Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Canon 85 1.2 II

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Canon 85 1.2 II

Witam serdecznie

Zdecydowałem się na zakup 85 1.2 i pojawił się problem - chciałbym porównać kilka egzemplarzy, a jest to okazuje się cokolwiek trudne. Czy znacie w polsce takie miejsce, gdzie możliwa jest taka operacja? Czy kupowaliście w ciemno?

Pozdrawiam
    Michał

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaex Zobacz posta
    Czy kupowaliście w ciemno?
    Ja kupiłem w ciemno... dwa razy. W przypadku tego szkła sprawa jest prosta: ma być ultra ostro od pełnej dziury (im więcej pikseli tym bardziej widoczne). Żadne tam mgiełki wide open jak na 50/1.4. Zdjęcia na f/5.6 trzeba już oglądać w okularach by nie ranić oczu.
    Uważaj na tył bitbula, styki są naklejone na tylną soczewkę i bardzo łatwo coś tam z tyłu spie - miauuu, coś ty kotku chciał - popsuć.
    Zanim zgasisz aparat upewnij się, że wkręciłeś (MF) szkło z powrotem.

edit: po tym szkle nie ma odwrotu/półśrodków. Czuj się ostrzeżony!
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 14-11-2008 o 11:15

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ja kupiłem w ciemno... dwa razy.
    Dwa razy, bo pierwszy okazał się kiepski? :wink:

Zanim zgasisz aparat upewnij się, że wkręciłeś (MF) szkło z powrotem.
    ?! Będę wdzięczny za objaśnienie troszkę jaśniej.

Domyślnie

Dwa razy, bo pierwszy okazał się kiepski? :wink:
    Jedynkę kupiłem specjalnie na urodziny kogoś bliskiego. Dwójkę na narodziny, też kogoś bliskiego

?! Będę wdzięczny za objaśnienie troszkę jaśniej.
    Ta część obiektywu, która się wsuwa/wysuwa podczas ostrzenia musi być wsunięta z powrotem do obudowy obiektywu zanim zdejmiesz szkło z puszki. Inaczej - jak słyszałem - można coś popsuć

Coś już napisał

Domyślnie

Jedynkę kupiłem specjalnie na urodziny kogoś bliskiego. Dwójkę na narodziny, też kogoś bliskiego
    Ufff

Ta część obiektywu, która się wsuwa/wysuwa podczas ostrzenia musi być wsunięta z powrotem do obudowy obiektywu zanim zdejmiesz szkło z puszki. Inaczej - jak słyszałem - można coś popsuć
    Teraz wszystko jasne

Wielkie dzięki gietrzy!

Uzależniony

Domyślnie

Moim zdaniem możesz śmiało brać pierwszą z brzegu sztukę.
    Miałem już w rękach kilkanaście sztuk tego szkła i żadne nie odbiegało jakością od pozostałych. To jest naprawdę powtarzalne szkło - w moim przypadku w stu procentach - a nie sądzę, abym miał jakieś wybitne szczęście

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Jesli chodzi o 85L to jedyne co może Cie czekac po zakupie to uzależnienie , przeleciało mi przez ręce juz sporo tych szkieł i zawsze było oki, bez przebierania i wybierania, sadzac po opiniach kolegów po fachu, jeszcze nikomu zwalona sztuka sie nie trafiła. Zwracaj tylko uwage na tylna soczewke, mam kumpla który podczas wkrecania szkła w korpus zrobił tylnej soczewce akuku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    podczas wkrecania szkła w korpus zrobił tylnej soczewce akuku
    Ał-$$-a. Mamy na forum kolegę co się palcem podpisał na tylnej soczewce. 85L zrobiło wrażenie, resztę zrobiły nerwy.

Bywalec Awatar tomygun

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    Jesli chodzi o 85L to jedyne co może Cie czekac po zakupie to uzależnienie , przeleciało mi przez ręce juz sporo tych szkieł i zawsze było oki, bez przebierania i wybierania, sadzac po opiniach kolegów po fachu, jeszcze nikomu zwalona sztuka sie nie trafiła
    święta prawda
    GALERIA CB <========> GALERIA digart.pl
    Canon EOS 5D + 24-105 f/4 L IS + 70-200 f4 L + 35 f/1.4 L + 580 EX + Jupiter 9 MC 85 f/2 + Sonnar 135 f/3,5MC - GENERALNIE CAŁA MASA SPRZĘTU, I TOTALNY BRAK UMIEJĘTNOŚCI

Domyślnie

Ja pojechalem swojego czasu extremalnie i kupilem w ciemno i na dodatek uzywane szkielko. Na poczatku zjadlem troche nerwow, bo zachowanie obiektywu mnie troche zaskoczylo ( pisalem o tym tutaj: http://canon-board.info/showthread.p...973#post473973 ), na szczescie koledzy mi troche rozjasnili w glowie. Nie zaluje ani pensa wydanego na ten obiektyw. Mysle, ze Cie nie zawiedzie, tak jak mnie nie zawodzi...czego Ci z reszta zycze Drogi Kolego.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów