Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: problem z synchronizacją błysku

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

nie do końca rozumiem co tam kombinujesz, ale powszechnym powodem problemów z synchronizacja błysku jest przedbłysk pomiarowy E-TTL.

przełącz 430EX w tryb M, w miarę potrzeby zredukuj moc (instrukcja, str.19),
    kable synchro wywal w diabły (te zarówki błyskowe 68Ws, co je tam widać na zdjęciu mają wbudowane fotocele) i wszystko zagra.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna Awatar Jakub_Luchowski
    Miasto
    podkarpackie/ świętokrzyskie, mazowieckie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    nie do końca rozumiem co tam kombinujesz, ale powszechnym powodem problemów z synchronizacja błysku jest przedbłysk pomiarowy E-TTL.

przełącz 430EX w tryb M, w miarę potrzeby zredukuj moc (instrukcja, str.19),
    kable synchro wywal w diabły (te zarówki błyskowe 68Ws, co je tam widać na zdjęciu mają wbudowane fotocele) i wszystko zagra.
    Dzięki za zaiteresowanie i sugestie.
    "Kombinje" aby wszystko ładnie doświetlić i za każdym razem jedna z lamp błyska, ale nie mieści się w przedziale czasowym otwarcia migawki: 1/60 - 1/100.
    Powszechnie i mnie jest wiadomo o przedbłysku/ "redukcja czerwonych oczu"/ badanie ostrości...etc i wyłączam.
    Na str. 19 instrukci jest również o ustawieniu błysku na początek lub koniec otwarcia migawki, ale nijak się to ma do testów również z lampą wbudowaną, co również bez efektów testowałem bez widocznych efektów.
    Nie wiem, czy rezygnacja z kabli synchro w moim przypadku była by dobrą decyzją, bo tylko dzięki nim odpalają 2 z 3 lamp, jak widać na zał. linkach, a poprzez próbę wymuszania 430stką lub wbudowaną, zupełnie nie ma efektu ;/
    68Ws, mają nie tylko wbudowane fotocele, ale również wejście na kabel synchro, którym podpinałem dodatkowe fotocele, bledny kierowałem na błyskające lampy...etc... również nic nie gra i nie buczy ;/ ;[
    Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    Ew w ogóle olej lampę wbudowaną, i odpalaj kablem jedną lampę, resztę z fotocelek
    Właśnie to robiłem, ale lampa z kabla się odpala, jedna na fotocele reaguje, druga już nie.
    Po zamianie, to samo z fotocelą, podpięciem dodatkowej... ustawianiem blend, aby złapały może odbłysk.
    Dlatego chciałem zastosować:
    ( rozdzielki producent odradza, ze względu na możliwość uszkodzenia ) Może jednak ktoś z Was próbował?
    Cytat Zamieszczone przez bundyr88 Zobacz posta
    może w pomieszczeniu jest za jasno i fotocele nie działają
    Też tak podejżewałem, producent/ sprzedawca, też sugerował...
    Po testach w zupełnej ciemności, wysyłka do producenta/sprzedawcy ( u Niego działa, załączył 20 próbnych zdjęć, ale robił na innym, niż Canon sprzęcie, choć zapewniał, że przy jakimś oknie, widać ciemności ) odbiór lamp i znowu to samo ;/ ;/ ;[

Ehhh... Zastanawiam się nad radiowym systemem.
    ( rozdzielki producent odradza, ze względu na możliwość uszkodzenia ) Może jednak ktoś z Was próbował? to i ja przetestuje i nie poświęcę puszki ;]

Jeszcze raz bardzo dziękuję za sugestie, uwagi i konstruktywne podejście do sprawy.
    Będę jeszcze "kombinował" powiadomię o efektach, a jak jeszcze komuś z Was wpadną jakieś pomysły, proszę o kontakt.

Uprawnienia umieszczania postów