Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Mam 2 obiektywy analogowe zamiast KITa

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freak
    Pio35
    Dzięki, chodziło o rozwiajnie wątpliwości.
    D20 to zupełnie nie moja kieszeń. Może uda mi sie dozbierac na lepsze szkła i 350 wystarczy mi na długo.
    Pozdrawiam
    na razie chyba nikt nie odpowie na ile starczy 350D, ale wydaje się, że jeżeli nie zostanie walnięty albo nie zleci ze stołu to troche powinien pociągnąć...

10D czy 20D robią wrażenie dużo bardziej solidnych.

ale z drugiej strony kiedyś się mówiło, że "zenit, tym to można gwoździe wbijać" ale tak nie było (sam osobiście kiedyś na skałkach lekko nim puknąłem o ścianę i już się posypał, migawka i spust zablokowane, pryzmat wgnieciony), natomiast pierwszy EOS, jakiego miałem (1000 jeszcze bez F czy N) był plastikowy, nieco trzeszczał, ale zaliczył kilka gleb i bez serwisu działa do dziś

inna sprawa, że w cyfrach robi się duuuużo więcej fotek i można po prostu zużyć migawkę, co w analogach nam raczej nie groziło
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Poznań

Question a 28-105 ??

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    pare miesiecy temu stalem przed identycznym problemem - zdecydowalem sie jednak na sprzedanie 28/80 ze wzgledu na potrzebe szerokiego kata (o czym Ci Czacha napisal) i zdecydowanie Tobie polecam tez takie rozwiazanie.
    chmm, a czy ktoś mi podpowie, czy mając 28-105 f/3.5-4.5 USM (do 350D) warto jednak się o kit postarać?
    pozdro.,
    m.

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    chmm, a czy ktoś mi podpowie, czy mając 28-105 f/3.5-4.5 USM (do 350D) warto jednak się o kit postarać?
    Pewnie że warto.... bo masz wtedy szeroki kąt, ale moższ zamiast kita możesz kupić 17-40 f/4 L co jest rozwiązaniem dużo lepszym ale i zdecydowanie droższym.
    Ostatnio edytowane przez Marfackib ; 24-06-2005 o 10:48
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

freak
    Guest

Domyślnie

inna sprawa, że w cyfrach robi się duuuużo więcej fotek i można po prostu zużyć migawkę

no i co wtedy Czy wymiana (naprawa) jest droga?

Ja o aparat dbam...wiec mam że nic innego sie nie stanie. Dla mnie to spory wydatek więc bede chuchać i dmuchać na niego. A po pijaku aparat bedzie leżal w domu ( mam nadzieje )

Pozdr.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marfackib
    Pewnie że warto.... bo masz wtedy szeroki kąt, ale moższ zamiast kita możesz kupić 17-40 f/4 L co jest rozwiązaniem dużo lepszym ale i zdecydowanie droższym.
    oczywiście, że myślę o 17-40 f/4L (albo też 17-85, choć mniej), ale z uwagi na cenę to pozwolę go sobie kupić gdzieś za rok... więc czy na ten czas da się żyć bez kitu czy jednak warto wydać te 300-400 zł...?
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

inna sprawa, że w cyfrach robi się duuuużo więcej fotek i można po prostu zużyć migawkę

no i co wtedy Czy wymiana (naprawa) jest droga?
    nie mam pojęcia... do tej pory jeszcze nigdy nie miałem styczności z serwisem. ktoś tu kiedyś pisał, że wymiana migawki to jakieś 600-800 pln.

chodzi o to, że migawka w 350D jest obliczona na 50 tys. zdjęć (może to ktoś potwierdzić?). z cyfrą robisz zdjęć więcej - ile? sam musisz odpowiedzieć - ja coś koło 2..4 tys. miesięcznie, czyli siądzie po roku (gdy polska gwarancja się skończy)

w analogach osiągnięcie progu żywotności migawki jest praktycznie niemożliwe (choć tam dochodzi jeszcze transport, który wg mnie jest bardziej narażony na awarie).

Ja o aparat dbam...wiec mam że nic innego sie nie stanie. Dla mnie to spory wydatek więc bede chuchać i dmuchać na niego. A po pijaku aparat bedzie leżal w domu ( mam nadzieje )
    jak my wszyscy, ale wypadki i kurz zawsze się mogą zdarzyć...
    pozdro.,
    m.

Dopiero zaczyna Awatar woland
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wszystko zalezy od tego czy potrzebujesz szerokiego kata, czyli ok 28mm po uwzglednieniu crop'a w przypadku kit'a. 28-105 to bardzo przyzwoity obiektyw, lepszy niz kitowiec. No ale wszystko zalezy od tego jak czesto bedziesz uzywal tego szerokiego. Nie dostaniesz nic lepszego o zakresie ogniskowych kitowca w tej cenie, wiec wyboru i tak nie masz specjalnego.

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

a ile czasu masz juz swoj 350d? sam powinienes wiedziec najlepiej, co Ci jest potrzebne (ja bez szerokiego sobie nie wyobrazam zeycia....)
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

oczywiście, że myślę o 17-40 f/4L (albo też 17-85, choć mniej), ale z uwagi na cenę to pozwolę go sobie kupić gdzieś za rok... więc czy na ten czas da się żyć bez kitu czy jednak warto wydać te 300-400 zł...?
    Jestem w podobnej sytuacji jak Ty, bo mam 28-135 (czyli po przeliczniu 44.8 mm) ale kita nie kupię a w przyszłym roku 17-40.
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marfackib
    Jestem w podobnej sytuacji jak Ty, bo mam 28-135 (czyli po przeliczniu 44.8 mm) ale kita nie kupię a w przyszłym roku 17-40.
    no właśnie... no właśnie... kit albo nie-kit (przez rok), oto jest pytanie...

jasne, że bez szerokiego ciężko się żyje...
    kiedyś miałem szeroki tylko 35mm i po kupnie 28mm jakby mi się oczy otworzyły
    a teraz mam 44.8 i właśnie nie wiem, czy ten rok wytrzymam...

400,- (nówka + fv) nawet tylko na rok to faktycznie nie jest dużo... ;-)

różnicę widać na tym foto:
    (jest tam też test obu obiektywów i za 18-55 nie przemawia nic, poza szerszym kątem)
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 24-06-2005 o 12:36
    pozdro.,
    m.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów