-
Pełne uzależnienie
Nie bardzo rozumiem dylemat czy d700 czy 5D. Dwukrotnie bylem w Australii czysto turystycznie i dwukrotnie żałowalem, że nie mam zakresu ogniskowych 8-600 mm. Najlepiej w jednym, nie za ciezkim, super ostrym zoomie i obojetnie jakiego producenta. . Nie wyobrażam sobie, żebym miał targac staloogniskowe obiektywy + jakieś zoomy. Pierwsze 3 tygodnie pobytu, czlowiek jest tak podjarany, że strzela foty wszystkiemu, co zobaczy i najchętniej równocześnie landszaft i makro. A wieczorem przed lustrem zastanawia się skąd czarny makijaż wokół jednego oka. Ciągła zmiana obiektywów juz po 2 dniach stałaby sie męczarnią.
Jeśli mialbym dziś robić zakupy od zera, do Australii pojechalbym z 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM jako podstawowe szklo + ew. jakieś ultraszerokie + ew. cos okolo 300 mm + lampa + filtry + lekki, mały statyw.
I kompletnie nieistotne mi się wydaje, czy Nikon czy Canon. A do samolotu na długie prawie 30 godzin, wziąłbym dobra książkę na temat kompozycji.
Bedzie wiekszy pożytek i lepszy efekt.
Jeśli tylko 24-70 to na pewno ZBYT często będzie po prostu za krótko.
Ostatnio edytowane przez dinderi ; 13-12-2009 o 21:02
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Uprawnienia umieszczania postów