Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Dwa proste pytania dot. obiektywów (stałka czy zoom...)

Domyślnie Dwa proste pytania dot. obiektywów (stałka czy zoom...)

Witajcie ponownie, wiem ze podobnych tmatów jest sporo ale tam raczej pisze sie wady, zaledy danego obiektywu, a ja te w sumie znam, wiem ze obiektywy o ktorych zaraz napisze (chodzi mi o stałki, nie o kita;d) sa na pewno bardzo dobre i robia swietne zdjęcia (a raczej mozna zrobic przy ich pomocy swietne foty) ale mam do was dwa krotkie pytania.

1) Będę kupowala niebawem 40d i na pewno bede chciala kupic 50/1,8 i tu mam pytanie prosze odpowiedzcie mi kazdy za siebie jak byscie zrobiloi na moim misjcu. Kupić 40d z kitem i za jakis czas (miesiac, dwa) 50/1,8 czy dac sobie spokoj z kitem i od razu wziac zamiast niego 50/1,8? Ciekawa jestem jakbyscie zrobili bo wiem ze zdjecia beda lepsze ale jednak moze na poczatek lepiej uniwersalniejszy, a slabszy zoom? Sama nie wiem czy stalka nie ogranicza zbytnio? Prosze o wasze zdanie na ten temat czy da sie z taką jedną 50-siatka kilka miechów focić w miare uniwersalnie zarowno portrety jak i u cioci na imieninach czy nie da rady tego pogodzic?

2) Moim priorytetem jest sport a po nim makro i tak se zastanawiam, bo na pewno bede chciala kiedys zbierac na 70-200/4 (na 2,8 sie chyba nie dorobie) i myslalam o 100/2 do makro, ale do kupa kasy te dwa obiektywy i nie wiem kiedy moglabym je kupic i tak sie zastanawiam czy nie daloby sie tego jakos pogodzic i chcialam zapytac czy waszym zdaniem 85/1,8 nadalaby sie troche do makro i sportu? Do sportu chodzi mi tylko o hale bo wtedy moglabym spokojnie kupic 70-200/4 do focenia przy dobrym swietle,a 85 czy nada się jako rezerwa żeby zrobic jakies w miare fajne zdjecia na zawodach jezdzieckich na hali? Pytam bo wlasnie widzialam ostatnio dosc fajne zdjęcia wlasnie koni na hali i z EXIFÓW wnioskuje ze robione wlasnie 85 a nie pomyslalaabym ze ta portretówka sie do tego nada, dlatego pytam o wasze zdanie - bede wdzieczna
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Myslę, że na razie weź kit (II z IS). 50/1,8 tani i później sobie dokupisz jeżeli będziesz miała taka potrzebę. Do macro to nie 100/2 a 100/2,8 - ten jest do macro!

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    1) Sama nie wiem czy stalka nie ogranicza zbytnio?
    Może to pomoże.

Prosze o wasze zdanie na ten temat czy da sie z taką jedną 50-siatka kilka miechów focić w miare uniwersalnie zarowno portrety jak i u cioci na imieninach czy nie da rady tego pogodzic?
    Do zdjęć przystołowych możesz z 50mm mieć za ciasno. Chyba, że masz duże mieszkanie i będziesz mogła odejść parę kroków/lub mały stół/lub w kadrze będziesz miała max 3-4 osób.

2) Moim priorytetem jest sport a po nim makro i tak se zastanawiam, bo na pewno bede chciala kiedys zbierac na 70-200/4 (na 2,8 sie chyba nie dorobie) i myslalam o 100/2 do makro, ale do kupa kasy te dwa obiektywy i nie wiem kiedy moglabym je kupic i tak sie zastanawiam czy nie daloby sie tego jakos pogodzic i chcialam zapytac czy waszym zdaniem 85/1,8 nadalaby sie troche do makro i sportu? Do sportu chodzi mi tylko o hale bo wtedy moglabym spokojnie kupic 70-200/4 do focenia przy dobrym swietle,a 85 czy nada się jako rezerwa żeby zrobic jakies w miare fajne zdjecia na zawodach jezdzieckich na hali? Pytam bo wlasnie widzialam ostatnio dosc fajne zdjęcia wlasnie koni na hali i z EXIFÓW wnioskuje ze robione wlasnie 85 a nie pomyslalaabym ze ta portretówka sie do tego nada, dlatego pytam o wasze zdanie - bede wdzieczna
    Możesz przymierzyć się do 100/2.8 Makro, pewnie da radę i przy konikach.

Pomocny też może być: artykuł.

Powodzenia
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

przy takich cenach kita to naprawde warto go miec, mysle, ze przy cenie apartu to cena kit+50 jest minimlna

Domyślnie

Dzięki Tak sie wlasnie zastanawiałam że w sumie kit wart jest naprawde malo wiec moze sie przydac ale troche sie wystraszylam tym jak się narzeka na jego jakosc, ale jesli nie ma sie nic innego to moze na poczatek sie przydac a wkrotce i dolaczy pewnie 50/1,8

tak chodzilo mi oczywiscie o 100/2,8 macro choc teraz jak tak czytam to 100/2 tez jest chyba dosc dobrym polecanym szkielkiem, ale nie bralam go wczesniej pod uwage, musze jeszcze w tym temacie troche zglebic swoja wiedze, generalnie chcialabym cos jasnego dluzszego niz 50 zeby sie nadalo do makro, portretów i wlasnie do sportu na wypadek ciemniejszej hali (czyli nie oczekuje ze bedzie to super obiektyw do sportu po prostu zeby bylo widac w zadowalajacej jakosci to co ma byc na zdjeciu i w tym wypadku chyba 100 bedzie jednak lepsze od typowo portrerowego 85 prawda?

I jeszcze jedno pytanie jak jest z AF w obu szklach (85 i 100) czy jest on porownywalny czy wypada na korzysc ktoregos z obiektywow?

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Miałem kita i 50/1,8 i chyba bardziej bym polecał kita niż ta 50 tke.
    Kit w prawdzie nie jest cudem ale jak się trafi na dobry to przy f8 jest nieźle natomiast 50 tka oprócz tego że jest jasna to chyba nie ma innych zalet - wolna, głośna, słaba mechanicznie co z czasem owocuje błędami af (choć jej celność ma wiele do życzenia nawet gdy jest nowa) nie wart swojej ceny.

To moje obserwacje.
    rRada kup kita i 85 albo 100 stalkę - ja osobiście wole zoom więc kupiłem 17-55/2,8 is - to też bdb rozwiązanie jak potrzebujesz coś jasnego i szerszego.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Mam 50/1.8 i oprócz światła nie ma wiele zalet - w porównaniu do wersji 1.4 - ja bym brał kita.. i jesli do portretów to 85/1.8 - mam akurat pożyczoną 100/2.8 makro i swoją 85kę - AF w 85ce zdecydowanie szybszy, nie mówiąc o tym że jest jaśniejsze o ponad działkę.. chyba że makro też jest priorytetem no to wtedy wiadomo ale jak będziesz konie robić to raczej są duże i makro niekoniecznie się sprawdzi
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Szczecinek

Domyślnie

Af 85mm 1.8 moim zdaniem bardzo szybki i wg. opinii przeczytanych na forum szybszy od 100mm f2.0. Do sportu pod względem szybkości się nadaje, ale musisz sie liczyc z tym, że na cropie w hali może być czasem za wąsko.

50d+kilka szkieł
    www.artdomagala.pl

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

85 1.8 do macro się raczej nie nadaje, jest natomiast jeśniejszy od setki 2.8, która chyba jest stworzona z myślą o macro. Co do 85 to w halach może on wystarczyć, gdyż jest używalny praktycznie od pełnej "dziury" . Ostatnio dzieciakowi w szkole jakąś uroczystość pstrykalem i szkiełko poradziło sobie.Tylko zwróć uwagę, że może być za krótki ( no chyba, że znajdziesz dobre miejsce ). AF bardzo szybki i cichy.
    Co do 50 1.8 to faktycznie warto kupić, choćby dla światła. Z kitem będzie sie uzupełniał doskonale. Z tym , że przed kupnem bądź świadoma jego wad. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Domyślnie

Dziękuje bardzo za rzeczowe opinie i rady (bałam sie troche ze powiecie iz podobnych tematow bylo mnmostwo), musze sie w takim razie zastanowic czego mi najbardzie potrzeba, bo makro tez sie lubie czasem pobawic, ale chyba nie az tak by kupowac specjalnie pod tym katem 100/2, chociaz kiedys... kto wie Coraz bardziej jestem przekonana do 85-tki bo slyszalam juz wiele dobrego o tym szkielku, widzialam rowniez duzo swietnych zdjęć nim robionych no i przede wszystkim jest jasna a tego mi najbardziej potrzeba. Co do dlugosci mysle ze by wystarczyla bo jesli chodzi o halowe zawody to nie jestem na nich specjalnie częśto a jesli sa one w naszym klubie to wtedy moge stac gdzie tylko chce (tzn tam gdzie nie przeszkadzam) czyli bliziutko i w niektorych miejscah moze byc z 85 wrecz za dlugo ale to sie da przeskoczyc

Uprawnienia umieszczania postów