Pokaż wyniki od 1 do 10 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Mieszany widok

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bastiano Zobacz posta
    Nie mozna jednoznacznie stwierdzic czy lepszy 5d II czy D700.
    Eee tam, można. Ogólnie lepsze jest D700. Poza kolorami i gumami w każdym chyba aspekcie jest lepsze. Ergonomia to sprawa osobnicza, bo dla mnie to jest kółko pod kciukiem i możliwość zmiany iso prawą ręką, ale rozumiem że ktoś może lubić inaczej.

Dlaczego, tez sie zastanawialem, ale odpowiedz uzyskalem od klientow, - bo zdjecia kodaka sa takie cieple (zoltawe), wiec zamiast walczyc z przyslowiowa zołcią, moze lepiej ja zaakceptowac i przyjąć jako bonus.
    Jest tylko mały problem - kolory nie są ciepłe, bo to nie jest kwestia niepoprawnego balansu bieli. Ten zafarb powoduje, że skóra wygląda jak u chorego człowieka. Dziękuję za taki "bonus" :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gostyn Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Eee tam, można. Ogólnie lepsze jest D700. Poza kolorami i gumami w każdym chyba aspekcie jest lepsze. Ergonomia to sprawa osobnicza, bo dla mnie to jest kółko pod kciukiem i możliwość zmiany iso prawą ręką, ale rozumiem że ktoś może lubić inaczej.

Jest tylko mały problem - kolory nie są ciepłe, bo to nie jest kwestia niepoprawnego balansu bieli. Ten zafarb powoduje, że skóra wygląda jak u chorego człowieka. Dziękuję za taki "bonus" :-)
    Byc moze bedzie to jakis problem w okreslonych warunkach, ale po kilku zdjeciach ktore widzialem i ktore zrobilem, nie zauwazylem problemu "dziwnej skóry"

Dopiero zaczyna

Domyślnie Dziwna skóra

Cytat Zamieszczone przez bastiano Zobacz posta
    Byc moze bedzie to jakis problem w okreslonych warunkach, ale po kilku zdjeciach ktore widzialem i ktore zrobilem, nie zauwazylem problemu "dziwnej skóry"
    Bastiano, obejrzałem Twoje zdjęcia ślubne i z NY - są wspaniałe, ja pewnie nigdy takich nie zrobię. Moim jednak zdaniem, poza bardzo nielicznymi wyjątkami, skóra wygląda bardzo nienaturalnie. Twarze są marchewkowo - żółte, zdjęcia z NY są fioletowo - niebieskie, jest problem z bielą, jest problem z czernią. Nie powinienem tak pisać, bo widzę tylko obrazki w niskiej rozdzielczości, ale moje doświadczenia z D700 pokrywa się z tymi obserwacjami. Mam wspaniale naświetlone, kontrastowe i ostre pliki, ale jak koryguję kolorystykę zdjęcia tak by ludzka skóra na pierwszym planie byłe naturalna, to leci mi dugi plan, biele w zieloności, czernie w niebieskości. Jak z kolei "robię " na biele, to mam czystą biel, ale twarzyczki marchewkowe. Generalnie, jak chcę jakoś wypośrodkować "aby wyglądało", to wniosek jest taki : nikon daje nieciekawą biel, w zasadzie nie ma czystej bieli. Uwielbiam ergonomię Nikona, obsługę itp., ale jakość pliku pozostawia wiele do życzenie. Nie rozumiem jak można twierdzić, że D700 i 5DII dają porównywalnej jakości obrazy. Patrzę i widzę przepaść w rozdzielczości i naturalności odwzorowania. Czy naprawdę nie widzicie tych "białych" otoczek wokół portretowanych osób ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A może jednak byłaby szansa ustalić jakiś sensowny termin i miejsce spotkania przedstawicieli Canon Board obojga systemów i wykonać serie zdjęć modela/modelki ; potem zasadne byłoby wrzucić na serwer pliki tak by każdy zainteresowany mógł się wypowiedzieć. Niech rozgorzeje dyskusja !
    Ostatnio edytowane przez ERR ; 02-06-2010 o 12:01 Powód: Automerged Doublepost
    5D + (50):1.4 + (85):1.8 + 580II

Uprawnienia umieszczania postów