Pokaż wyniki od 1 do 10 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie D700 Canon 5D 3:0

Cześć

Mam dziwne spostrzeżenie odnośnie D700. Dotyczy to głównie szumu. Pewnie mi się przewidziało ale w Nikonie D700 w porównaniu do Canona 5D szum jest zasadniczo w luminancji, a nie w kolorze. Po drugie jest mniej przypadkowy. Po trzecie punkty są mniejsze.

To co napisze teraz to istne szaleństwo ale wydaje mi się (bardzo mocno to podkreślam aby nie dostać się do wariatkowa), że w D700 szum poprawia obraz jak to ma miejsce w Lightroomie włączając sharpening. :-D

Kolejna rzecz nie dotyczy body ale jest równie istotna. Zoom Canona 24-70 f/2.8 L w porównaniu do Nikkora 24-70 f/2.8G ED jest w cholerę mydlany (niech tylko dorwę sprzedawcę) . Dopiero obiektywy Canona o jasności od 1.8 w górę mogą nawiązać jakąś "walkę" albo "białasy".

P.S.
    Po co mi był ten zoom. Nie chce ktoś się zamienić na 85 1.2 :-D ?

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeju Zobacz posta

Kolejna rzecz nie dotyczy body ale jest równie istotna. Zoom Canona 24-70 f/2.8 L w porównaniu do Nikkora 24-70 f/2.8G ED jest w cholerę mydlany (niech tylko dorwę sprzedawcę) . Dopiero obiektywy Canona o jasności od 1.8 w górę mogą nawiązać jakąś "walkę" albo "białasy".

P.S.
    Dobrze że nie miałeś( tak przypuszczam) Carl Zeiss 24-70 zobaczył byś co to znaczy ostry zoom

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeju Zobacz posta

P.S.
    Możesz to mydlenie Canona i niemydlenie Nikona jakoś zilustrować,np.wrzutką rawa na megaupload?
    Pełna powaga

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Że odgrzebę wątek z czeluści...

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.p...er=asc&start=0
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Że odgrzebę wątek z czeluści...

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.p...er=asc&start=0
    Jest jeden problem, taką gimnastykę trzeba wykonywać praktycznie dla każdej sceny. Ja sobie wygenerowałem profil w LR dla D300 żeby wyglądał tak jak z mój profil z 5D, i co, dla danej sceny faktycznie udało mi się suwakami dojechać bardzo blisko, ale gdy odpaliłem kolejną scenę, kolory były jak nie powiem skąd. Tak więc profil i zabawa suwakami HSL, w moim przypadku niewiele pomaga.
    Co więcej mam wrażenie, że programach typu ACR/LR nie da się niestety wygenerować profilu odpowiadającemu profilowi producenta (jest zdecydowanie więcej zmiennych niż samo HSL). Przecież profil standard w LR dla Canona nie jest 100% odpowiednikiem stylu standardowego. Ktoś ma inne zdanie?

Pozdrawiam
    arra

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Co więcej mam wrażenie, że programach typu ACR/LR nie da się niestety wygenerować profilu odpowiadającemu profilowi producenta (jest zdecydowanie więcej zmiennych niż samo HSL). Przecież profil standard w LR dla Canona nie jest 100% odpowiednikiem stylu standardowego. Ktoś ma inne zdanie?

Pozdrawiam
    arra
    Też mam takie wrażenie. Jak długo bym się nie bawił suwaczkami w acr, to i tak zawsze przyjemniejsze w odbiorze (kolorystycznie) jest zdjęcie wywołane w DPP. Profile do Canona w acr oczywiście różnią się od tych producenta, a różnica ta jest większa lub mniejsza w zależności od sceny. Dlatego używam DPP, a acr odpalam tylko do zdjęć o dużej rozpiętości, z którymi DPP radzi sobie o kilka ev gorzej niż acr
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam jeszcze, że kolory z DPP są oczywiście bliższe temu co widziało moje oko. Szkoda, że Canon nie pokusi się o dopieszczenie DPP, w którym brakuje mi tylko sensownie działających suwaczków highlighs/shadows.
    Ostatnio edytowane przez jacula ; 08-12-2010 o 10:55 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Też mam takie wrażenie. Jak długo bym się nie bawił suwaczkami w acr, to i tak zawsze przyjemniejsze w odbiorze (kolorystycznie) jest zdjęcie wywołane w DPP. Profile do Canona w acr oczywiście różnią się od tych producenta, a różnica ta jest większa lub mniejsza w zależności od sceny. Dlatego używam DPP, a acr odpalam tylko do zdjęć o dużej rozpiętości, z którymi DPP radzi sobie o kilka ev gorzej niż acr
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam jeszcze, że kolory z DPP są oczywiście bliższe temu co widziało moje oko. Szkoda, że Canon nie pokusi się o dopieszczenie DPP, w którym brakuje mi tylko sensownie działających suwaczków highlighs/shadows.
    dawno nie bawlem sie dpp ale wydaje mi sie ze nie "tylko"
    Brak pedzli, gradientow, latki ,korekcji czb, szybkosci "troszke" dyskwalifikuja ten soft w starciu z acr. Co do kolorow to juz nie raz pokazywalem w tym watku ze Nikona da sie tylko cza sie narobic. Smieszne jest to ze w tescie na fotopolis pisza ze d7000 wiernie odwzorowuje kolory gdzie na przykladowym zdjeciu ze skora jest jak zwykle smierc
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Smieszne jest to ze w tescie na fotopolis pisza ze d7000 wiernie odwzorowuje kolory gdzie na przykladowym zdjeciu ze skora jest jak zwykle smierc
    Też to zauważyłem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    To ja jeszcze dodam, że dla mnie najlepsze kolory i tak dostaje bezpośrednio z puszki, niestety dpp troszkę inaczej traktuje niektóre barwy. Co gorsza nie mam możliwości konwersji RAW-JPG, takiej aby uzyskać taki sam efekt kolorystyczny jak z puszki, ale ostrość jak z DPP

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    To ja jeszcze dodam, że dla mnie najlepsze kolory i tak dostaje bezpośrednio z puszki, niestety dpp troszkę inaczej traktuje niektóre barwy. Co gorsza nie mam możliwości konwersji RAW-JPG, takiej aby uzyskać taki sam efekt kolorystyczny jak z puszki, ale ostrość jak z DPP
    Rozumiem,że robisz jpg-i.
    To również oznacza,że zawsze trafiasz z balansem bieli,albo posługujesz się programem,który przy ustawianiu prawidłowego WB nie masakruje kolorów tak,jak DPP ?

Uprawnienia umieszczania postów