Strona 72 z 84 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Dopiero zaczyna Awatar loop89

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a co do kolorow zdjec, to mowilem raczej o subiektywnym odczuciu,
    nie o realizmie. realizm... nie ma takiego slowa w slowniku landszafciarza
    (nie jest do niczego potrzebne)

pokaz mi dokladnie palcem w ktorym miejscu tam pisze, ze to zdjecie
    obrazuje kolory Canona. albo chociaz, ze mowilem o jakimkolwiek
    porownaniu kolorow aparatow.
    nie ma takiego miejsca, więc Ci nie pokażę... chodziło o to, że zdjęcie to zostało wykonane przez Ciebie aparatem Canona+T28-75 i moim zdaniem pisanie w innym wątku o zdjęciach do których moim subiektywnym zdaniem nie ma się do czego przyczepić pod względem kolorów oddanych przez D700+T28-75 że są "paskudne" (cytat poniżej) jest co najmniej nie na miejscu
    oczywiscie, zakladam, ze te zdjecia nie mialy sluzyc przykladowi kolorow z Tamrona. no chyba ze w D700, bo w 5D absolutnie tak paskudnych nie mial.
    To tyle w tym temacie.

Dziękuję za treściwe i rzeczowe porównanie dwóch obiektywów, wskazanie plusów i minusów oraz własne spostrzeżenia, rozjaśniło mi to wielce temat, który mnie mocno zastanawiał.
    Dodatkowo pomógł mi też ten wątek http://canon-board.info/showthread.php?t=56946

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ja mam z d700 któtkie doświadczenie. Ostatnio był u mnie klient i podpinaliśmy tamrona 28-75 pod 5d i d700 i ... zdjęcia z d700 bez życia, kontrastu, kolorów i ostrości. Ten sam podpięty Tamron pod D80 ożył cudownie. Czyżby aż tak dziadowski CMOS w tym siedział ?
    A ja wiem jakżeś zrobił to zdjęcie? Jesteś ciekaw, to weź 5-tkę i 700-tkę, rąbnij ten sam motyw dokładnie ustawiając ekspozycję na histogram, bo czułość podawana jest orientacyjnie i nawet dwie matryce tego samego modelu aparatu potrafią się różnić między sobą różnić pod tym względem. Wywołaj RAW-y tym samym konwerterem (np. ACR/LR), z tym samym profilem (np. Adobe Standard), z balansem bieli ustawionym kroplomierzem na szarą kartę.

Tu dla przykładu D3 i 5D:

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Od razu widać, że 5D bije na głowę D3 (żart)

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Tu dla przykładu D3 i 5D:
    Ja jestem co nieco daltonista, ale subtelna róznica w kolorze skóry, z przewagą zółtego na lewym zdjęciu, jest.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Subtelne różnice oczywiście są, bo po pierwsze były to dwa różne obiektywy, po drugie ekspozycja z uwagi na różnice w czułości matryc nie była idealnie taka sama, nie była użyta pożądna karta szara, no i w końcu jakieś tam różnice pomiędzy filtrami na matrycach jednak są.

Tylko pytanie czy jest to przepaść, o której wcześniej była mowa? Warunki fatalne, ISO800, światło sztuczne żarowe - i które zdjęcie jest z którego aparatu, bo sam nawet nie pamiętam?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

czornyj, ale na pewno nie byles jeszcze w takiej fazie imprezy, ze to mogly byc dwie foty po prostu z tego samego korpusu, a teraz sciemniasz?

tak, dla pewnosci. nie zebym Cie posadzal...
    www albo tez flickr

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zdjęcia przysłał mi klient, który kupił sobie D3 i chciał z niego uzyskać kolory takie jak z Canona 5D. Nie jest to może test przeprowadzony z laboratoryjną drobiazgowością, ale przynajmniej się starali - wykonali je w gównianych warunkach zbliżonych do tych, z którymi ma się doczynienia na ślubach, użyto dwóch 50-tek f/1.4 @f/2,2 t=1/80s, ISO800.

Balans bieli ustawiłem pipetą na biel papieru na literce "F", wołane ACR 6.1 w Adobe Standard.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

czornyj, ale na pewno nie byles jeszcze w takiej fazie imprezy, ze to mogly byc dwie foty po prostu z tego samego korpusu, a teraz sciemniasz?
    Gdyby wierzyć exifowi...
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

może kiedyś te dwie firmy mowie tu o nikonie i canonie stworzą po połączeniu sil aparat doskonały to by było coś :P
    Canon FF

Dopiero zaczyna Awatar loop89

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arrow Zobacz posta
    może kiedyś te dwie firmy mowie tu o nikonie i canonie stworzą po połączeniu sil aparat doskonały to by było coś :P
    chcesz jeszcze podrzemać czy już Cię wybudzać?
    ale koncepcje masz słuszną

Strona 72 z 84 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów