Wypowiedź Pana Marka znaczy dla mnie bardzo dużo - synteza i rzeczowość, tego oczekuję ; ważne także, że Pan Marek był posiadaczem D700, ma teraz Smarka. Czy mógłbym prosić o więcej szczegółów Panie Marku ?
Czy naświetlał Pan zdjęcia w fotolabie ? Jakie są efekty ?
Jak ma się sprawa z automatycznym balansem bieli w obu aparatach ?
W przypadku którego aparatu walka z plikami (obróbką) jest mniejsza ?
Co w Pana przypadku przesądziło o zmianie na 5DII ?
Właśnie ! A może byłoby sensowne zorganizowanie spotkania użytkownika C_5DMarkII i właściciela N_D700 ? Może potrzebne jest jakieś wsparcie finansowe takiego spotkania, ale przecież po to jest to forum - by się wspierać. Może warto byłoby spotkać się, zrobić zdjęcia z podobnych szkieł i po prostu wreszcie rozwiać wątpliwości co do obrazowania. Pliki możnaby umieścić na serwerze, albo nagrać na płytę i wysyłać zainteresowanym - niech każdy wyrobi sobie zdanie. Piękna jest ta dyskusja na forum, ale odpływamy trochę od tematu. Dla mnie zawsze priorytetem jest jakość obrazowania, naturalność rysunku, ale skonstatowanie faktu : "weź Canona" nie do końca mnie przekonuje ; zróbmy testy - to proponuję. Ze swej strony mogę użyczyć porządnego statywu, mogę także zająć się dystrybucją płyt z nagranym materiałem. Robię zdjęcia, ale ważne jest dla mnie jak będą wyglądać na papierze, a o tym nikt nie pisze na forum.
Ps. Dziwi mnie, że stosunkowo rzadko jest podnoszona kwestia obsługi obu aparatów. To zupełnie inne szkoły, inna filozofia, jedna z firm bardzo lekko podchodzi do tej kwestii, co dla mnie jest piekielnie irytujące. Sprawdźmy jak naprawdę jest z obrazowaniem !