Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: problem z synchronizacją błysku

Dopiero zaczyna Awatar Jakub_Luchowski
    Miasto
    podkarpackie/ świętokrzyskie, mazowieckie...

Domyślnie

Witam,
    Częściowo, dzięki Waszej i pomocy uda mi się od jutra "omijać" problem stosując przewodową kombinacje przy użyciu rozdzielki.
    Dzięki testom, Wszej pomocy i zainteresowanych tematem z fr ( powyżej linki ) z bezsilności raczej stawiałem na trafną, w moim mniemaniu wypowiedź jerrybb1
    Podobny jak On miałem problem z EZ+fotocela, ale wyzwalanym EX'em.
    EZ natomiast wyzwalał błysk i widać go było na negatywie z 50tki za każdym razem.

Chociaż w elfo ( może na starszych pracowałem ) nie zauwżyłem tego rodzaju funkcji, w tych również nie ma i nie mogę sprawdzić.

Jak by nie było, dziękując planuję plątać się w kablach w najbliższych sesjach: 27-go listopada i 3,4,5 grudnia...
    Może podczas nich przypadkiem się uda.
    Może Mikołaj radiówki mi przyniesie

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s..
    Taka jeszcze jedna kwesja mi sie nasunela, ogladajac zdjecie planu, ktore wystawil autor watku, w uzyciu sa parasolki dyfuzyjne, a nie odblaskowe, wiec wg. mnie palniki lamp skierowane powinny byc na scene, a nie w "kosmos", to moze byc tez przyczyna dla ktorej fotocela umieszczona z przodu zarowy nie "lapie" blysku - taka drobna sugestja - ja sie na ustwianiu tego typu lamp nie znam.
    Domyślam się, że wiesz że przez parasolkę przechodzi tylko część swiatła. A wiesz co sie dzieje z częścią która nie daje rady sie rozproszyć? Odbija sie! Uwierzyłbyś??? Wiec takie użycie jest jak najbardziej ok, jesli Jakubowi nie przeszkadza strata swiatła które przelatuje przez parasolki.

Cytat Zamieszczone przez iso400 Zobacz posta
    Kazdy blysk z lampy w aparacie lub zapietej na aparat a dzialajacej w trybie innym niz manualne nastawienie mocy blysku to tak naprawde dwa blyski.
    Ulamek sekundy przed otwarciem migawki pierwszy blysk pomiarowy, a drugi zaraz po nim, dopiero on naswietla zdjecie. Blyski sa tak szybkie, ze ludzkie oko widzi je jako jeden.
    Nieee nooo stary, jesteś jak zbawienie! Jakbyś nam tego nie powiedział to za chiny nikt by nie zgadł o co kaman w ettlu

Nie przeczytałeś wcześniejszych postów, a szkoda! Dowiedziałbyś się m.in. 1. że aparat i lampa pracują na manualu, więc autor mający problem nie korzysta z żadnego pomiaru światła (no chyba że ma jakiś flashmeter, ale mniejsza o to) 2. chodzi o zwykłe żarówki błyskowe ze standardowymi najprostszymi fotocelami!
    A co za tym idzie Twoj post wogóle nie ma sensu...

Co do autora wątku i jego złości na canona. Jakubie, nie zastanowił Cie fakt, że tylko Ty masz ten problem? No chyba że czai sie jeszcze gdzies ktos w podobnej sytuacji i sie specjalnie nie ujawnia
    Próbowałeś wogóle kombinacji bez 430ex? tylko jedna z lamp podłączona kablem do aparatu?
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Do MaciekH:

40D, 430EX, czasy: 1/30-1/100
    - sterownianie lampy wbudowanej/ zewnętrznej na: E-TTL II, Wielosegm; Uśredniony
    To z pierwszego posta. Nie ma tu mowy o trybie manualnym.

Do Jakuba L:
    http://www.elfo.com.pl/index.php?men...d=15&prodid=40 chocby tu, poderzyj na animacji. Kiedy lampa pokazana jest tylem, pierwszy przelacznik od lewej. Wcisniety u gory - synchro na pierwszy blysk; wcisniety na dole - synchro na drugi; pozycja srodkowa - fotocela wylaczona.

Miasto
    Londyn

Domyślnie

iso400 a drugiego posta już Ci sie nie chciało?

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    [...]ale powszechnym powodem problemów z synchronizacja błysku jest przedbłysk pomiarowy E-TTL [...] przełącz 430EX w tryb M
    i kawałeczek dalej:

Cytat Zamieszczone przez Jakub_Luchowski Zobacz posta
    Lampe wbudowaną użyłem 1-szy raz od kilkunastu lat, wyłącznie do testów.
    40D i 430EX na M, [...]68Ws i jedna kontra jednak nie odpalają ;[ [...]
    Cytat Jakuba z innego forum:
    Jeśli podobny problem występował i udało się go jakoś wyeliminować, zapraszam do dyskusji.

Canon 40D, lampa 430EX ustawiane na M, przesłona mniej istotna, czasy: 1/30 - 1/100~1/160.
    Podobny, "Negatywny" efekt z wykorzystaniem przewodu synchronizacyjnego jest widoczny na: http://luchowski.com.pl/images/zoom/AWB ... ze/xxx.jpg
    Teraz już uwierzysz???
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Miasto

Domyślnie

Wow dzięki bardzo za zainteresowanie i masę interesujących za pewne informacji
    Dokładnie się "wczytam na spokojnie" w uwagi, sugestie... i sprawdzę w kolejnych testach.
    Mam nadzieję miło mi będzie zamieścić pozytywne efekty
    Pozdrawiam serdecznie.
    Ostatnio edytowane przez Jakub_Luchowski ; 19-11-2008 o 09:58

Miasto

Domyślnie

Miałem nadzieję, że rozdzielka pomoże i serdecznie dziękując, zaprezentuje efekty...
    Ninestety z nią w ogóle nie ma błysku.
    Podejrzewam, że z kabla do jednej w ciemnych pomieszczeniach poszły by wszystkie, jednak w warunkach, w jakich robię niestety nie mam takiego komfortu.
    Uzbroję się po nowym roku w wyzwalacze radiowe i wtedy nie będzie problemów.
    Jeszcze raz dziękując za cenne informacje, życząc wesołych... i szampańskiej...
    Serdecznie pozdrawiam.

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Jak to wogóle nie ma błysku??? W tym całym Twoim zestawieniu, z tego co widze, to jedynym problemem jesteś Ty sam;-) (bez urazy)
    Potrafisz jakoś logicznie uzasadnić czemu niby nie działa? Pytam, bo sam taką mam i z powodzeniem odpalam nią 3 lampy podłączone kablem (a na upartego to jeszcze ze dwie na fotoceli).

Miasto
    Londyn

Domyślnie

A na dowód załączam fotki;-)

p.s. nie wiem czemu nie mogłem przeedytowac poprzedniego posta...

Miasto

Domyślnie

Maćku, nie uraziłeś, sam już zacząłem za wszystko zwalać na siebie winę, ale nie odpuszczałem i nadal tak łatwo się nie poddam
    Logicznie jednak, problem tkwi w temperaturze barwowej 430EX bo chyba producent Canon'a wprowadził niestandartowe rozwiązania, które w pewnym sensie chronią przed błyskami innych fotografujących lub nie wymuszają komuś błysku.
    Należy dokupić w moim przypadku wyzwalacz na podczerwień lub radiowy i problem będzie rozwiązany.
    Rozdzielka może u Ciebie funkcjonuje, ale masz aparat innego producenta i lampy pewnie też.
    U mnie podejrzewam, że inne lampy rozwiązałyby problem z rozdzielką i zachowam sobie ją, bo mam jeszcze makro zestaw i może tam się sprawdzi.
    Dzięki za zainteresowanie i masę interesujących mnie rozwiązań technicznych.
    Pozstaram się zrewanżować dobrymi wiadomościami w przyszłym roku, po zakupie dodatkowych gadżetów
    Tu również życzę Ci wszystkiego najj... i szampańskiej...
    Pozdrawiam serdecznie.

PS. edytować posta można do pół godziny od napisania, też miałem z tym problem.
    Ostatnio edytowane przez Jakub_Luchowski ; 20-12-2008 o 13:58

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakub_Luchowski Zobacz posta
    Logicznie jednak, problem tkwi w temperaturze barwowej 430EX bo chyba producent Canon'a wprowadził niestandartowe rozwiązania, które w pewnym sensie chronią przed błyskami innych fotografujących lub nie wymuszają komuś błysku.
    Oj nieprawda to... Fotocele, sa tak skonstruowane zeby reagowac na zmiane oświetlenia, a nie na konkretną jego barwe. Błysk wyzwolić można nawet zapalniczką, jeśli w danym otoczeniu światło emitowane przez zapalniczke bedzie znaczące... (to nie bajka - sprawdzałem;-))

Co do rozdzielacza, sprawdzałem i na nikonie i na canonie i podejrzewam, że z kazdym innym tez zadziała (kiedy zwieram styki w rozdzielaczu widać że wszystkie lampy błyskają, a zdjecia tylko potwierdza, że błyskają w tym samym momencie).
    Lampy też są różne, Canon 580exII, Sigma ef-430, NikonySB-26 i SB-800 (te dwie na fotocelach) plus jedna żarówka błyskowa 68Ws, i jak widzisz wszystkie świecą bez względu na producenta czy temp barwową;-)

Rowniez pozdrawiam i zycze Ci wszystkiego dobrego:grin:
    Ostatnio edytowane przez MaciekH ; 20-12-2008 o 15:05

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów