Strona 64 z 84 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 631 do 640 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Na plikach źródłowych będzie klapa (d700), po obróbce można dojść do (całkiem) normalnych barw. Ja stwierdziłem że nie chce mi się użerać i sprzedałem d700 po 5mieś. męczenia się z profilami.
    Hmmm coś jakoś trudno mi w to uwierzyć, nie przy takim sprzęcie. To nie kompakt za 100 PLN :-?

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeju Zobacz posta
    Kolejna rzecz nie dotyczy body ale jest równie istotna. Zoom Canona 24-70 f/2.8 L w porównaniu do Nikkora 24-70 f/2.8G ED jest w cholerę mydlany (niech tylko dorwę sprzedawcę) . Dopiero obiektywy Canona o jasności od 1.8 w górę mogą nawiązać jakąś "walkę" albo "białasy".

P.S.
    Po co mi był ten zoom. Nie chce ktoś się zamienić na 85 1.2 :-D ?
    Możesz to mydlenie Canona i niemydlenie Nikona jakoś zilustrować,np.wrzutką rawa na megaupload?
    Pełna powaga

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Że odgrzebę wątek z czeluści...

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.p...er=asc&start=0
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

A czy ktoś sprawdzał na ile Color Checker rozwiązuje problem kolorów Nikona?

BTW: yerzu, to cementownia w Będzinie?
    30D + szpargały

Początki nałogu

Domyślnie

Aby sprowadzić obrazek z D700 tak by kolorystycznie wyglądał jak ten z 5D, oprócz profilowania należy dodatkowo skorygować w LR kolorystykę:
    - w grupie HSL kolor czerwony został przesunięty o -15, natomiast pomarańcz o -10
    - w grupie Saturacja kolor czerwony został przesunięty o +2, a pomarańcz o +1
    (na szczęście, gdy ktoś się uprze może te korekty wbić sobie na stałe do profilu LR )
    Nie zrozumialem do konca tej kwestii.
    Przeciez takie nastawy beda sie tyczyc tylko tego konkretnego miejsca i oswietlenia, gdzie indziej aparat moze zarejestrowac inne kolory, mam racje?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sielan Zobacz posta
    Ale jakich problemów? Ze stworzeniem odpowiedniego profilu?
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sielan Zobacz posta

BTW: yerzu, to cementownia w Będzinie?
    Opisane jest w teście, że mimo wszystko, trzeba ręcznie korygwać.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    Nie zrozumialem do konca tej kwestii.
    Przeciez takie nastawy beda sie tyczyc tylko tego konkretnego miejsca i oswietlenia, gdzie indziej aparat moze zarejestrowac inne kolory, mam racje?
    Przecież te zmiany nie są bezwzględne, a relatywne.
    Będzie działać zawsze.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Że odgrzebę wątek z czeluści...

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.p...er=asc&start=0
    Jest jeden problem, taką gimnastykę trzeba wykonywać praktycznie dla każdej sceny. Ja sobie wygenerowałem profil w LR dla D300 żeby wyglądał tak jak z mój profil z 5D, i co, dla danej sceny faktycznie udało mi się suwakami dojechać bardzo blisko, ale gdy odpaliłem kolejną scenę, kolory były jak nie powiem skąd. Tak więc profil i zabawa suwakami HSL, w moim przypadku niewiele pomaga.
    Co więcej mam wrażenie, że programach typu ACR/LR nie da się niestety wygenerować profilu odpowiadającemu profilowi producenta (jest zdecydowanie więcej zmiennych niż samo HSL). Przecież profil standard w LR dla Canona nie jest 100% odpowiednikiem stylu standardowego. Ktoś ma inne zdanie?

Pozdrawiam
    arra

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Co więcej mam wrażenie, że programach typu ACR/LR nie da się niestety wygenerować profilu odpowiadającemu profilowi producenta (jest zdecydowanie więcej zmiennych niż samo HSL). Przecież profil standard w LR dla Canona nie jest 100% odpowiednikiem stylu standardowego. Ktoś ma inne zdanie?

Pozdrawiam
    arra
    Też mam takie wrażenie. Jak długo bym się nie bawił suwaczkami w acr, to i tak zawsze przyjemniejsze w odbiorze (kolorystycznie) jest zdjęcie wywołane w DPP. Profile do Canona w acr oczywiście różnią się od tych producenta, a różnica ta jest większa lub mniejsza w zależności od sceny. Dlatego używam DPP, a acr odpalam tylko do zdjęć o dużej rozpiętości, z którymi DPP radzi sobie o kilka ev gorzej niż acr
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam jeszcze, że kolory z DPP są oczywiście bliższe temu co widziało moje oko. Szkoda, że Canon nie pokusi się o dopieszczenie DPP, w którym brakuje mi tylko sensownie działających suwaczków highlighs/shadows.
    Ostatnio edytowane przez jacula ; 08-12-2010 o 10:55 Powód: Automerged Doublepost

Strona 64 z 84 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów