Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: MC Flektogon 2,4/35

Coś już napisał Awatar many74

Domyślnie MC Flektogon 2,4/35

Witam szukam stałki 35mm czy wie koś coś o tej optyce .Za rozsądne pieniądze można kupić obiektyw + przejsciówkę z M42 na EOS z potwierdzaniem ostrości.Mam dobry zestaw szkiełek bo 16-200 2,8 wtajemniczeni załapią o co chodzi ale zastanawiam sie nad stałkami ....czy już nie pora.Muszę najpierw trochę obadać temat .Czekam na odpowiedz,podpowiedzi.

Coś już napisał Awatar s!wy
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez many74 Zobacz posta
    Witam szukam stałki 35mm czy wie koś coś o tej optyce.
    mam te szkło i nawet często używam (pewnie do czasu aż zanabędę 35 1.4L), na pełnej klatce jest to fajne szkiełko do portretów (oczywiście nie samej twarzy, jego zaletami jak dla mnie są: odległość minimalnego ostrzenia 18cm, ładny bokeh i przyzwoicie ostro od pełnej dziury.. mi to wystarczy na dole załączam kilka fotek

poniżej flektogon podpięty do 1Ds mII

pozdrawiam

Domyślnie

Dzieki jak widze fotki wyglądają pięknie mam pytanko czy używasz tego szkiełka z przystawką z potwierdzeniem ostrości czy manualnie?

Coś już napisał

Domyślnie

Szkiełko jest fajne, ale pamiętaj o tym,że manuale są upierdliwe w obsłudze - szczególnie jak bedziesz chciał używać przesłon pow. 5,6 (ciemność!)Polecam też wymianę matówki na dostosowaną do manuali-potwierdzenie ostrości pomaga ale nie zalatwia sprawy (chyba że jakieślandszafciki )

Coś już napisał Awatar koyot77
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Ten obiektyw jest super alternatywą dla obiektywu standardowego 50mm dla Body na Crop'ie Bardzo dobrze się sprawuje, nie używam Dandylion'a zwykły konwerter EOS/M42 ze standardową matówką.

Co do ciemności, ostrzyć na w pełni lub prawie otwartej przysłonie po czym przymykać do żądanej wartości i jeśli czas pozwoli to strzelać z ręki :]

Flektagon najbardziej przypadł mi do gustu bo w niewielkim pokoju mogłem robić zdjęcia portretowe jak i sylwetkę, gdzie przy Heliosie 2/58 musiałem już wychodzić z pokoju.

Wadą wszystkich manualnych obiektywów to brak AF'a :]

Coś już napisał Awatar s!wy
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

używam przejściówki bez potwierdzenia ostrości, matówka w jedynce pozwala na swobodne ostrzenie manualne, pozatym ja fotografuje już jakiś czas i zaczynałem od zenita może dlatego nie jest to dlamnie tak uciążliwe jak dla ludzi którzy zaczynają w erze AF.

do RobertG: ostrzy się na otwartym szkle czyli f2,4 a po wyostrzeniu przymyka się przysłonę do żądanej wartości (brzmi to tak trochę upierdliwie, ale jak się poczwiczy to całkiem sprawnie to idzie)
    pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

Wiem,ze się ostrzy na 2,8 - bardziej chodziło mi o upierdliwość (jak chcesz kogoś sfotografować i z prostym zdjęciem zaczynasz sie bawić w ustawienia to ludzi szybko się zniechącają.

Domyślnie

kiedyś nie było AF i ludzie robili świetne zdjęcia....
    obiektyw jest super i jestem jego szczęśliwym posiadaczem, zdecydowanie polecam....genialny do macro... u mnie w galerii znajdziesz foto z niego...
    polecam polować na allegro na niego, czasem można dostać koło 300 pln

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a nie lepiej C 35/2 za 600zł nowy?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    a nie lepiej C 35/2 za 600zł nowy?
    Pewnie że lepiej choc nie wiem gdzie za 600 doztane nowy.Jeśli masz jakieś namiary to bardzo prosze.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów