Strona 80 z 84 PierwszyPierwszy ... 30707879808182 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 791 do 800 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Nie wiem czego wymagasz od aparatu
    O tym, że banding w 5D2 jest taki, to wszyscy wiedzą. Sample pokazane przez qbic2 dowodzą, że jego puszka nie jest tak masakrystyczna, jak to opisywał. "Bandinguje" tak samo, jak inne.
    Kwestia, czy jest sens wyciagania o 4 EV, to odwieczny problem pt. "kupiłem taki drogi aparat, a patrzcie jaką masakrę robi", bez zwrócenia uwagi na istotę fotografii.
    Ogólna tendencja jest taka, że aparat ma sam robić zdjęcia, na zasadzie wciskam przycisk i już, a zdjęcia od razu z puchy mają być takie, jak po kilku godzinach w PSie. A w cenie aparatu kupuję sobie spokój i bezmyślny wyraz twarzy, bo nie muszę myśleć nad ekspoozycją. Coś jak "kupiłem sobie mecedesa/bmw/lexusa więc mogę wyprzedzać na podwójnej ciągłej, pod górkę, na zakręcie".
    Bardzo mnie ciekawi, czego się będa czepiać pixelowi onaniści, kiedy LYTRO trafi pod strzechy.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 26-08-2011 o 09:41
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

20x30 to nie jest duży format...
    Między cropem a FF różnicy nie zauważysz (no chyba, że małą GO, ale czy to warte sprzętu za taka kasę?). Poza tym, Tw. klienci nie są, jak sądzę, specami od fotografii i nie będą patrzeć na banding, bokeh i inne dydrymały - będą chcieli mieć ładne, kolorowe, ostre zdjęcia i miłe buzie państwa młodych.
    I zastanów się; chodzi o prestiż czy wygodę pracy?
    No i ostatnia rzecz:skalkuluj, ile zamówień musisz wykonać, by sprzęt się zwrócił i zaczął na siebie zarabiać.

Domyślnie

Tak to tylko Fuji (jak nie musi być FF i dużo mpx), naświetlamy na cienie (nie przejmując sie zbytnio światłami) i później jazda suwakiem w lewo Generalnie nie od dziś wiadomo, że Canon trochę lepiej radzi sobie w światłach a Nikon daje radę w cieniach.
    Pozdr

Domyślnie

Od razu maltretowanie, problemem jest to że ta niepowtarzalność odczytu z przetworników jest taka sama w całym paśmie. Efektem tego jest że nie można mocno zwiększać mikrokontrastu (już nie ważne gdzie - jasnościowo). W pozostałych puszkach można.

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Kwestia, czy jest sens wyciagania o 4 EV, to odwieczny problem pt. "kupiłem taki drogi aparat, a patrzcie jaką masakrę robi", bez zwrócenia uwagi na istotę fotografii.
    Bo istotą fotografii jest to żeby nie wyciągać o 4EV :-/

Nie wiem czy ktoś z was zauważył ale puszki paroletnie z 10mpix CCD zachowują się dużo lepiej pod tym względem o 5dmk2. Oznacza to regres w jakosci obrazu, nie ważne już jaka jest czyja istota fotografii.

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Bardzo mnie ciekawi, czego się będa czepiać pixelowi onaniści, kiedy LYTRO trafi pod strzechy.
    Jak czytam takie teksty to stwierdzam i z wole byc "pixelowym onanista" który wie co i jak, niż ignorantem któremu można wcisnąć byle co.

Ignoranci techniczni to pozerzy, wpieprzają się wszędzie do wątków technicznych z butami i chrzaniący głupoty o prawdziwym duchu fotografii - zamknąć się w ciemni i inhalować marsz !

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Między cropem a FF różnicy nie zauważysz (no chyba, że małą GO, ale czy to warte sprzętu za taka kasę?).
    Cóż można powiedzieć czytając taki kompozyt przeczących sobie stwierdzeń & uzasadnienie że coś nie jest warte "za taka kasę".....

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Nie wiem na cholerę komu wyciąganie 4EV? To albo nie umie zrobić dobrze zdjęcia, nie stać go na statyw żeby zrobić 3klatki w AEB, a jak już musi to przecież istnieje wiele metod odszumiania... No ale nie, jak się uprzesz to wszystko można.
    Ciesze się że to napisałeś. Zrób ten eksperyment i pokaż rezultaty :-)
    Ostatnio edytowane przez qbic2 ; 26-08-2011 o 10:25 Powód: Automerged Doublepost
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic2 Zobacz posta

Jak czytam takie teksty to stwierdzam i z wole byc "pixelowym onanista" który wie co i jak, niż ignorantem któremu można wcisnąć byle co.

Ignoranci techniczni to pozerzy, wpieprzają się wszędzie do wątków technicznych z butami i chrzaniący głupoty o prawdziwym duchu fotografii - zamknąć się w ciemni i inhalować marsz !
    :-)
    Nie obrażaj ignorantów, bo nie jesteś od nich lepszy.
    Jaki jest 5DII każdy z nas używający go na codzień dobrze to wie.
    Ja używam równocześnie 5D i 7D, bo doskonale się uzupełniają. Nie uważam się za profesjonalnego fotografa, bo traktuję fotografię jako hobby.
    Twoje wypowiedzi są obraźliwe... i pozbawione sensu, bo używasz zwrotów, których nie rozumiesz.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wiem w ogóle po co taka wojna się z tego zrobiła. Piątka ma dwie wady, paski szumu i autofokus. W pewnym sensie uniemożliwia, bądź bardzo utrudnia to zrobienie danego typu zdjęć, jednak nie można mówić, że tym się nie da w ogóle pracować, bo pomimo wad, poprawnie wykonane zdjęcia z tego aparatu wyglądają zacnie.

Niemniej jednak wypadałoby tą puszkę odświeżyć i usprawnić te dwie cechy, po prostu po to, żeby PRZYJEMNIEJ robiło się tym aparatem zdjęcia.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Nie obrażaj ignorantów, bo nie jesteś od nich lepszy.
    Jaki jest 5DII każdy z nas używający go na codzień dobrze to wie.
    Ja używam równocześnie 5D i 7D, bo doskonale się uzupełniają. Nie uważam się za profesjonalnego fotografa, bo traktuję fotografię jako hobby.
    Cool story bro, tylko nie wiem po co to opowiadasz. Co to wnosi do tematu?

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Twoje wypowiedzi są obraźliwe... i pozbawione sensu, bo używasz zwrotów, których nie rozumiesz.
    To że Ty ich nie rozumiesz, nie oznacza że kazdy ich nie rozumie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    uniemożliwia, bądź bardzo utrudnia to zrobienie danego typu zdjęć, jednak nie można mówić, że tym się nie da w ogóle pracować, bo pomimo wad, poprawnie wykonane zdjęcia z tego aparatu wyglądają zacnie.
    Dokładnie to pisałem. Niestety jak wspomni się o tych wadach to często niektórzy reagują jakby to był atak na relikwie - "a skoro widać paski to znaczy ze nie umiesz robić zdjęć" lub "nie wiesz co to duch fotografii".

Sam używam tego aparatu dosyć często, ale nie zawsze bo nie zawsze i nie wszędzie się sprawdza.
    Ostatnio edytowane przez qbic2 ; 27-08-2011 o 17:41 Powód: Automerged Doublepost
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Uzależniony

Domyślnie

Chłopaki, życia Wam nie szkoda..?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Ja tam lubię paski, obok winiety to mój ulubiony element świadczący o tym, że mój aparat ma duszę!
    BTW. Czasem jak ostrość nie siądzie tam gdzie trzeba, wiem też, że on po prostu widzi inne dusze również....

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Ja tam lubię paski, obok winiety to mój ulubiony element świadczący o tym, że mój aparat ma duszę!
    BTW. Czasem jak ostrość nie siądzie tam gdzie trzeba, wiem też, że on po prostu widzi inne dusze również....
    Rozumiem oczywiście, z tym, że czasami naprawdę to może być irytujące. Ostatnio miałem sesję z jednym aktorem, całe szczęście ugadaliśmy się na klimatyczne zdjęcia BW i takie numery miejscami przejdą, ale z kombosa 5DII + 430EX i 28/1,8 prawie 100% zdjęć wyszło mi nieostrych. Z 50/1,2 większość była ostra, a z 135L około 50%. To bardzo irytujące, zwłaszcza że ostatnie dwa miesiące poświęciłem na ustawianie szkieł pod puchy i szlofowanie techniki trafiania z ostrością tym body. Z 60D praktycznie cokolwiek nie zrobię wyjdzie mi ostre, nie ważne w jakich warunkach, tylko tam z 28mm robi się standard.

Zaczynam u Bykowskiego na porządnym czyszczeniu i sprawdzaniu sprzętu, potem zmieniam lampę na 580EXII, która będzie pewniejsza i pewnie skończę na uzupełnieniu zestawu puszką 1D wypluwającą małe, ale ostre pliki.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 80 z 84 PierwszyPierwszy ... 30707879808182 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów