Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: problem z synchronizacją błysku

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakub_Luchowski Zobacz posta
    Pozwolę sobie ( ale to już na prv ) zapytać, gdzie można kupić rozdzielkę, aby uniknąć łączenia i lutowania przewodów.
    A klikałeś w link z mojego poprzedniego postu?;-)
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Dopiero zaczyna Awatar Jakub_Luchowski
    Miasto
    podkarpackie/ świętokrzyskie, mazowieckie...

Domyślnie

? Chyba nie ?
    Sry, jestem tu nowy, muszę się "odnaleźć" ;]
    Za to Prv wiadomość powinna już być wysłana

Miasto

Domyślnie

aaa myślałem, że to jakaś automatyczna, spamowata reklama ;/ juz znalazłem http://allegro.pl/item480857336_rozg...ficzny_pc.html już kupiłem, czekam na dostawę ;]

Miasto

Domyślnie

Przesyłka będzie dopiero w Poniedziałek, proszę o cierpliwość.
    Problem raczej dotyczy 430EX lub 40D i dzięki Wam już go prawie rozwiązałem ;]
    Pozwoliłem sobie również zamieścić zapytanie na: http://foto.recenzja.pl/problem_z_sy...lysku-t-15895/ bo może i tam są również miłośnicy Canon'a
    Pozdrawiam serdecznie i miłego week'end'u życzę

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakub_Luchowski Zobacz posta
    Przesyłka będzie dopiero w Poniedziałek, proszę o cierpliwość.
    Z tego co widzę to w obecnej sytuacji tylko Ty jesteś osobą która sie niecierpliwi
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Miasto

Domyślnie

Proszę się nie dziwić,
    Nie jest tak, że jak powinno być wszystko ok, a nie jest, człowiek się niecierpliwi?
    Dodatkowo w Poniedziałek mam zbyt dużo zdjęć do zrobienia, aby pozwolić sobie na błędy i niepotrzebne korekty w PS.
    Może i ktoś również jest w podobnej sytuacji.
    Poza tym Fotografia jest moją pasją i traktuje ją bardzo sentymentalnie.
    Tematy również obserwowane, po powiadomieniu i potwierdzeniu zainteresowania przez sprzedawcę/ producenta, który również sporo czasu poświęcił na testy.
    Nie wy3mam do Poniedziałku umówiłem właśnie sobie siakąś sesyjkę i zaraz ruszam "kombinować" ;D
    Ostatnio edytowane przez Jakub_Luchowski ; 15-11-2008 o 09:33

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

hmm, przesledzilem watek od poczatku i nie wiem, w czym problem. Swego czasu sam ekonomicznie doblyskiwalem zarowa 68Ws, generalnie problemow z blyskiem raczej nie mialem, poza kilkoma sytuacjami, gdy mialem na nia zalozony snoot. Taka jeszcze jedna kwesja mi sie nasunela, ogladajac zdjecie planu, ktore wystawil autor watku, w uzyciu sa parasolki dyfuzyjne, a nie odblaskowe, wiec wg. mnie palniki lamp skierowane powinny byc na scene, a nie w "kosmos", to moze byc tez przyczyna dla ktorej fotocela umieszczona z przodu zarowy nie "lapie" blysku - taka drobna sugestja - ja sie na ustwianiu tego typu lamp nie znam.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Miasto

Domyślnie

Dokładnie ten sam powód podejrzewałem, dlatego do kolejnych testów używłem blend i podpinałem dodatkowe fotocele, kierując je z "kosmosu" na scene.
    Nie przyniosło to jednak pozytywnych efektów ;/
    Bardzo cenna uwaga.

Maćku, pospieszyłem się trochę i 9:00 dla umówionej modelki, był terminem zbyt wczesnym ;(
    Mam nadzieję, że tu zaglądniesz, czekamy jednak do Poniedziałku
    Ostatnio edytowane przez Jakub_Luchowski ; 15-11-2008 o 11:23

Miasto

Domyślnie

Rozdzielka już w poczty polskiej szponach i rozwiąże problem, ale nadal będzie mnie nurtować pytanie, dlaczego z kabla jest ok a z błysku nie ?
    Nadal "drąże" temat na: http://foto.recenzja.pl/problem_z_sy...lysku-t-15895/

Przypadkowo natknąłem się na podobny problem:
    http://foto.recenzja.pl/index.php?na...=187078#187078
    jak można przeczytać:
    Cytat Zamieszczone przez jerrybb1
    Witam, ostatnio odkrylem ze moja lampa canon 430ez nie pracuje w "niskich" temperaturach. Tzn nie synchronizuje jesli jest ok 8'C i nizej- pracuje na odbiornikach-wyzwalaczach. Inne lampy dzialaja bez zarzutu w takich warunkach a nawet gorszych a ta moja nie chce. Co to moze byc? jak temu zaradzic?? prosze serdecznie o pomoc!!
    i przypomniałem sobie, że 430EX chciałem 430EZ z podłączoną fotocelą wymucić i nic.
    Chyba mam/ My ustalony problem.

Testy jeszcze wczoraj robiłem, doszedłem już do tego, że czasem ( raz na 10 ) "waląc" 430EX wprost w fotocelę dodatkowej lampy, na matrycy ciemność, choć obie lampy poszły.
    Pozostałe 9 strzałów, jak poprzednio: błysk widać, na matrycy ni hu hu ;[

ehhh...
    Choć rozdzielka bardzo mnie ucieszy i wdzięczny za "oszczędzenie" puszki, trochę na Canona zły jestem ;/
    1-szy raz od wielu lat mnie zawiódł ;[

Kontakt z http://www.canon.pl/ będę zmuszony ponownie wznowić.
    Pozwolę sobie powiadomić, jakie są Ich opinie o poruszonych problemach.
    Ostatnio edytowane przez Jakub_Luchowski ; 18-11-2008 o 15:22

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Od razu zaznaczam, ze nie czytalem wszystkiego co tu wypisaliscie wiec moze rozwiazanie juz padlo.
    Jesli nie, problem jest banalnie prosty i lezy w specyfikacji dzialania systaemu pomiaru blysku TTL czyli przez obiektyw.
    Kazdy blysk z lampy w aparacie lub zapietej na aparat a dzialajacej w trybie innym niz manualne nastawienie mocy blysku to tak naprawde dwa blyski.
    Ulamek sekundy przed otwarciem migawki pierwszy blysk pomiarowy, a drugi zaraz po nim, dopiero on naswietla zdjecie. Blyski sa tak szybkie, ze ludzkie oko widzi je jako jeden.
    Jednak Fotocele juz rozrozniaja je jako pojedyncze i dlatego odpalaja sie podczas blysku pomiarowego. A nie wtedy kiedy idzie wlasciwy i migawka jest otwarta. Stad niedoswietlenie zdjecia. Dodatkowo wzmocnione tym, ze pomiar byl zrobiony dla odpalonych wszystkich lamp (aparat uznaje, ze swiatla jest duzo i jeszcze dodatkowo skraca czasy badz przymyka szklo).

Jesli chcesz uzywac lamp odpalanych z fotoceli to musisz ustawic je na dzialanie na drugi blysk. Wtedy wszystko bedzie w porzadku. Nie wiem czy Twoje lampy maja taka funkcje, ale wiekszosc studyjnych ma. Nawet ELFO.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów