Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: W jakisposób uzyskać takie zdjęcia??? prośba do fachowców

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pablo Photografic Zobacz posta

bardzo podoba mi się taki styl siedziałem godzinami np w LR i nie potrafię do tego dojść ;-)
    No dobra, ale co ci się konkretnie podoba? Sposób w jaki wyciąga się cienie? Jak jest ostre światło i nie ma czym doświetlić (lampa / blenda), ustawiasz ludzi pod światło i robisz normalnie jednego RAWa. W takim słońcu i tak będzie na ISO100 więc forsowne wywołanie drugiego na np. +2EV jeszcze jakościowo ujdzie. Potem łączysz w PS oba wywołania na masce i to wszystko. Jak bardzo chcesz to można zrobić też bracketing ale wtedy trzeba łączyć minimalnie różne klatki (ludzie się poruszą albo twoja ręka w czasie strzelania serii).

Domyślnie

czyli rozumiem że na w fotografiach reklamowych to są zwykłe przepalanie i tyle ??
    tak jak np tu

czy tu

wiem że to jest robione pod światło wiem że to możne być blenda
    wiem że odpowiednie wywołanie rawa, ale ciężko mi uzyskać taki efekt bo jak zrobię to na jednym rawie to przepala wszystko, a jak łączę 2 to efekt jest sztuczny ;-(
    wiem ze wygląda to banalnie, ale jeśli twierdzicie że jest to takie proste ( też tak myślałem )to bardzo bym prosił aby ktoś zrobił , obrobił i wrzucił taka fotkę ;-) dzięki
    EOS5D; 15f/2,8 fisheye; 24f/2,8; 17-40f/4L; 50f/1,4; 100 f/2; 70-200f/2,8L; Speedlite 550EX
    maxmodels
    foto blog
    stronka starsza od węgla

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale o co chodzi? msz te wypalone kawałki obrazu to efekt punktowego mierzenia światła na twarz albo innej techniki, w której chodziło o dobre naświetlenie twarzy
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

tak zgodzę się, może masz rację ze to nie tylko obróbka, ale też pomiar punktowy + obróbka, chociaż u Kaliny nie wyglądało to na pomiar punktowy ale to jednak są troszkę inne zdjęcia, może ja jestem jakiś lewy ;-)
    proszę tylko żeby ktoś zrobił takie zdjęcie i je zamieścił oraz powiedział jak je zrobił ;-)
    mi też wydawało się że zrobienie takiego nazwijmy to przejrzystego zdjęcia to banał, ale okazało się inaczej ...
    Ostatnio edytowane przez Pablo Photografic ; 14-11-2008 o 17:47
    EOS5D; 15f/2,8 fisheye; 24f/2,8; 17-40f/4L; 50f/1,4; 100 f/2; 70-200f/2,8L; Speedlite 550EX
    maxmodels
    foto blog
    stronka starsza od węgla

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie Ot

Cytat Zamieszczone przez Pablo Photografic Zobacz posta
    czyli rozumiem że na w fotografiach reklamowych to są zwykłe przepalanie i tyle ??
    OT - widzę że Kolega też ostatnio katalog Bluma przeglądał.
    back on topic - na 99% te zdjęcia są w całości robione w wyciemnionym studio, a "okna" to podświetlone folie-blendy.
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

HuleLam OT - widzę że Kolega też ostatnio katalog Bluma przeglądał.
    no tak ;-) oglądałem, myślisz że w aż tak kontrolowanych warunkach są te zdjęcia robione ??
    maxmodels
    foto blog
    stronka starsza od węgla

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A ja chyba wiem jaki efekt chciał by uzyskać Pablo.
    Zdjęcie nr 6 z ostatniego prezentowanego przez Kalinę ślubu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=14530&page=27
    Sam przesiedziałem już wiele godzin przed kompem i nadal nie potrafię uzyskać takich kolorów, też bym się chętnie dowiedział jak to zrobić...

Coś już napisał Awatar Papier
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

http://www.martapotoczek.com/photosh...ns.php?lang=pl

tutaj macie wiecej przykladow.
    ..chcialbym kiedys osiagnac taki poziom :wink:

dolaczam sie do poprzednikow. jak ktos znalazl jakies ciekawe tutoriale (nie-kiczowate) to mozecie sie pochwalic 8)
    A jak nie, to nie pozostaje nic innego jak ciezka praca i dazenie do jak najlepszych wynikow.

pzdr

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przeciez taki zabieg jest prosty jak budowa cepa - wolasz RAWa - rozjasniasz go, podciagasz na krzywych swiatla i zwiekszasz kontrast - tylko trzeba uwazac, zeby nie przepalic... - to sa 3 minuty roboty.

Domyślnie

no tak wszyscy piszą że to banalne ja poprosiłem aby ktoś zrobił zdjęcie i wstawił , a potem krok po kroku powiedział jak. Ostatnio przeglądałem różne galerie modelek i zobaczyłem coś takiego :

nie komentujcie proszę foty, nie jest to moje zdjęcie ;-)

to zdjęcie technicznie to masakra
    ale doskonale widzimy tu co się stanie jak zastosujemy punktowy pomiar światła ( + w tym przypadku nieszczęśliwie czarna skóra ;-( która oszukała dodatkowo światłomierz)
    ale tak czy inaczej robiąc fotę w ten sposób nie uzyskamy takiego efektu o jaki rozmawiamy .
    Więc powtarzam jeśli to jest takie banalne - proszę pokazać na własnym przykładzie ;-)
    z góry dziękuje
    Ostatnio edytowane przez Pablo Photografic ; 30-11-2008 o 17:02
    maxmodels
    foto blog
    stronka starsza od węgla

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów