Strona 26 z 84 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 24h Zobacz posta
    Hm....

do tej pory pracuje na d300 - slyszalem jednak ze z canona sa ladniejsze obrazki/kolory i stad moje zainteresowanie 5d - prawda? czy to tylko wina zlego wb?
    W d300 problemem jest kolor czerwony a raczej buraczany, nawet po wgraniu profili kolorystycznych od D2x , właśnie to był jeden z powodów przejścia na C...drugi to rewelacyjne i łatwo dostępne szkiełka.
    Jeżeli chodzi o obiektywy o światło-sile 2.8 to w C są minimalnie tańsze
    Np. 24-70 L 2.8 dostaniesz już za 3,6k(mówię o używkach w idealnym stanie)
    a Nikkora Af-s 24-70 2.8 jak będziesz miał szczęście(i to duże) to za 4,5k
    Pozdrawiam

Domyślnie

Dziekuje za rzeczowe odpowiedzi.

Do tej pory wykorzystywalem ostrzenie w srodku i przekadrowanie wiec nie bardzo czuje po co krzyzowe punkty? Gdyby mozna bylo to jakos lapatologicznie wyjasnic...

pozdrawiam serdecznie

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Jezeli masz duzo skupionych punktow w ookoło środka i odzwyczaisz sie od przekdrowywania szybciej bedzie ci zmienic dźojstikiem o jeden w prawo dwa punkty, ale jak masz ich tylko 9 i do tego 8 działających średnio ja nie widze zastosowania i też nie uzywam.

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Do tej pory wykorzystywalem ostrzenie w srodku i przekadrowanie wiec nie bardzo czuje po co krzyzowe punkty? Gdyby mozna bylo to jakos lapatologicznie wyjasnic...
    Nie zawsze jest możliwość przekadrowania. Np w trybie śledzenia idącej w Twoim kierunku modelki. ;-)
    Canon 5DII, 30D, EF 24-105 f/4 L, EF 35 f/1.4 L, EF 70-200 f/2.8 IS L, EF 85 f/1.2 L II, EF 300 f/4 IS L, 580 EX II Pentax K10D, MZ50, DA 12-24 f/4, DA 18-55, F 35-80, DA 40 f/2.8 Limited, DFA 50 f/2.8 macro, DFA 100 f/2.8 macro, AF-540FGZ, Zeiss Planar 85 f/1.4, Tamron 70-300, Exakta 80-200, Takumar-A 2x TC

Domyślnie

"Nie zawsze jest możliwość przekadrowania. Np w trybie śledzenia idącej w Twoim kierunku modelki. "

Zrozumialem. Dziekuje

Bywalec

Domyślnie

1. AF w D700 jest jeśli nie najlepszym to jednym z najlepszych układów AF obecnie na rynku. Jest bardzo zaawansowany i działa nawet trudnych warunkach (zarówno światło jak i ruch). W 5DII bardzo dobrze działa środkowy czujnik, ale ruch (np dzieci) to wyzwanie dla 5D.
    2. patrz odp. Arkan
    3. Jest lepiej w Canonie. Prawda, że w ekstremalnych warunkach (różne światła), każdy z wymienionych aparatów potrafi się pogubić, jednak 700-ka zgubi się prawie na pewno. AWB uważany jest za (jedyną) piętę achillesową D700 - problem polega na tym, że słabo sobie radzą z poprawą balansu D700 dostępne ogólnie programy, jedyny, który robi to naprawdę dobrze jest NX2, za który trzeba zapłacić (ale radzi sobie dobrze)
    4. Moim zdaniem porównywalne.

Wspomnianym języczkiem uwagi w temacie jest szklarnia obu systemów. Po zoomach przychodzi ochota na jasne stałki (lub od razu), tu w Nikonie lekcja jeszcze (zaskakujące jak długo) nie odrobiona. W d700 brak filmów. Dla jednych to zupełnie niepotrzebny ficzer, mnie się podoba i czasem korzystam.
    Aparatem idealnym byłby D700 z poprawionym AWB, filmami i bagnetem EOS.
    Nie ma lekko. Ja po wielu latach używania Nikona przesiadłem się na Canona i jestem zadowolony.

Domyślnie

Hm... Coraz bardziej przekonuje sie do Canona Napewno uzytkownicy tego forum sa bardziej obiektywni od konkurencyjnego forum. Tam na pytanie canon czy nikon - sporo liczba uzytkownikow pisze ironicznie "bierz canona" nie tlumaczac przy tym dlaczego. Nie mowiac juz o tym ze watek o dziwnych kolorach d700 zostal od razu zamkniety - byc moze dlatego ze temat byl sporo walkowany

Robie zdjecia slubne - ostatnio glownie w jpg (pol zycia stracilem obrabiajac nefy nikona i nie zawsze z dobrym rezultatem) i zalezy mi na ladnej odbitce bez mozolnej obrobki zdjec surowych. Najprzyjemniej pracuje mi sie na bracketingu gdzie wybieram poprawna ekspozycje, minimalny retusz i do labu.

Czyli jednak canon? Jakies inne sugestie (biorac pod uwage target slubny)

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Robie zdjecia slubne - ostatnio glownie w jpg (pol zycia stracilem obrabiajac nefy nikona i nie zawsze z dobrym rezultatem) i zalezy mi na ladnej odbitce bez mozolnej obrobki zdjec surowych. Najprzyjemniej pracuje mi sie na bracketingu gdzie wybieram poprawna ekspozycje, minimalny retusz i do labu.

Czyli jednak canon? Jakies inne sugestie (biorac pod uwage target slubny)
    To i tak do RAWów wrócisz - z tym że w C to tylko lekka korekcja a nie walka
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

1.Moim zdaniem N lepiej aczkolwiek C da się robić całkiem sprawnie nawet starszym 5D
    2. z lampamie nie wiem
    3. automatyka balansu bieli w C bardzo dobra, nie wiem jak w N
    4.kolory powiem tylko o N co mi się nie podobało :
    -kolor nieba ciemno niebieski zamiast naturalnego błękitu z C nie do podrobienia w PS
    -kolor trawy przesycony zielony nadaje trawie wyglądu sztucznej i plastikowej da się poprawić w PS
    -kolor skóry żółty bez uchwycenie odcienia rumieńców

Domyślnie zmiana d90 na d700 czy 5D II ?

Trudna decyzja - proszę o pomoc

Muszę kupić nowy aparat. Dotychczas miałem d90. Wszyscy namawiają nie do D700. Nie znam nikogo kto ma canona. Myślę o kupnie Canon EOS 5D Mark II + ob. 24-70. Wiem że pewnie dużo tu u was o tym napisano, ale muszę decyzje podjąć do piątku i coś zamówić.

A drugie pytanie techniczne, w D90 używając lampy SB-900 mogłem ją stawiać w innym miejscu na statywie i wyzwalać błyskiem wbudowanej lampy na d90. Jak to się robi z Canon EOS 5D Mark II ????

Strona 26 z 84 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów