Kolory kolorami, ale gdzie ostrość?
Trampek obehrzyj sobie swoje razy i zobacz jak wyglada na nich kolor granatowy. na wszystkich bedzie wygladal jak na pierwszej focie z tych dwoch, ktore wrzuciles powyzej (samochodzik w tle).
no mierzy mierzyd700 to mechanicza poezja
![]()
I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
szukajka
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
e tam, zaraz zle skalibrowany. rozni ludzie rozne potrzebyZamieszczone przez Trampek
![]()
I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
szukajka
Wiem ze temat byl walkowany ale nie znalazlem konkretnych odpowiedzi...
Moze inaczej...
1. w jakim sensie AF canona jest gorszy? (szybkosc, rozmieszczenie pol?)
2. czy to prawda ze canon ma jakies bledy we wspolpraca z lampa?
3. czy to prawda ze awb jest lepszy w canonie?
4. do ktorego obiektywy 2.8 sa tansze?
i w koncu - dlaczego jeszcze nie zamieniles systemu na nikona? czy tylko dlatego ze posiadasz duza szklarnie?
pozdrawiam i z gory dziekuje za czas poswiecony na odpowiedz
ps. dodam ze sprzet wykorzystuje na slubne sesje zdjeciowe
1. Mniejsza ilość krzyżowych w C. Skutkuje to ograniczoną uzytecznością innych niż centralne punkty przy slabym świetle i małych GO (jasne stałki)
2. Nie prawda, aczkolwiek przyjęło się stawiać N jako wzór pracy z lampą/lampami
3. Kompletnie bez znaczenia. W trudnych sytuacjach w obu systemach trzeba robić w RAWach.
4. Porównywalne cenowo
Nie zmieniłem na N bo:
- 1ds mk3
- 24/1.4 mk2
- 24-105is
- 70-200/4 is
- 85/1.2 mk2
N musi jeszcze dużo nadrobić w zakresie jasnych stałek i dobrych zoomów o świetle 4.
Pentax K-5 II, Leica M9
1. Przede wszystkim rozmieszczenie, ale faktem jest tez ze N duzo lepiej radziej sobie przy slabszym oswietleniu, w miejscach gdzie C czasami wogole sobie nie poradzi.
2. Błędów nie ma, aczkolwiek osobiscie odnioslem wrazenie ze N lepiej mierzy swiatlo, dzieki czemu czy z uzyciem lamy czy bez lepiej naswietla zdjecia.
3. Czy to prawda ze ABW jest lepsze w Nikonie?
4. Ceny porownywalne, ze wskazaniem w wyzszym segmencie na Canona.
Nie zmieniłem bo na razie wystarcza mi poczciwa 5tka, a w przyszlsoci kto to wie :]
Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW
Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...
Hm....
do tej pory pracuje na d300 - slyszalem jednak ze z canona sa ladniejsze obrazki/kolory i stad moje zainteresowanie 5d - prawda? czy to tylko wina zlego wb?
Jeden z testów porównanie RAW 5dII vs d700 :http://www.dpreview.com/reviews/cano...kii/page23.asp.
Co do kolorów faktycznie jest taka opinia osobiście widziałem fotki z d300 vs 5d i wybrałbym te z 5d jako bardziej naturalne i oddające rzeczywiste, ale kolorki w 5dmkII są jeszcze lepsze niż w 5d.
W swoim czasie (początek 2009 r.) o mało sam nie zamieniłem systemu na N z d700 ale stałki w canonie mnie zdecydowanie powstrzymały (brak odpowiedników w N) i już nie żałuję zamiany :-D.