Strona 74 z 84 PierwszyPierwszy ... 24647273747576 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Diengi mogą być potem
    Czornyj, wyślę wieczorkiem jak wrocę z wypadu i coś wygeneruję. Jak coś ciekawego wyczarujesz, to możemy pogadać o djengach
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    I to co pisze Czornyj jest dla mnie oczywiste. Po prostu nie moge uwierzyc, ze sa jeszcze osoby, ktore w to watpia...
    Rece opadaja...
    Też tak myślałem, dopóki się nie odbiłem od problemu zbyt małej ilości suwaków przy tworzeniu profilu. Wiadomo, że się da, ale nie ma chyba jeszcze softu, który by na to pozwolił
    Ostatnio edytowane przez arra ; 30-12-2010 o 06:51 Powód: Automerged Doublepost

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    nie moge uwierzyc, ze sa jeszcze osoby, ktore w to watpia...
    Rece opadaja...
    Ja mogę uwierzyć. "Codzienność", która gości i na tym forum, nieustannie karmi ludzi tak niewyobrażalną ilością bzdur, że wcale się nie dziwię, że tumanieją. Trzeźwa ocena tematu i rzetelne, jednoznaczne opinie, oparte na doświadczeniu, a nie "zasłyszanym kawałkiem ucha", to wymierający gatunek.

Przepraszam za OT.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a ja niestety ostudze troche entuzjazm. balans bieli nie zalatwia roznic w kolorach.
    bo balans bieli to jest tylko wypadkowa roznic w spektrum barw. a co sie w tym spektrum dzieje, to juz jest zupelnie inna sprawa.

wypadkowa, jak czlowiek wychodzi z psem na spacer, jest srednia 3 nog na lebka a okzazuje sie, ze i do czlowieka i do psa ten wynik nie pasuje

to tyle co chcialem powiedziec o zrozumieniu sredniej statystycznej
    www albo tez flickr

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Balans bieli nie, balans bieli plus profil zwykle tak. W przypadku wyjątkowo wrednych i popieprzonych spektralnie iluminantów świecących na zasadzie fluorescencji może być różnie, ale światło żarowe i dzienne nie powinno zbytnio stawiać się okoniem

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w zasadzie, to profilowanie powinno z definicji zalatwiac sprawe poza tym, ze przy zbyt mocnym ponaciaganiu moze sie roznic jakosc (poprawnosc) przejsc tonalnych. drugim problemem jest oczywiscie gamut.

a osobna kwestia jest to, ze matryca A i matryca B bynajmniej nie musza miec jednakowych czulosci poszczegolnych skladowych filtru Bayera, tudziez w ogole jednakowego filtru Bayera (bo RBGB juz probowano zastepowac RGBC - z cyjanem, zeby poprawic plynnosc niebieskiego kanalu). i jak sie w profilowaniu A startuje z obficie naswietlonego kanalu niebieskiego, a w B z kaszany (czerwony i zwlaszcza zielony sa z reguly w porzo), no to z pustej flaszki i Salomon nie naleje...

ale jakby nie patrzyl, przy odrobinie pracy da sie dojsc do podobnych rezultatow...
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Specem od koloru nie jestem ale ja to widze w sposob taki:
    zmiennych po drodze jest kilka, z pewnoscia w samym rawie jest inaczej i nie jest to wina profili i wb na tym etapie
    w rawie jest inaczej z powodu:
    - roznych filtrow, lepszych, gorszych czy poprostu innych, przykladowo drogim elementem dobrych skanerow bebnowych byly filtry dichroiczne a nie kolorowe szybki
    - roznej odpowiedzi cmosow
    - innych wzmacniaczy sygnalu ktore nie sa nigdy liniowe

Suma jest inna odpowiedz przy kazdej czestotliwosci.

O ile te zmienne mozna zalatwic profilem to profil ten dzialal by tylko przy jednym stalym oswietleniu.
    Pomijam nawet swietlowki, ich spektrum jest tak szalone ze wyklucza nawet pokusy kalibracji o tyle zmiennosc oswietlenia dziennego i zarowego jest na tyle inna ze potrafi wprowadzic roznice.
    Wywolujac raw'a nie mamy informacji o oswietleniu i tu wg mnie jest brakujacy element ukladanki.

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Może to ktoś przetłumaczyć na j. polski? To który aparat jest lepszy :-) ?
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

oba sa rewelacyjne ale to już który komu przypadnie do gustu to własne predyspozycje i inne oczekiwania względem fotografii
    Canon FF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    To który aparat jest lepszy :-) ?
    Ten, który masz właśnie przy sobie w odpowiednim miejscu i w odpowiednim czasie.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

....oraz nauczyć się je obsługiwać !!! ( przeczytać instrukcję !!! ) Do świetnych efektów dojdzie się na obydwu aparatach. W każdym trochę inaczej. Te aparaty są już dawno na rynku a ciągle się sprzeczamy o coś co jest od dawna wiadome. Idźcie robić zdjęcia, to najlepiej będzie świadczyć o fotografie, o aparacie dużo mniej !!!:-D
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Strona 74 z 84 PierwszyPierwszy ... 24647273747576 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów