Strona 82 z 84 PierwszyPierwszy ... 32728081828384 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Domyślnie

Miałem okazję pobawić się trochę D700 (niestety tylko z tą starszą 50-tką f/1,4) i porównać go do 5DII. Pierwsze, co odczułem, to dość pękaty i płytki grip. Że pękaty, to dobrze, ale że płytki, to już nie bardzo, szczególnie gdy ktoś ma długie paluchy. A druga rzecz to brak miejsca na wygodne oparcie kciuka u prawej dłoni - wszędzie tam przyciski i przełączniki, które jak najbardziej powinny być w zasięgu kciuka, ale nie w miejscu, gdzie powinna być gumowa okładzina do oparcia palca. Puszka sprawia wrażenie bardziej pancernej, niż Canon, ale nie wiem, czy za sprawą lepszych materiałów, czy to złudzenie spowodowane większym ciężarem i bardziej masywną konstrukcją.

Jeśli zaś chodzi o AF, to z tym obiektywem szału nie było. Na środkowym punkcie wydawał się chyba nawet ciut wolniejszy, niż EF 50 f/1,4. Były to warunki pomieszczenia oświetlonego żarówkami, ale jeszcze na tyle jasnego, że nie zapaliła się lampka wspomagania AF. Nie zdziwiłbym się, gdyby jednak na bocznych punktach Nikon był od Canona lepszy, bo nie odczułem różnicy w działaniu między środkowy i bocznymi, co w 5DII przy gorszym świetle i/lub mało kontrastowych obiektach da się niestety odczuć. Gdyby było ciemniej, Canon też by wysiadł, bo bez lampki wspomagającej jego AF wysiada nawet w starciu z Panasonikiem GF2. Migawka D700 pracowała trochę ciszej, wydając bardziej stłumiony dźwięk, bez odgłosu przypominającego strzelanie gumą od majtek.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeśli chodzi o sam korpus, jego funkcjonalność, to D700 bije na głowę 5D. Ilość przycisków i możliwość ich definiowania jest zdecydowanie większą w Nikonie. Nawet kółka można zamieniać funkcjami i kierunkami +-. Można określić osobno skok dla ISO, przysłony i czasu włącznie z 1EV. Kolejnym atutem jest mały shutter lag w Nikonie. w tym przypadku jest to chyba 40ms dla D700 w stosunku do 75ms Canon i 73ms jego nowszej wersji. Różnicę w akcji czuć.

Musimy dokonać wyboru: czy chcemy się męczyć podczas robienia zdjęć czy podczas ich obróbki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dawid_ Zobacz posta
    Jeśli chodzi o sam korpus, jego funkcjonalność, to D700 bije na głowę 5D. Ilość przycisków i możliwość ich definiowania jest zdecydowanie większą w Nikonie. Nawet kółka można zamieniać funkcjami i kierunkami +-. Można określić osobno skok dla ISO, przysłony i czasu włącznie z 1EV. Kolejnym atutem jest mały shutter lag w Nikonie. w tym przypadku jest to chyba 40ms dla D700 w stosunku do 75ms Canon i 73ms jego nowszej wersji. Różnicę w akcji czuć.

Musimy dokonać wyboru: czy chcemy się męczyć podczas robienia zdjęć czy podczas ich obróbki

Konfigurowalność "kółek" jest równiez w 5d.Okreslić skok można,ilość przycisków powoduje ze nie obsłużysz aparatu jedna ręką.Istotne przy ciężkich długich szkłach.
    Jeśli potrafisz ocenić i wykorzystać czas z dokładnoscia do ~~ 30 ms ,to .....gratulacje.

IMHO aparaty nie sa identyczne ale,żaden z nich nie powoduje męki.
    Ot,kwestia gustu lub przypadku.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 03-09-2011 o 10:50

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dawid_ Zobacz posta

wszystko jest kwestią przyzwyczajenia - kiedyś z kolegą który ma d300 umówiliśmy się na porównanie - w zasadzie to chciał obejrzeć 5d - ja z ciekawości d300 się pobawiłem - i mając od czasów analogowych canona nie potrafiłem podstawowych funkcji przestawić - a dodatkowo nie dało się np. iso przestawić z aparatem przy oku (kolega też nie umiał).. ogólnie to co napisał janmar - obsługa jedną ręką i z aparatem przy oku..
    więc czasem nadmiar funkcji i możliwości przestawiania to nie jest za dobrze.. o - mam prosty przykład - kilka tygodni temu dzwoni do mnie kolega (fotograf ślubny, zaczyna właśnie zlecenie dlatego swojej nie może użyczyć) że pilnie potrzebuje puszki 5d2 pożyczyć dla znajomego - jest sobota rano - około 10 - jego kolega (znany także tu na forum fotograf ślubny z innego miasta) robi w Kielcach ślub - o 10tej jest już u fryzjera czy tam wizażystki - i pada mu jedna z dwóch puszek którymi robi na zmianę.. owszem może żonglować na jednym 5d2 85l i 16-35 na zmianę ale to niekoniecznie wygodne przez 14 godzin tak kombinować.. i jakby moje 5d2 było bardzo "spersonalizowane" (czyli zamienione funkcjami kółka, odwrócone kolejności +/- itp.) , a i jeszcze jakby on miał też ustawioną puszkę po swojemu ale inaczej niż moja - to zamiast zdjęcia robić "z marszu" ustawiałby parę godzin puchę.. a tak podjechałem gdzie trzeba - 2 minuty się szukaliśmy i szkło na puszkę i do boju
    więc ale to kwestia osobistego podejścia i żadna skrajność opinii nie jest dobra.. każdemu pasuje coś innego..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

coś w tym jest, każdym canonem robiłem fotki po kilku sekundach, a jak wziąłem d300 to hmmmmmm,

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Każdy ma "hmmm" po tym jak weźmie inny aparat do ręki. Po kilku latach używania korpusu D2h/x szlag mnie trafiał, jak brałem do ręki cokolwiek innego - Nikona, Canona, czy - za przeproszeniem - Sony. Po tygodniu idzie się przyzwyczaić do czegokolwiektamsobiebądź, kwestia wyrobienia od nowa odruchów i skonfigurowania puchacza.

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Próbowałem zmiany na nikona d700, ale jakoś nie mogę. Mój przyjaciel ma 2x d700 pożyczył mi jedna na testy. Ludzie piszą tutaj, że nikon pancernie wygląda itp.

Z doświadczenia powiem tyle: śmieje z tego kumpla z nikonami bo ma kilka jazd ostatnio. W 85mm 1,4 wypadło mu tylne szkiełko, jakim cudem nie udało nam się tego odkryć niestety. W serwisie po sporych problemach gwarancyjnych w końcu wymienili. W puszce d700 kilka dni temu zobaczył że odkleiła mu się guma. Ma tą puchę ok pół roku. Mój 5dmkII zdążył już zerwać się z paska quickstrap i spaść na płytki. Wypadły jedynie baterie z gripa, wsadziłem i fociłem dalej. Mam go prawie dwa lata i wygląda jak nowy. A nie jestem onanistą sprzętowym i średnio szanuję sprzęt. Zdarzało mu się leżeć tydzień na biurku bez dekielka czy obiektywu

Mimo, że canon wygląda na bardziej plastikowy, jest to naprawdę mocny sprzęt, który ciężko zajechać.
    Ostatnio edytowane przez maki1000 ; 04-09-2011 o 02:19

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Domyślnie

Do pancerności sprzętu podchodzę z ostrożnością. Na digitalrev bodajrze był film pokazujący jak bardzo wytrzymałe są aparaty cyfrowe (stare modele Canon i Nikon). Jednak jeżeli coś ma się zepsuć to może być i pancerne - a i tak się zepsuje.
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki1000 Zobacz posta
    Mój 5dmkII zdążył już zerwać się z paska quickstrap i spaść na płytki. Wypadły jedynie baterie z gripa, wsadziłem i fociłem dalej. Mam go prawie dwa lata i wygląda jak nowy. A nie jestem onanistą sprzętowym i średnio szanuję sprzęt. Zdarzało mu się leżeć tydzień na biurku bez dekielka czy obiektywu

Mimo, że canon wygląda na bardziej plastikowy, jest to naprawdę mocny sprzęt, który ciężko zajechać.
    Mam podobnie, ale nie polecam narażania tej puszki na kurz. Ostatnio strasznie narzekałem na działanie autofokusa w tym aparacie, po gruntownym czyszczeniu u Bykowskiego nagle jakby "lepiej" działa, a po zapięciu 580II jako wspomagacza, hula aż miło i trafia absolutnie w każdych warunkach.

Ja z każdym aparatem wychodzę na deszcz i nigdy nie miałem problemów. Tylko ulewy sobie odpuszczam i zostaję w domu
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Mam podobnie, ale nie polecam narażania tej puszki na kurz. Ostatnio strasznie narzekałem na działanie autofokusa w tym aparacie, po gruntownym czyszczeniu u Bykowskiego nagle jakby "lepiej" działa, a po zapięciu 580II jako wspomagacza, hula aż miło i trafia absolutnie w każdych warunkach.

Ja z każdym aparatem wychodzę na deszcz i nigdy nie miałem problemów. Tylko ulewy sobie odpuszczam i zostaję w domu
    Bardzo często robię w kurzu czy na piaskach plenery i potwierdzam, że często trzeba dmuchać gruchą na czujniki af, żeby wszystko działało tak jak trzeba. W moim przypadku nie trzeba było wysyłać do czyszczenia ani razu. Wczoraj na weselu zauważyłem, że af nie trafia w 50% strzałów. Szybkie dmuchanie na sali i 35L na 1,4 nagle trafiało aż miło.

Ps
    Zauwarzył ktoś z was że na 1,4 dużo ciężej trafić na iso 3200 niż powiedzmy iso 1000 ? Czy może to tylko jakieś moje jazdy?

Strona 82 z 84 PierwszyPierwszy ... 32728081828384 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów