10D jest wolniejszy od 350D. Wolniejszy (znacznie) AF, czas startu, mniejsza szybkostrzelność.
10D jest wolniejszy od 350D. Wolniejszy (znacznie) AF, czas startu, mniejsza szybkostrzelność.
550D, EFS 18-55 II, EF 85/1.8 USM, Sonnar 3.5/135, Flektogon 2.8/20, Vario-Sonnar 4/80-200
Pio35
Dzięki, chodziło o rozwiajnie wątpliwości.
D20 to zupełnie nie moja kieszeń. Może uda mi sie dozbierac na lepsze szkła i 350 wystarczy mi na długo.
Pozdrawiam
na razie chyba nikt nie odpowie na ile starczy 350D, ale wydaje się, że jeżeli nie zostanie walnięty albo nie zleci ze stołu to troche powinien pociągnąć...Zamieszczone przez freak
10D czy 20D robią wrażenie dużo bardziej solidnych.
ale z drugiej strony kiedyś się mówiło, że "zenit, tym to można gwoździe wbijać" ale tak nie było (sam osobiście kiedyś na skałkach lekko nim puknąłem o ścianę i już się posypał, migawka i spust zablokowane, pryzmat wgnieciony), natomiast pierwszy EOS, jakiego miałem (1000 jeszcze bez F czy N) był plastikowy, nieco trzeszczał, ale zaliczył kilka gleb i bez serwisu działa do dziś
inna sprawa, że w cyfrach robi się duuuużo więcej fotek i można po prostu zużyć migawkę, co w analogach nam raczej nie groziło![]()
pozdro.,
m.
co do szybkostrzelnosci to 10d nie jest wolniejszy (3 klatki/s) tylko ilos fotek w serii jest mniejsza bo 9 niezaleznie od formatu i rozmiaru zdjecia (choc w rawach to chyba wiecej niz potrafi 350D-chyba ze sie myle...)Zamieszczone przez Pio35
eos 10D, zenit TTL
kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...
Polemizowalbym. AF w 10D jest odrobine wolniejszy. Wyczuwalnie, ale nie nazwalbym tego 'znacznie' . Za to znacznie wolniejszy jest zapis zdjec na karte, oproznianie bufora, review i czas startu.Zamieszczone przez Pio35
Ale wszystkie te cechy sa mniej wazne wg mnie od E-TTL II i nizszych szumow - rzecz gustow i potrzeb.
Sprawdzałem w 300D i obiektywem USM.Zamieszczone przez Vitez
300D zanim wyostrzył, to obiekt mi uciekł, 350D bez problemu. Ale jeżeli w 10D AF jest szybszy to sorki, na nim nie sprawdzałem.
550D, EFS 18-55 II, EF 85/1.8 USM, Sonnar 3.5/135, Flektogon 2.8/20, Vario-Sonnar 4/80-200
Nie jest szybszy... moze masz walniety egzemplarz? Albo zbyt wysokie wymagania... do lapania w trybie Servo czy szybkich obiektuow to jednak szklo USM jest zdecydowanie lepsze - wiele razy bylo o tym na forum ze w tej klasie cenowej albo Canon 100-300 USM za szybkosc i cisze ostrzenia, albo Sigma ktora jest wolniejsza i glosniejsza.Zamieszczone przez Pio35
Jednak powolnosc AF ma sie niezbyt do jego precyzji - moj ostrzy celnie, ale nie blyskawicznie... wiec nie porownuj do szkiel USM bo to na pewno nieporownywalne.