Strona 21 z 84 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Bywalec

Domyślnie liniowość barwna matryc

Parę wątków wcześniej czornyj napisał:

"Aparaty cyfrowe rejestrują obraz inaczej niż analogowa klisza. Negatywy i diapozytywy miały swoją charakterystykę, swój sposób oddania barw. Matryce aparatów cyfrowych są zlinearyzowane i wszystkie dają tą samą odpowiedź."

Wydaje mi się, że właśnie w tym podejściu jest sedno błędu. Otóż matryce aparatów fotograficznych na pewno w charakterystyce barwnej nie są liniowe! Wynika to zarówno z faktu mieszania 3 barw (które można pomieszać w różnych proporcjach), z różnej liczby detektorów poszczególnych barw, jak i później z różnej pracy softu wbudowanego w aparat. Liniowość to cel do którego wszyscy dążą, ale, jak podejrzewam, nikomu się go jeszcze nie udało osiągnąć.
    Ba - można wręcz powiedzieć, że poszczególne marki mają swoją "charakterystykę barwną", która przechodzi z modelu na model i Canon i Nikon mają właśnie różne charakterystyki! Daje się to zauważyć zarówno w lustrzankach, jak i w kompaktach! Dla mnie Nikon przypomina swoim stylem akwarelę, a Canon nasycony obraz olejny.
    Kwestia gustu, co się komu podoba i jakie skutki to ma na odbitkach.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Matryce nie są "liniowe w charakterystyce barwnej", bo takie pojęcie wogóle nie istnieje. Producenci do niczego takiego nie dążą, bo jest to niepodobieństwem - starają się oni jedynie uzyskać rezultat przyjemny dla oka, choć nawet w tej kwestii mz. opieprzają się przepotwornie, bo istnieją już technologie, pozwalające zrobić to znacznie lepiej niż obecnie.

Matryce rejestrują jednak światło w sposób liniowy, tj jeśli na fotocelę pada taka ilość energii, by została ona zarejestrowana jako logiczna wartość "1", to do uzyskania logicznej wartości "2" potrzeba dwukrotnie większej ilości światła, dla "100" - stukrotnie większej, itd.

Same matryce mogą się różnić charakterystyką filtrów barwnych, ale tak czy owak współczesne konstrukcje rejestrują tak wielki zakres barw, oraz zakres tonalny, że i tak najpierw trzeba go zintrepretować by mógł być zaprezentowany w znacznie węższej i mniej kontrastowej przestrzeni barwnej monitora.

Z uwagi na powyższe to, co widzimy na ekranie to wyłącznie efekt interpretacji danych z matrycy - krzywa odpowiedzi tonalnej matrycy jest zawsze taka sama (gamma 1,0), zaś różnice pomiędzy funkcjami uczulenia spektralnego różnych matryc są z naszego punktu widzenia nieistotne, bo barwy tak czy owak są jedynie wynikiem interpretacji kolorymetrycznej, a nie mechanicznym wyświetleniem wartości zarejestrowanych przez matrycę.

Oczywiście - różni producenci stosują różne metody percepcyjnego odwzorowania barw, stąd może się komuś wydawać, że z Nikonami i Canonami jest jak dawniej z Velvią i Kodachromem. Jednakowoż jest to tylko kwestia wtórna, pozwalająca się bez problemu zmienić podczas konwersji, a obecnie dysponujemy doskonałymi i potężnymi narzędziami, które pozwalają nam na ten proces wpływać, kontrolować, czy symulować zachowanie charakterystyczne dla jednego czy drugiego producenta.

Jeśli kogoś nie przekonuje moja argumentacja, niech łaskawie rzuci okiem na twarde dowody, które pozwoliłem sobie wcześniej zaprezentować, a które są empiryczną konsekwencją prezentowanej tutaj wiedzy - "a jednak się kręci".

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ProfiLaby - ul. Dzika 4 i pl.Mirowski 14
    ProfiLab express - CH Promenada

Bywalec

Domyślnie

Zgadzam się, że softem można "wszystko" zrobić - zamienić czerwoy samochód na zielony, żółty kwiat na niebieski - wymaga to jednak sporej pracy i chyba niekoniecznie potrzebnej. Najlepszy aparat to taki, z którego fotografii nie trzeba poprawiać (zgadzam się, że takiego nie ma) lub poprawiać jak najmniejszym nakładem pracy (a to już jest osiągalne). Ja mam "profil barwny Canona" z Canona. I dobrze mi tak!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    czornyj - dokonałem uproszczenia myślowego - pisząc "matryca" miałem na myśli coś szerszego - cały układ sprzętowo-programowy tworzący obraz.
    Ostatnio edytowane przez rychu ; 22-07-2009 o 14:44 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    ch... tancerzowi pyta w tańcu mrowi
    Ja to znałem do tej pory w wersji rosyjskiej:

ch... tańcorowi i jaja mieszajut

Dopiero zaczyna

Domyślnie Foto Połówka Kobiety

Upraszam po raz wtóry, Panie Czornyj, jeśli jest możliwość, poproszę o przygotowany przez Pana plik (z tej połówki zdjęcia dziewczyny), tak, abym mógł pochylić czoło i przyznać rację : tak, foto z N i C to to samo i taka sama zgodność obrazowa jest na papierze ! Niech przemówią obrazy !
    Byłby to dla mnie koniec frustracji i mógłbym ze spokojem zmienić system na milszy użytkownikowi :-)
    Mój adres :
    massenmensch@gmail.com

Ps. Jak widzę, moja propozycja by spotkać się i zrobić forumowe testy D700 i 5DSmarkII pozostała bez odzewu. Szkoda.

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Jeśli kogoś nie przekonuje moja argumentacja, niech łaskawie rzuci okiem na twarde dowody, które pozwoliłem sobie wcześniej zaprezentować, a które są empiryczną konsekwencją prezentowanej tutaj wiedzy - "a jednak się kręci".
    Przeczytałem powtórnie cały wątek i jakoś trudno mi odnaleźć te "twarde dowody". Liniowość o której Pan pisze nie dowodzi niczego i tak naprawdę jest jedynie konsekwencją "zliczania" ; to tak jak z faktem, że zbiór liczb naturalnych i arytmetyka liczb całkowitych są dla nas niby pewne (nie jest tak !). Odwzorowanie przestrzeni luminancji na przestrzeń tego co w efekcie widzimy na własne oczy wcale nie jest liniowa ; ale nie chcę tutaj mieszać w wątku.
    Gdyby w istocie rzecz była taka prosta, to firma nikon już dawno stworzyłaby taki Picture Style jak "like Canon". Matryce istotnie się różnią i nie idzie tu o to ile milionów bakcyli da się na nich upchnąć.
    Ostatnio edytowane przez ERR ; 29-07-2009 o 17:58 Powód: Automerged Doublepost
    5D + (50):1.4 + (85):1.8 + 580II

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie d700 kolory

maly wklad w dyskusje.

zgadujcie. exif zostawiony postarajcie nie oszukiwac siebie patrzac wczesniej.
    Oczywisice mam wiecej
    acha 14-24 zabija...

jescze dorzuce porownanie jasnych 85-tek na pelnej dziurze w kwestii plastyki

Ostatnio edytowane przez trampek ; 28-08-2009 o 14:57
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

odgadłem

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    maly wklad w dyskusje. zgadujcie.
    Ale co? Nie musiałeś pisać,że to 14-24 - widać od razu po lewej ściance półki/regału obok kapelusza. Wszystko inne, w tym miejscu by się wysypało (włącznie z Z18/3.5).

14-24 miażdży... wszystko.
    wady: brak filtrów, imho gorsze powłoki od 14II

D3/700 z presetem "portrait" powinno być OK.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ale co? Nie musiałeś pisać,że to 14-24 - widać od razu po lewej ściance półki/regału obok kapelusza. Wszystko inne, w tym miejscu by się wysypało (włącznie z Z18/3.5).

14-24 miażdży... wszystko.
    wady: brak filtrów, imho gorsze powłoki od 14II

D3/700 z presetem "portrait" powinno być OK.
    dodam ze z portret z 5d.

Bede dwusystemowy. sprzedaje ktos d700 w dobrej cenie?
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Strona 21 z 84 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów