebezpiecznych miejscach

Domyślnie

Zgodzę się tylko z tym, że to dobre narzędzie obronno-zaczepne, bo taki prosty nie jest. Sprawdziłem, że przy różnym sposobie jego trzymania przy b. długich czasach rózny jest stopień poruszenia- więc na pewno ma to znaczenie. Mam nadzieje, że ktoś zna optymalny sposób.

Bywalec
    Miasto
    Olesno

Domyślnie

skoro juz sprawdziles, to moze zastosuj to, co wywnioskowales z tych prob...
    Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2
    moje zdjęcia na CB: koncertowe, portrety, nocne

Domyślnie

Ja doszedłem do wniosku, że jak przyciśnie się go trochę mocniej do podłoża trzymając za ten uchwyt pod głowicą to wychodzi lepiej (można mieć czas dłuższy o 2EV od tego przy, którym nie poruszymy z ręki), ale jestem pewien, że ktoś zna lepsze sposoby, bo czytałem że ludziom udawałwało się robić zdjęcia przy 1/15 przy ogniskowej 200mm.

Bywalec Awatar piotrusb
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Monopod to chyba raczej tylko służy do tego, żeby zamontować do niego jakieś ciężkie tele, żeby ręce nie bolały a nie do zdjęć na b. długim czasie naświetlania

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

dokladnie jak wyzej , ostatnio cykalem na kabaretach , 3 godz. stania , bez monopoda nie da rady , pewnie ze da sie wydluzyc czasy ale nie po to on jest
    no comment...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    dokladnie jak wyzej , ostatnio cykalem na kabaretach , 3 godz. stania , bez monopoda nie da rady , pewnie ze da sie wydluzyc czasy ale nie po to on jest
    Sądzę, że monopod to ostateczność, tzn ja go stosuję wtedy jak nie mogę użyć statywu. Nie mam jakiejś specjalnej techniki jego użycia - zwracam jednak uwagę na podłoże (tzn na czym stawiam nogę). Jeśli chodzi o wydłużanie czasu, to stanowczo polecam statyw a monopod odradzam.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 15-11-2008 o 16:41
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakek Zobacz posta
    Na wstępie chciałem zaznaczyć, że szukałem odpowiedzi na tym forum i w innych źródłach- żadnych konkretów.

Jak trzymać monopod, aby uzyskać najostrzejsze (najmniej poruszone, lub jeśli to możliwe wogóle nieporuszone) zdjęcie? Czym różni się to gdy robimy zdjęcie teleobiektywym, obiektywem szerokokątnym lub standardowym? Może trzeba przyjąć specjalną pozycję? (bez skojarzeń :P ) A może ma ktoś już gotową receptę na zdjęcia przy użyciu monopoda i chciałby się nią z nami podzielić?

Tu masz wskazówki - zakładam, że chodzi o pozycje przy pracy z monopodem:
    http://www.outdooreyes.com/photo5.php3

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów