Strona 6 z 30 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 291

Wątek: futeraly na obiektywy przypinane do paska

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Czy ktoś z was spotkał się z futerałami czy kieszeniami przypinanymi do paska do których można wsadzić obiektyw (np. 70-200 lub 24-70) z założonym tulipanem i z zapiętym body?

Może istnieje coś takiego jak kowboje mają w westernach, pas biodrowy z kaburą na rewolwer. Z tą różnicą, że zamiast wtykać rewolwer wsadzało by się np. 40D z 70-200 f/2.8 i założonym tulipanem. A z drugiej strony 40D z 24-70 f/2.8.

Spotkaliście się z czymś takim?

oczywiscie ze istnieje, zainteresuj się serią Lowepro Toploader

ja posiadam najwieksza wersje 75: http://prism.pl/lowepro-toploader-p-144.html
    wchodzi do niego 1D + 24-70L z normalnie zalozonym tulipanem, 70-200 z zalozonym tulipanem nie wejdzie, z odwrotnie zalozonym wchodzi bez problemu

system mocowania do pasa jest raczej slabo pomyslany (przeciaga sie pas LOWEPRO S&F Deluxe Waistbelt przez tylna czesc torby) i przy ciezkim sprzecie za bardzo on zwisa, potrzebne sa koniecznie szelki

inna sprawa ze taka kabura jest naprawde wielka i noszenie jest przy pasie jest bardzo malo wygodne, a dwoch takich to juz w ogole... czszegolnie z tak ciezkim sprzetem
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Czy ktoś z was spotkał się z futerałami czy kieszeniami przypinanymi do paska do których można wsadzić obiektyw (np. 70-200 lub 24-70) z założonym tulipanem i z zapiętym body?

Może istnieje coś takiego jak kowboje mają w westernach, pas biodrowy z kaburą na rewolwer. Z tą różnicą, że zamiast wtykać rewolwer wsadzało by się np. 40D z 70-200 f/2.8 i założonym tulipanem. A z drugiej strony 40D z 24-70 f/2.8.

Spotkaliście się z czymś takim?
    Lowepro ma coś takiego: http://www.mojecyfrowe.pl/aparaty/lo...d602,6870.html
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Ale powiedz do której sakwy wsadzisz korpus wraz z obiektywem? Jak dla mnie to do żadnej.
    EOS + Speedlite

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Samo body z gripem to wejdzie do Utility Case. Tylko że później tego nie zapniemy do końca.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Ech, tu chodzi o pas z kieszeniami/futerałami/torbami/sakwami po bokach tak aby można było na zmianę kosztać z dwóch body z zapiętymi zoomami 24-70 i 70-200. Używasz jeden zestaw, chowasz i wyciagasz natychmiast drugi.

Ktoś oglądał westerny? Pojedynki kowbojów? To takie same pasy na pistolety, tylko na apraty.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    Samo body z gripem to wejdzie do Utility Case.
    Tyle tylko iż wyraźnie chodzi o sakwę która pomieści korpus z obiektywem. Obawiam się iż ciężko będzie znaleźć (jeżeli w ogóle coś takiego istnieje) sakwę spełniającą powyższe kryteria, prędzej jakąś małą torbę przypinaną do pasa.
    EOS + Speedlite

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Wygląda na to, że będę musiał sam sobie coś takiego zmajstrować. Zmajstrowałem parasol przeciwdeszczowy do monopoda to i to będę w stanie zrobić.

Zatem kupi się jakiś wojskowy pas, wykombinuje jakiś pieścień przez który przejdzie obiektyw ale nie aprat. Wyglądem przypominający pierścień statywowy, tylko o większej średnicy. Potem zrobi się z jakiegoś sztywnego materiału coś na kształt kondona o długości obiektywu z tulipanem i zamontuje na wejściu pierscień. Potem doszyje klapę zapinaną na rzep i będzie gites. U podstawy zamontuje się pasek oplatający udo (np. na rzep), żeby nie latało we wszystkie kierunki.

W razie potrzeby z jakiegoś plastiku wykombinuje usztywnienie do kondona. Już nawet wiem z czego, z rury kanalizacyjnej. Jedynie kwestia dobrania średnicy.

Niestety szukam coś takiego fabrycznego od miesiąca lub więcej i bez skutku.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Ale powiedz do której sakwy wsadzisz korpus wraz z obiektywem? Jak dla mnie to do żadnej.
    Kolega pytał się o: "Może istnieje coś takiego jak kowboje mają w westernach" więc podałem link do czegoś w tym stylu. Kwestia założenia torby na pas jest teoretycznie możliwa, jednak praktycznie bez szelek podtrzymujących pas raczej się w tym przypadku nie obejdzie Chociaż i coś takiego też jest: http://www.torbylowepro.pl/pasy-i-sz...r-harness,441s
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 26-02-2009 o 13:40
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

marna szansa na taki cos , bo to po czesci nie ma sens , nie mozesz miec na paskach zalozonych aparatow ? robile zdjeci na dwa aparaty , i to kurtce , wiec jeszcze mniej wygodnie i bylo ok , jedne i drugi pod reka , fakt ma sie je na szyi zawieszone , ale z pasem to bedzie cudowanie troche wedlug mnie , szukal bym innego rozwiazania
    no comment...

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Teoretycznie faktycznie można się obyć bez niczego, jeden aparat zwisałby na ramieniu lub na szyi. Ale przy dynamiczniejszym ruszaniu się będzie się majtał i przeszkadzał. Nie zapominajmy, że 40D z gripem i 70-200 trochę waży, wolę tego na kilka godzin nie wieszac na szyi.

Bardziej obrazowe porównanie. To co zmajstruję będzie przypominać pochwę na miecz tylko krótsze, o średnicy nieco większej od obiektywu i z możliwością unieruchomienia przez przyczepinienie paskiem do uda. Przyczepienie paskiem do uda skutecznie unieruchomi całość.

Inne opcje rozpatrzyłem i ale ten pomysł najbardziej mi się podoba. Podobnie miałem z ochroną aparatu przed deszczem, żadne rozwiązanie nie do końca mnie zadowalało. Zmajstrowałem parasol przyczepiany do monopoda i wyszło idealnie, spełniło wszystkie moje wymagania. Tutaj tez się uda.

Materiał będzie z wojskowego sukna jakie używają do produkcji plecaków lub worków, pas będzie kupiony w demobilu wojskowym. Usztywnienie kondona będzie z rury odpływowej toalety i tylko mocowanie do pasa trzeba wymyślić. Ale damy radę. A jak zrobię to zaprezentuję w dziale Tips&Tricks.

Strona 6 z 30 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów