Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
1) Sama nie wiem czy stalka nie ogranicza zbytnio?
Może to pomoże.

Prosze o wasze zdanie na ten temat czy da sie z taką jedną 50-siatka kilka miechów focić w miare uniwersalnie zarowno portrety jak i u cioci na imieninach czy nie da rady tego pogodzic?
Do zdjęć przystołowych możesz z 50mm mieć za ciasno. Chyba, że masz duże mieszkanie i będziesz mogła odejść parę kroków/lub mały stół/lub w kadrze będziesz miała max 3-4 osób.

2) Moim priorytetem jest sport a po nim makro i tak se zastanawiam, bo na pewno bede chciala kiedys zbierac na 70-200/4 (na 2,8 sie chyba nie dorobie) i myslalam o 100/2 do makro, ale do kupa kasy te dwa obiektywy i nie wiem kiedy moglabym je kupic i tak sie zastanawiam czy nie daloby sie tego jakos pogodzic i chcialam zapytac czy waszym zdaniem 85/1,8 nadalaby sie troche do makro i sportu? Do sportu chodzi mi tylko o hale bo wtedy moglabym spokojnie kupic 70-200/4 do focenia przy dobrym swietle,a 85 czy nada się jako rezerwa żeby zrobic jakies w miare fajne zdjecia na zawodach jezdzieckich na hali? Pytam bo wlasnie widzialam ostatnio dosc fajne zdjęcia wlasnie koni na hali i z EXIFÓW wnioskuje ze robione wlasnie 85 a nie pomyslalaabym ze ta portretówka sie do tego nada, dlatego pytam o wasze zdanie - bede wdzieczna
Możesz przymierzyć się do 100/2.8 Makro, pewnie da radę i przy konikach.

Pomocny też może być: artykuł.

Powodzenia