Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Canon EF 50/1.8

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Odradzam komus kupienie tego szkla, poniewaz ciezko znalezc dla niego zastosowanie.
    Powtórzę - to że TY nie potrafisz znaleźć dla niego zastosowania, nie oznacza że nikt nie potrafi. Bądź więc łaskaw powstrzymać się od takich sądnych opinii pt. "do niczego się nie nadaje, bo nie ma tego jak i do czego używać".
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Oprocz portretu obiektyw ten jest takze niezly do makro po przykreceniu go odwrotnie do kita chociazby.
    Po kupieniu tych 2 dobrych szkiel ide o zaklad ze tej 50tki juz nie zalozysz.
    Przykrecales to szklo do kita? Serio sie pytam...
    Wlasnie miedzy innymi to szklo kupilem do tego... No i?

Tandeta jak i cala reszta. Do makro sie to nadaje jak do calej reszty... Na kicie dostajesz male kolko na srodku klatki i ostrzenie jest z odleglosci takiej, ze prawie kazde normalne swiatlo sie juz dawno zaslonilo...

Kupujac tania sigme tele mam 1:2 z metra... kwiatki, wieksze robaki, male zwierzeta i cala reszte obskoczylem... Z komfortowej odleglosci... Mozna wykorzystac lampe, rozstawic cale studio i nic nie ucieka.

A podpinajac samego kit'a odwrotnie do body dostaje lepsza skale jak z przylozona piecdziesiatka, nie wspominajac o tym, ze obraz jest na calej klatce a nie w postaci koleczka.
    ...

Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal
    Powtórzę - to że TY nie potrafisz znaleźć dla niego zastosowania, nie oznacza że nikt nie potrafi. Bądź więc łaskaw powstrzymać się od takich sądnych opinii pt. "do niczego się nie nadaje, bo nie ma tego jak i do czego używać".
    Przeciez Ci wyraznie napisalem do czego to szklo sie na dslr'ach nadaje... Do portretow... Tyle...

Robiac malo portretow i kupujac ktoregos zoom'a 2.8 to szklo nie ma sensu...
    ...

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Przeciez Ci wyraznie napisalem do czego to szklo sie na dslr'ach nadaje... Do portretow... Tyle....
    Straszne. Używałem tej 50-ki do różnorakich zastosowań i dawała sobie bardzo dobrze radę. No ale jak ktoś ma worek L-ek, to co się tam faktycznie będzie jakąś 'mizerną' 50-ką przejmował... Znasz to powiedzenie o baletnicy i rąbku spódnicy?
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    USA

Domyślnie

Znam i stosuje...

Nie podoba mi sie jednak polecanie tego szkla kazdemu do wszystkiego...

To jest portretowka i szklo takie... hmm... elementowe... Kawalek tego, kawalek tamtego... Ani szerokie, ani waskie... Z bliska czegos tez nie... Takie sobie. Cena doskonale odzwierciedla jego zastosowanie... Mozna miec... Ale po co? Zeby sobie zapiac raz na miesiac "bo se pomyslalem ze moge akurat piecdziesiatka moge"?

To jest szklo dla hardkorowcow... Zapinamy i szukamy co sie da tym sfocic...

Ja wyznaje nieco inna filozofie...

A jak juz raz widzialem jak jeden mowil "kup 20'stke i 50'tke i bedziesz mial spokoj na rok" to myslalem ze z krzesla spadne...

Lepiej ta kase zainwestowac w jakiegos jasnego zoom'a "na srodek".
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 24-06-2005 o 21:41
    ...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Przykrecales to szklo do kita? Serio sie pytam...
    Wlasnie miedzy innymi to szklo kupilem do tego... No i?

Tandeta jak i cala reszta. Do makro sie to nadaje jak do calej reszty... Na kicie dostajesz male kolko na srodku klatki i ostrzenie jest z odleglosci takiej, ze prawie kazde normalne swiatlo sie juz dawno zaslonilo...
    Takie sa minusy tanich rozwiazan i wielkich skal odwzorowan (tak przykrecalem to i nie tylko tto szklo). Skal wiekszych niz 2:1 nie uzyskasz z odleglosci tak komfortowej jak przy foceniu Sigma. Co do koleczka to przy 70 mm wlasciwie jest pomijalne a skala oscyluje w okolicach 3:1 z tego co pamietam.

Kupujac tania sigme tele mam 1:2 z metra... kwiatki, wieksze robaki, male zwierzeta i cala reszte obskoczylem... Z komfortowej odleglosci... Mozna wykorzystac lampe, rozstawic cale studio i nic nie ucieka.
    Tez ja mam i co z tego ... skala 1:2 jest beznadziejna nie wspominajac o 300 mm przy ktorych da sie focic tylko ze statywu wlasciwie. Za to daje naprawde fajna odleglosc ostrzenia. Skrzydla rozwija dopiero po dokreceniu drugiego szkla

A podpinajac samego kit'a odwrotnie do body dostaje lepsza skale jak z przylozona piecdziesiatka, nie wspominajac o tym, ze obraz jest na calej klatce a nie w postaci koleczka.
    Aha a najlepiej w takim rozwiazaniu zmienia sie przyslone

Miasto
    USA

Domyślnie

Co do koleczka to przy 70 mm wlasciwie jest pomijalne a skala oscyluje w okolicach 3:1 z tego co pamietam.
    No to z kita oscyluje w granicach 4:1 na calej klatce.

Tez ja mam i co z tego ... skala 1:2 jest beznadziejna nie wspominajac o 300 mm przy ktorych da sie focic tylko ze statywu wlasciwie.
    Wiadomo... Takie sa uroki polsrodkow...
    Ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma... Koszt kupienia dobrego szkla makro i kupy akcesoriow do tego nadal jest duzo wyzszy...

Statyw jest czyms co sie kupuje nie tylko specjalnie do makro, ktore wiele osob robi okazyjnie. Nie porownujmy do tego profesjonalnego sprzetu ktory trzeba specjalnie kupowac.

Za to daje naprawde fajna odleglosc ostrzenia. Skrzydla rozwija dopiero po dokreceniu drugiego szkla
    Mozna... Nie praktykuje tego... Male kolka na srodku mnie nie pociagaja.

Aha a najlepiej w takim rozwiazaniu zmienia sie przyslone
    Trzeba kombinowac... Fakt ze lepiej automatycznie, ale rownie dobrze mozna przystawic jakas latarke i sobie poswiecic.

Obecnie dlubie do tego jakies TANIE(!) przeniesienie automatyki ktore da sie w domu zrobic podstawowymi narzedziami. Moze niedlugo sie pochwale... Jak sie nie bedzie rozpadac za czesto
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 24-06-2005 o 21:54
    ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal
    Pozwól mi zrozumieć. Nie używasz czegoś (bo nie znajdujesz dla tego zastosowania) i tylko dlatego odradzasz komuś kupienie tego szkła? Faaajnie. To się chyba nazywa obiektywizm.
    a przeczytales pytanie w watku? o to, czy jest sens kupowac 50/1.8 jesli ma sie zoomy. no to jest odpowiedz. jest sens, jesli koniecznie potrzeba swiatla 1.8. ale panujace powszechnie przekonanie, ze to bog jeden wie jak fajny obiektyw to bzdura. w cyfrze 50/1.8 jest o kant ****. wielu osobom sie przyda do portretu, niektorzy wykorzystaja go z soczewkami do makro.

ale w porownaniu z wykorzystaniem w korpusie analogowym, uniwersalnosc w cyfrze z cropem 1.6 jest kiepska. do tych 350zl mozna dolozyc 250zl i kupic z drugiej reki 28/2.8, ktory jest duzo bardziej uniwersalny, bo ma znacznie przydatniejszy kat widzenia w cropie.

i o tym byla mowa. o potrzebie szkla o takiej ogniskowej w cyfrze.

nawiasem mowiac, to jakbym koniecznie potrzebowal dobrej jakosci jasne szklo portretowe do cyfrowego EOS-a, to siegnalbym po Takumara 1.4/55. brak AF w tej dziedzinie nie przeszkadza (jesli ma sie w miare sprawne oczy) a pol dzialki droga nie chodzi...
    www albo tez flickr

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów