Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: [stranger] street i inne.

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stranger Zobacz posta
    NIe jestem uprzedzony do podręcznikowych zdjęć ale gdyby każdy miał robić wszystko z podręcznika fotografia stała by się nudna.
    Ty jednak naprawdę nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć.
    Nie istnieje dyscyplina, w której nie ma zasad. czy to będzie sztuka, budownictwo czy chemia. W jednych dziedzinach zasady są niepodważalne w innych mamy większą swobodę ale nie totalną anarchię.
    I niema czagoś takiego jak zdjęcia podręcznikowe bo to też skrót myślowy.
    Chdzi o to, że np.: dane umiejscowienie obiektu w kadrze daje określone efekty. Różne perspektywy różnie oddają obiekt etc.
    Dobre zdjęcia powstaną wtedy gdy fotograf jest świadomy jak te zasady się mają do efektu końcowego. Po co one są, jak z nich korzystać. Jak można je łamać, a jak nie ma sensu.
    I to się nazywa warsztat. Ale ja jestem spokojny o Ciebie sam dojdziesz do tego
    Człowiek z wiekiem pokornieje

A co do ostatniego zjdęcia nie podobają mi się dwie rzeczy.
    brak głebi na początku kadru co powoduje ze ona staje się pierwszym planem.
    No i model. Zgaduję, że jest to jakiś Twój znajmowy, który połozył się do zdjęcia. Jeśli tak to takie pozowanie do mnie nie przemawia.

Ale drugi plan i wykadrowanie ulicy jak dla mnie fajne

Pozdrawiam.

michal_b
    Guest

Domyślnie

Spróbuję Ci zilustrować o co chodzi tym "starszym od nas i wszystko krytykującym". Popatrz na ostanie swoje zdjęcie. Co chciałeś przekazać? Pierwsze co przychodzi mi do głowy to może... obojętność ludzi na cudze problemy? Nieumiejętność poradzenia sobie z samotnością, pustka w duszy leżącego na bruku? Jeśli cokolwiek trafiłem to mogę podziękować tylko i wyłącznie wnikliwej obserwacji, zwykły obserwator nie zadałby sobie takiego trudu, co byłoby jednoznaczne z jego opinią, że zdjęcie jest słabe. A byłoby tak ponieważ:
    - człowieka prawie nie widać- kurtka zlewa się z ciemną bramą.
    - nie jest umieszczony w mocnym punkcie kadru (gdybyś poczytał o kompozycji, wiedziałbyś gdzie takowe się znajdują)
    - prześwietlona dłoń strasznie odciąga uwagę i nawet jeśli chciałeś na nią zwrócić uwagę, to nie udało się moim zdaniem.
    - jak dla mnie otoczenie jest zbyt jasne przez co zdjęcie traci klimat tej "dramatycznej" sytuacji.

Powodzenia w przyszłości i otwórz się na krytykę, dyskusja naprawdę rozwija. Wiem z własnego, krótkiego doświadczenia

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Przychylam się do uwag zyyysa, jeśli chodzi o technike fotografowania i michała b, jesli chodzi o uwagi do zdjęcia, niemniej przydałoby się co nieco skomentować..

Cytat Zamieszczone przez michal_b Zobacz posta
    Popatrz na ostanie swoje zdjęcie. Co chciałeś przekazać? Pierwsze co przychodzi mi do głowy to może...
    ..facet leżący na ulicy, który chwilę wcześniej został napadnięty i obrobiony z pieniędzy i komórki. To z kolei moja nadinterpretacja. Osobiście jednak uważam, że zdjecie jest lepsze od tych pokazanych wcześniej, bo pokazuje jakąs sytuację po fakcie dokonanym i teraz głowa odbiorcy w tym, żeby domyślic sie "o co kaman"
    mozna mieć pewne uwagi, to sposobu kadrowania, kompozycji, przepałów itp, ale jednak jest to najwazniejsze; przesłanie..

- człowieka prawie nie widać- kurtka zlewa się z ciemną bramą.
    Przewiduje, że w niedalekiej przyszlosci odezwie się tu tłum znawców z "nieskazitelnie skalibrowanymi monitorami" którzy się o tym wypowiedzą U mnie co prawda jest ciemno, ale kurtka sie nie zlewa i widac szczegóły.

- prześwietlona dłoń strasznie odciąga uwagę i nawet jeśli chciałeś na nią zwrócić uwagę, to nie udało się moim zdaniem.
    Zaiste ciekawy paradoks sam Stanisław Lec w swoich utworach takimi nie sypał..:wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Coś już napisał

Domyślnie

Prześwietlona dłoń umknęła mojej uwadze. Cóż nie jestem widocznie tak wnikliwym obserwatorem

O punktach mocnych czytałem. Nie zawsze jednak się do nich stosuję.

Kurtka według mnie nie zlewa się z bramą ale faktycznie wyglądałoby to lepiej na jasniejszym tle.

Interpretacja Slidera co do tego zdjęcia jest słuszna. Czasami nie trzeba szukać daleko. Człowiek ograbiony...

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stranger Zobacz posta
    NIe jestem uprzedzony do podręcznikowych zdjęć ale gdyby każdy miał robić wszystko z podręcznika fotografia stała by się nudna. Dziękuje za wszystkie rady. Kolejne zdjęcie poniżej.

jakiś pomysł na zdjęcie był, nie czepiam się przepaleń ani zlewania się z tłem bo u mnie tez się nie zlewa, ale
    1. dolna połowa zdjęcia jest poza GO...to za dużo
    2. trochę drażni mnie "ucięta" w połowie "ofiara" Twoich eksperymentów poza podręcznikowych))

michal_b
    Guest

Domyślnie

parę moich ale:
    - za szarooo, za ciemno. to jest bw a nie grey & grey !
    - jej prawy policzek- biała plama
    - taki kwadratowy kadr mnie nie leży zupełnie (może komuś innemu się podoba )
    - portrety rób na większych ogniskowych, unikniesz zniekształceń
    - przesłona 8,0? wydaje mi się, że trochę przesadziłeś. Przez to wyszło płasko, zero głębi(tło wydaje się być PSute blurem, ale może mi się tylko wydaje)

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Co do przedostatniego to muszę się w pełni zgodzić z przedpiścami
    Co do ostatniego, to znowu muszę zapytać, czemu uparłeś się na te poziome kadry?
    Czy ta prawa strona wnosi coś do zdjęcia? I faktycznie kontrast chyba trochę za mały.

P.S. Numeruj zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Znowu B&W..:grin: choć właściwie w tym wypadku tak nie razi i całkiem nieźle wygląda, pomimo ogolnej szarości, bez mocniejszych kontrastów.
    coś z tym tłem pokombinowałeś. może zbyt duża wartość przyslony i nie widac podziały na plany (modelka na I, liscie(tło) na II), w każdym razie odciągają uwagę..

Cytat Zamieszczone przez Elandril Zobacz posta
    Czy ta prawa strona wnosi coś do zdjęcia?
    A wolałbyś, żeby uciął? wtedy by były pretensje, że kadr centralny

Pozdarwiam.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Chodziło mi raczej o kadrowanie w pionie już aparatem
    Ale przecież kadr centralny to by było bardzo niepodręcznikowe,
    więc czemu nie

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów