Strona 4 z 84 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Bywalec Awatar bierhoff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Opinia Adama jest np. tutaj:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7590
    hmmm...
    zdjęcia dołączone do artykułu nie są jakieś wyjątkowe, ale skoro człowiek ów jest uznany za autorytet, no to widać, że powód jakiś ku temu jest.

bardzo ciekawie pisze i szczerze, chciałbym jeszcze przeczytać podobne coś po tym, gdy 5D2 w końcu się pojawi, tak aby dane było porównać obie te konstrukcje. ponieważ fakt, że 5D odstaje od D700 dziwne nie jest - wszak jest to aparat stary, więc jego "flegmatyczność" można tłumaczyć wiekiem. jeżeli 5D2 będzie podobnie kulał, no to wtedy wybór będzie prosty, jeżeli wady 5D zniknął z 5D2, to wybór też będzie prosty - niech się tylko w końcu ten 5d2 pojawi....

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    herna - to nie lepiej kupic 5D w cenie w jakiej teraz jest? Jesli nie potrzebujesz szybkosci to za to cene bedziesz mial idealny aparat. Czytajac rozne fora i przegladajac portfolia fotografow to 80% z nich foci sluby 5D od lat. Dziwne ze teraz nagle sie juz to nie da Ja bym kupil 5D tak czy owak. Na 5DmkII bym nie czekal bo nie ma sensu, za te pieniadze nie ma rewelacji (w stosunku do 5D) wiec.....Na nikona bym nie przechodzil - nie masz takich szkiel tam niestety a gadanie ze nikon tanszy nie ma sensu.

ps: swoja droga to naprawde zle sie robi ze ludzi mysla juz o Nikonie jako alternatywie dla Canon ktory sie "nie spisal"....
    Jakich szkieł Nikon nie ma?? Czterech wersji 70-200?? Wystarczy jedna dobra 70-200VR - i tak nie ma alternatywy w Nikonie więc się super sprzedaje..przynajmniej ludzie od razu biorą porządny sprzęt i później puszki kupują półkę wyżej, a nie zmiany z 30d na 40d i na 50d - gdzie tu postęp?? Jasnych f/1.4 szerokich stałek brak?? Jak ktoś chce to dostanie Nikkor AF 28mm f/1.4 D który jest lepszy optycznie od Canonowych szkiełek w podobnym zakresie - przynajmniej nie winietuje o 1, 1.5 EV, lub równie dobre Sigma 20/1.8 czy 30/1.4 do DXa. 50/1.2?? Tyle osób na nią narzeka - że szok!! Wolę Sigmą 50/1.4 a nie onanistyczny mydlany 50L...kilka sztuk mi przeszło przez ręce - każdej jasnej 50mm każdego producenta.

Jak ktoś jest landszafciarzem i ma czas się bawić wolnym i nie do końca fajnym systemem AF Canona - to niech sobie kupi 5d i super-duper szkiełko. Tam gdzie ważna jest precyzja, mnogość funkcji i "customizacji" i uszczelnienia - D700 bije wszystko. 5dMkII to narazie kompletna porażka - nie ma to jak wypuścić aparat na targi...puszkę widmo jak to się teraz okazuje. Mówią że pojawi się gdzieś na wiosnę w PL...kawał czasu jeszcze!! Pewnie "żółto-czarni" pracują już nad następcą D300, który ma być na jesień 2009 - a co za tym idzie to pewnie kilka miesięcy później pojawi się coś a'la D800 - a co z Canonem?? Znów będzie stał z puszką przez 4 lata?? A jak zrobi premierę to na 7 miesięcy przed FAKTYCZNĄ - rynkową?? Sieczka.
    d.es
    onedayone - jeden dzień-jedno zdjęcie

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    Jakich szkieł Nikon nie ma?? Czterech wersji 70-200?? Wystarczy jedna dobra 70-200VR - i tak nie ma alternatywy w Nikonie więc się super sprzedaje..
    Jak ktoś ma pieniądze to może. Są też tacy dla których waga i gabaryty 70-200/4IS albo cena 70-200/4 ma duże znaczenie.

Jasnych f/1.4 szerokich stałek brak?? Jak ktoś chce to dostanie Nikkor AF 28mm f/1.4 D który jest lepszy optycznie od Canonowych szkiełek w podobnym zakresie - przynajmniej nie winietuje o 1, 1.5 EV
    , lub równie dobre Sigma 20/1.8
    Sigma 20/1.8 to mydło i flary. Nikkor AF 28mm f/1.4 D jest nieprodukowany już i na f/1.4 to katastrofa.

czy 30/1.4 do DXa.
    Kogo obchodzi szkło do DXa jak ma zamiar kupić FX?. ROTFL

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    Dlatego najlepiej, aby taki temat zaczynać od pokazania zdjęć porównawczych, a dopiero potem toczyć dyskusję. W przeciwnym razie koniec tej debaty jest łatwy do przewidzenia
    w temacie rzeczonych szkieł - postaram się coś zmontować.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nikkor AF 28mm f/1.4 D który jest lepszy optycznie od Canonowych szkiełek w podobnym zakresie.

Ostatnio edytowane przez habakuk ; 13-11-2008 o 14:50 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    ładny uśmiech..ciekawe jakie masz doświadczenie w pozostałych systemach..ja przeszedłem przez wszystkie zanim wybrałem...
    d.es

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

ładny uśmiech..ciekawe jakie masz doświadczenie w pozostałych systemach..ja przeszedłem przez wszystkie zanim wybrałem...
    O każdej porze dnia i nocy wezmę 1.5 winietkę (35L może być?) zamiast hazy in focus, 'gustaw blur' wide open effect.

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

kto Ci zabrania?
    d.es

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

myślę, że wystarczające. onegdaj 1.5 roku w nikonie.
    w tym sezonie w sumie 6 slubow równolegle d3/d700 i 5d.

ale częściowo rację z tymi systemami masz - olego i alfioków nie znam wcale. ale i nie wypowiadam się nich

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja miałem szczęście - zaczęłem od Pentaxa..później równolegle Sony/Minolta i Canon, aż dojechałem do N...no i zostało...

system systemem - liczy się efekt końcowy. Nie bardzo rozumiem wątków które mają udowodnić który jest lepszy/tańszy - każdy wybiera co mu leży. Z Canona byłem w miarę zadowolony, tyle że nie "czuję" jego ergonomii...w Nikonie mam wpip opcji do przestawienia no i AF trochę lepiej pracuje Tak mi się wydaje.

Szkiełek jest trochę mniej do wyboru - ani to minus, ani to plus. Optycznie to co musi być rewelacyjne - takie jest (Św. Trójca + kilka stałek)

Czego ma dowieść ten wątek? I tak zatwardziali Czerwoni i ŻótoCzarni będą obalać każdą mądrzejszą, lub mniej mądrą wypowiedź.

Prawda jest taka że nikt nie zmieni 5d na d700 i na odwrót. A nowi użytkownicy? Powodzenia życzę startować w fotografii cyfrowej z którymś z tych body.
    d.es

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

z tego co wiem to swieta trojca to wlasnie kilka stalek Mi w nikonie brakuje takich eLek jak 24, 35, 85, 135. O ergonomii wiem od dawna ze o niebo lepsza od canonowskiej ale to zawsze kwestia przyzwyczajen, upodoban itp.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 4 z 84 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów