Strona 69 z 84 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amholen Zobacz posta

Odnosząc się jednak do zapisanych przez Ciebie słów, artysta jest w stanie pierdzielnąć pudełkiem po butach taką fotę, że większość onanistów z tego forum (jak i z większości forów foto) przez pół roku będzie się zastanawiać i rozpisywać czy to C5dII czy Nd700
    Jakoś Ci nie wierzę.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirco Zobacz posta
    Canon ma lepszą matrycę
    Nie chcę się po raz tysięczny powtarzać i zanadto psuć Canonierskiego festiwalu dobrego samopoczucia, ale niestety obawiam się, że gdyby - zamiast oklepanych frazesów - ktoś nieszczęśliwie chciał zebrać garść merytorycznych argumentów i suchych faktów na poparcie tego stwierdzenia, to byłby w baaaardzo ciemnej dupie...

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Nie chcę się po raz tysięczny powtarzać i zanadto psuć Canonierskiego festiwalu dobrego samopoczucia, ale niestety obawiam się, że gdyby - zamiast oklepanych frazesów - ktoś nieszczęśliwie chciał zebrać garść merytorycznych argumentów i suchych faktów na poparcie tego stwierdzenia, to byłby w baaaardzo ciemnej dupie...
    Jestem za tym, byś to zrobił
    Akurat stwierdzenie "ma lepsza matrycę" to taki sam pusty frazes, jak "jest lepszy". Wiele monitorów ma "lepsze matryce" a świecą gorzej od tych, co mają tak samo dobre. Nie matryca jest najważniejsza.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No więc powtórzę po raz 1000 - nie widzę wielkich różnic w jakości, obie matryce dają obłędną jakość, z sakramenckim zapasem do wszelkich, najdzikszych machinacji i można z nich wycisnąć co tylko się komu zamarzy.

Kolor jest sprawą całkowicie wtórną i z palcem w d... można uzyskać z Nikona takie same efekty jak z Canona i vice versa. Różnice w kolorystyce wynikają z:
    -balansu bieli!
    -balansu bieli!!
    -balansu bieli!!!
    -profilu kolorystycznego i zawartego w nim krzywej kontrastu

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kolor jest sprawą całkowicie wtórną i z palcem w d... można uzyskać z Nikona takie same efekty jak z Canona i vice versa.
    Pod warunkiem sprowadzenia ich do "wspólnego mianownika", co już kiedyś pokazałeś. A kolorów "jak z Canona" jak nie było, tak nie ma (w łatwy sposób, that is).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Pod warunkiem sprowadzenia ich do "wspólnego mianownika", co już kiedyś pokazałeś. A kolorów "jak z Canona" jak nie było, tak nie ma (w łatwy sposób, that is).
    Nie - jeśli w Nikonie ustawi się punkt bieli identycznie jak w Canonie i użyje tego samego profilu, to efekt jest dokładnie taki sam.

Różnice wynikają ze sposobu działania automatycznego balansu bieli (66%), oraz krzywej kontrastu i sposobu odwzorowania barw danego profilu barwnego (33%).

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

A ten brakujący 1%?
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

P.S. - podchwytliwe jest to, że ustawienie w Nikonie identycznego punktu bieli jak w Canonie nie sprowadza się do wpisania tych samych wartości temp. barwowej i tinty w ACR. Można jednak - analizując wartości temp. i tinty uzyskane dla pola neutralnie szarego wzornika CC24 - dojść do tego, jakie kombinacje wartości w Nikonie odpowiadają konkretnemu wtpt Canona.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    A ten brakujący 1%?
    To faktyczne różnice wynikające z różnych funkcji uczulenia spektralnego obu matryc.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 26-12-2010 o 22:14 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    okolica wawy

Domyślnie

P.S. - podchwytliwe jest to, że ustawienie w Nikonie identycznego punktu bieli jak w Canonie nie sprowadza się do wpisania tych samych wartości temp. barwowej i tinty w ACR. Można jednak - analizując wartości temp. i tinty uzyskane dla pola neutralnie szarego wzornika CC24 - dojść do tego, jakie kombinacje wartości w Nikonie odpowiadają konkretnemu wtpt Canona.
    a nie prościej jest po prostu kupic canona i nie rzezbic w miekkim?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez semyazza Zobacz posta
    a nie prościej jest po prostu kupic canona i nie rzezbic w miekkim?
    Wg mnie prostszym rozwiązaniem wydaje mi się przesunięcie kilku suwaczków w konwerterze RAW.

Rozumiem, że wiele osób to przerasta - mają analogowe podejście do tematu fotografii cyfrowej, w myśl którego skoro kolory źle wychodzą, to trzeba zmienić film i w efekcie zmieniają aparat.

Czy jednak jest to takie wielce-mi zajebiaszczo proste rozwiązanie, to akurat wydaje mi się kwestią odrobinkę polemiczną, dlatego na wszelki wypadek wspominam o innych opcjach.

Strona 69 z 84 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów