Miło by było gdyby canon na wiosne zapodał nową puszkę coś adekwatnego do D3 z dobrym AF wtedy nie było by nad czym debatować
Miło by było gdyby canon na wiosne zapodał nową puszkę coś adekwatnego do D3 z dobrym AF wtedy nie było by nad czym debatować
ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,
Na papierze tak to wyglada w praktyce AF w d3 dziala lepiej, sprawdz sam - pozycz te dwie puszki i porob zdjecia w ciemnym pomieszczeniu. Tez myslalem ze ten sam na poczatku. Dlaczego to nie wiem, ale logicznym jest ze puszka za 5k zl wiecej bedzie w czyms lepsza. AF w d700 jest ciut lepszy od tego w d300, a od d700 lepszy jest d3.
Możesz gdzieś wrzucić cały plik z tej 50-tki do dokładnej analizy ?
ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,
Co konkretnie chces. jten plik, czysty jpg z rawa. czy raw??
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
poprosze o raw
Pamietam ze w tescie fotopolis rowniez chwaliles AF d700 ale pozniej przy obrobce slubu na ktorym testowales nikona, skorygowales swoje zdanie o AF stwierdzeniem ze jednak jest calkiem sporo nietrafionych. Trzeba jednak pamietac ze bylo to zdanie o d700 a nie D3. W opiniach paru osob wlasnie mimo tego samego ukladu AF, D3 sprawuje sie lepiej.
...dobrze że przywróciłem do życia ten wątek,wielkie dzięki za wypowiedzi!!!
sam od kilku miesięcy myślę (może myślałem:-D) nad zmianą systemu, a brakowało mi konkretnych porównań i opini nt. af w nikonach, opierałem się na opiniach Adama (wcale ich nie kwestionuję) ale czekałem na porównanie Trampka bo widzę że ma podobne dylematy co ja i jeszcze pewno wielu "ślubnych"
Af jest dla mnie priorytetem na równi z obrazkiem (czasami jest ważnejszy), dlatego byłem skłonny poświęcić nawet ELKI....
Pociągnę teraz małego offa, ale w zasadzie ten wątek jest o poszukiwaniu skutecznego narzędzia do pracy więc pozwolę sobie trochę, nie bijcie...
Dzięki uprzejmości kolegi miałem na sobotni ślub 1 Ds mk2 oraz swoje 5D
Oczywiście 1edynka robi świetne wrażenie, testowałem też af na zewnątrz ze 135 + pies na ogródku - świetnie sobie radził...ALE na ślubie/weselu nie było już tak kolorowo
Af w 1 ds2 w trybie one shot radzi sobie dobrze/swietnie, ale od czego dobiegaczka, i tu totalne rozczarowanie - wiele zdjęć nie trafionych, zwłaszcza na bocznych punktach, które nie są krzyżowe, na dodatek nie można sprawdzić ostrości na fatalnym wyświetlaczu - nawyk z 5D, gdzie jest to koniecznością, po godzinie zabawy powędrował do torby, i walczyłem po staremu na chybił trafił 5d, przynajmniej efekty mogłem sprawdzić od razu.....
Na spokojnie sprawdziłem później jeszcze raz i zastanawia mnie brak wspomagania przez lampę af-a w trybie serwo! (tylko się ze mnie nie śmiejcie jeżeli tak ma być) - bardzo mnie to zaskoczyło, w 5D, jak się później okazało też nie ma w af serwo wspomagania... nie sprawdzałem tego wcześniej bo z racji małej skuteczności af pracuję na "on schit" - sprawdzałem w C.fn nic nie znalazłem - mam pytanie jak wygląda to w nowych jedynkach, i czy w Najkonie jest wspomaganie z lampy przy ciągłym śledzeniu obiektu....(zaraz OJCIEC DYREKTOR przeniesie mój wątek do działu dla początkujących)
CANON...