Pokaż wyniki od 1 do 10 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Nie było by problemu gdy choc jeden sklep miał po jednym z tych zestawów a tak to mają D700 nie maja obiektywu nie mają 5DmkII i nie mają obiektywu dlatego "cza " sie zdać na ludzi dobrej woli.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Nie było by problemu gdy choc jeden sklep miał po jednym z tych zestawów a tak to mają D700 nie maja nie mają 5DmkII i nie mają obiektywu dlatego "cza " sie zdać na ludzi dobrej woli.
    Tak czy owak od oglądnięcia w sklepie mądrzejszy nie będziesz - możesz tylko ocenić, z którym zestawem bardziej sexy wyglądasz

Jak zwykle w przypadku zaawansowanych narzędzi potrzeba dłuższego zapoznania w warunkach bojowych, by w pełni wykorzystać ich potencjał, poznać dobre i złe strony. Tylko że tak jak wcześniej wspominałem - to są naprawdę doskonałe aparaty ze świetną optyką.

Można się oczywiście czepiać różnych pewnych niedociągnięć i robić z nich tragedię antyczną, ale jeśli komuś taki Nikon/Canon jest zawadą w wykonywaniu dobrych zdjęć, to niestety nader często dlatego, że ch... tancerzowi pyta w tańcu mrowi - zanadto oczekuje się obecnie od aparatów, że same za nas zrobią zdjęcie (choć i tak mało im do tego brakuje).

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    ch... tancerzowi pyta w tańcu mrowi
    czornyj, czy ja moge sobie koszulke z takim napisem zamowic i wyslac do Ciebie po podpis

a poza tym to amen. albo q.e.d* bo w ten sposob temat zostal wyczerpany

* Quod erat demonstrandum
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Ja już zdecydowałem z pełną świadomością wchodzę swoimi nogami w system canona hura hura tylko póki co w całym Polandzie nie można kupić zestawu plus Doszły liberały do władzy i puste półki sie porobiło
    Ostatnio edytowane przez manfred1 ; 20-07-2009 o 10:34
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ch... tancerzowi pyta w tańcu mrowi
    Ja to znałem do tej pory w wersji rosyjskiej:

ch... tańcorowi i jaja mieszajut

Dopiero zaczyna

Domyślnie Foto Połówka Kobiety

Upraszam po raz wtóry, Panie Czornyj, jeśli jest możliwość, poproszę o przygotowany przez Pana plik (z tej połówki zdjęcia dziewczyny), tak, abym mógł pochylić czoło i przyznać rację : tak, foto z N i C to to samo i taka sama zgodność obrazowa jest na papierze ! Niech przemówią obrazy !
    Byłby to dla mnie koniec frustracji i mógłbym ze spokojem zmienić system na milszy użytkownikowi :-)
    Mój adres :
    massenmensch@gmail.com

Ps. Jak widzę, moja propozycja by spotkać się i zrobić forumowe testy D700 i 5DSmarkII pozostała bez odzewu. Szkoda.

Jeśli kogoś nie przekonuje moja argumentacja, niech łaskawie rzuci okiem na twarde dowody, które pozwoliłem sobie wcześniej zaprezentować, a które są empiryczną konsekwencją prezentowanej tutaj wiedzy - "a jednak się kręci".
    Przeczytałem powtórnie cały wątek i jakoś trudno mi odnaleźć te "twarde dowody". Liniowość o której Pan pisze nie dowodzi niczego i tak naprawdę jest jedynie konsekwencją "zliczania" ; to tak jak z faktem, że zbiór liczb naturalnych i arytmetyka liczb całkowitych są dla nas niby pewne (nie jest tak !). Odwzorowanie przestrzeni luminancji na przestrzeń tego co w efekcie widzimy na własne oczy wcale nie jest liniowa ; ale nie chcę tutaj mieszać w wątku.
    Gdyby w istocie rzecz była taka prosta, to firma nikon już dawno stworzyłaby taki Picture Style jak "like Canon". Matryce istotnie się różnią i nie idzie tu o to ile milionów bakcyli da się na nich upchnąć.
    Ostatnio edytowane przez ERR ; 29-07-2009 o 17:58 Powód: Automerged Doublepost
    5D + (50):1.4 + (85):1.8 + 580II

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie było by problemu gdy choc jeden sklep miał po jednym z tych zestawów a tak to mają D700 nie maja obiektywu nie mają 5DmkII i nie mają obiektywu dlatego "cza " sie zdać na ludzi dobrej woli.
    Kup sobie Canona, jak ci nie podejdzie - zamienisz się z canonfun (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=50215) ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Na początku tego roku byłem prawie przekonany do zmiany systemu na N ( dokładnie D700) jednak po długiej i wnikliwej analizie ( oraz niespodziewanej pomocy ze strony runku = wzrost cen) pozostałem w canonie głównie ze względu na stałki.
    W tym przypadku zakres 24-70 optycznie Nikon ma lepszy i nowsze szkło, puszki prawie na tym samym poziomie.
    Decyzja jak zwykle należy do Ciebie.Kolega czornyj bardzo mądrze i dobrze radzi pod czym podpisuję się dwiema rękoma .

Dopiero zaczyna

Domyślnie Test użytkownika

Cytat Zamieszczone przez Marek Kowal Zobacz posta
    Używanie D700 przez 6 m-cy utwierdziło mnie w opinii, że jakość zdjęć jest porównywalna do D300. Zamieniłem więc na 5D mk2, i jestem BARDZO zadowolony.
    Krótko: + Nikon: profile kolorów, budowa, menu, AF ale bez przesady, + Canon: matryca, iso, wybór optyki. IMO system czyszczenia matrycy lepszy w Nikonie.
    Wypowiedź Pana Marka znaczy dla mnie bardzo dużo - synteza i rzeczowość, tego oczekuję ; ważne także, że Pan Marek był posiadaczem D700, ma teraz Smarka. Czy mógłbym prosić o więcej szczegółów Panie Marku ?
    Czy naświetlał Pan zdjęcia w fotolabie ? Jakie są efekty ?
    Jak ma się sprawa z automatycznym balansem bieli w obu aparatach ?
    W przypadku którego aparatu walka z plikami (obróbką) jest mniejsza ?
    Co w Pana przypadku przesądziło o zmianie na 5DII ?

Właśnie ! A może byłoby sensowne zorganizowanie spotkania użytkownika C_5DMarkII i właściciela N_D700 ? Może potrzebne jest jakieś wsparcie finansowe takiego spotkania, ale przecież po to jest to forum - by się wspierać. Może warto byłoby spotkać się, zrobić zdjęcia z podobnych szkieł i po prostu wreszcie rozwiać wątpliwości co do obrazowania. Pliki możnaby umieścić na serwerze, albo nagrać na płytę i wysyłać zainteresowanym - niech każdy wyrobi sobie zdanie. Piękna jest ta dyskusja na forum, ale odpływamy trochę od tematu. Dla mnie zawsze priorytetem jest jakość obrazowania, naturalność rysunku, ale skonstatowanie faktu : "weź Canona" nie do końca mnie przekonuje ; zróbmy testy - to proponuję. Ze swej strony mogę użyczyć porządnego statywu, mogę także zająć się dystrybucją płyt z nagranym materiałem. Robię zdjęcia, ale ważne jest dla mnie jak będą wyglądać na papierze, a o tym nikt nie pisze na forum.
    Ps. Dziwi mnie, że stosunkowo rzadko jest podnoszona kwestia obsługi obu aparatów. To zupełnie inne szkoły, inna filozofia, jedna z firm bardzo lekko podchodzi do tej kwestii, co dla mnie jest piekielnie irytujące. Sprawdźmy jak naprawdę jest z obrazowaniem !
    5D + (50):1.4 + (85):1.8 + 580II

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ERR Zobacz posta
    Sprawdźmy jak naprawdę jest z obrazowaniem !
    Z obrazowaniem naprawdę jest tak, że z jednego i z drugiego da się uzyskać identyczne zdjęcia. Jeden będzie trochę mniej szumiał na wysokich ISO, a drugi uzyska trochę więcej detalu na dużym powiększeniu, DR jest porównywalna, a już napewno w obydwu przypadkach wystarczająca.

Różnice są aptekarskie i do pominięcia w 90% .
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 20-07-2009 o 13:06

Uprawnienia umieszczania postów