Strona 54 z 84 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Tak, VAT trzeba rozliczyc zawsze. Z tym, że "fizycznie" wraca on do firmy więc nie ma większego znaczenia. A to nie wynikało z Twojej wypowiedzi.
    bylo wiecej postow z tym Vatem, wiec rzeczywiscie mogles miec takie wrazenie a tutaj chodzilo o zakupy netto z nipem "europejskim", nie w Polsce

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Jest jeszcze pojęcie zwrotu VATu dla podróżujących, który otrzymuje sie na granicy przy wyjeździe z daną rzeczą z kraju, w którym sie to zakupiło. Oficjalnie nalezy taki zakup zglosic na Polskiej granicy i rozliczyc cło i VAT, wg naszych stawek. Ale z tym to juz rożnie bywa
    w Europie tego juz nie ma tj. dla mieszkancow unii dla zakupow unijnych, a jezeli chcesz zwrot Vat z innego kraju to wtedy, tak jak napisales, u nas dolicza nasze clo i nasz VAT od calosci
    Ostatnio edytowane przez 1foto ; 15-12-2009 o 11:12

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    No i co z tymi gumami? Bo nie powiesz mi chyba, że odklejające się gumy z puszek ( oczywiście nie wszystkich) mają być podstawą do wytoczenia twierdzenia, jak to kolega określił: "niedorośnięcia do zauważenia różnic w tych puszkach" ..?
    Nowart, luzik, wszyscy wiedzą jakie są różnice, wszyscy wiedzą jak dobrą puszką jest D700, wszyscy też wiedzą jak dobrą puszką jest 5D, wszyscy wiedzą, że te puszki są do zupełnie innych zastosowań, stąd pewnie określenie kolegi co do zuważenia różnic pomiędzy puszkami. Te puszki są kierowane do innych targetów i nie są bezpośrednio porównywalne. Jednych rajcuje bilion punktów AF, śledzenie, gładkie obrazki o zwykłej rodzielczości, świetna i droga szklarnia, CLS, innych rajcuje iso100, QCD!, fajniejsza implementacja LV, filmezy, wysoka rozdzielczość i genialna jakość obrazu, generalnie tańsza szklarnia, niezły darmowy soft do obróbki RAWów itp. itd.

Pozdrowienia

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1foto Zobacz posta
    bylo wiecej postow z tym Vatem, wiec rzeczywiscie mogles miec takie wrazenie a tutaj chodzilo o zakupy netto z nipem "europejskim", nie w Polsce
    w Europie tego juz nie ma tj. dla mieszkancow unii dla zakupow unijnych, a jezeli chcesz zwrot Vat z innego kraju to wtedy, tak jak napisales, u nas dolicza nasze clo i nasz VAT od calosci
    Ty ciagle mowisz o sytuacji w ktorej wystepujesz jako osoba fizyczna a nie firma.. roznica jest fundamentalna..
    NIE MUSISZ placic VAT w rozliczeniach w handlu miedzynarodowym na poziomie firm.. VAT jest podatkiem przeplywowym, nie majacym najmiejszego znaczenia dla firmy jako podmiotu..
    jesli go zaplacisz masz prawo sobie odliczyc, jesli nie zaplaciles to w calosci w jakiej go skasujesz odprowadzasz do skarbu panstwa.
    kupowalem rzeczy na firme z HK placilem tylko clo jesli juz mowimy o oficjalnym obiegu.. a jesli zaplacilem VAT to w pelni go odliczylem.. stac VAT jako taki nie istnieje dokad nie sprzedaz tego co kupiles
    i mowimy o zakupach w SINGAPURZE a na ile sie orientuje do Unii to on nie nalezy
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    Ty ciagle mowisz o sytuacji w ktorej wystepujesz jako osoba fizyczna a nie firma.. roznica jest fundamentalna..
    tylko i wylacznie pisze o sytuacji w firmie, odnioslem sie tylko do vatu dla "podrozujacych". Przeczytaj jeszcze raz posty, z osobami fizycznymi to calkowicie inna sprawa. Osoby indywidualne nie maja mozliwosci zakupu netto w Europie, czy to w innym miejscu na swiecie, chyba, ze zaczynasz kombinowac.

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    NIE MUSISZ placic VAT w rozliczeniach w handlu miedzynarodowym na poziomie firm.. VAT jest podatkiem przeplywowym, nie majacym najmiejszego znaczenia dla firmy jako podmiotu..
    jesli go zaplacisz masz prawo sobie odliczyc, jesli nie zaplaciles to w calosci w jakiej go skasujesz odprowadzasz do skarbu panstwa.
    kupowalem rzeczy na firme z HK placilem tylko clo jesli juz mowimy o oficjalnym obiegu.. a jesli zaplacilem VAT to w pelni go odliczylem.. stac VAT jako taki nie istnieje dokad nie sprzedaz tego co kupiles
    i mowimy o zakupach w SINGAPURZE a na ile sie orientuje do Unii to on nie nalezy
    jeszcze raz Ci napisze, przy kazdym zakupie na firme za granica masz obowiazek rozliczyc/zaplacic VAT, jezeli zakup jest w unii z nipem europejskim (zakup netto) to Vat placisz/rozliczasz/odliczasz w Polsce wedlug stawek obowiazujacych w naszym kraju (nie placisz Vatu w kraju zakupu), jezeli nie masz jak go odliczyc to normalnie musisz wplacic go do US.

Jezeli dokonasz zakupu na firme w kraju unii bez NIP "europejskiego" to dosyc ze musisz zaplacic VAT obowiazujacy w kraju zakupu (juz go nie odliczysz bo nikt tam nie sprzeda Ci netto bez nipu "europejskiego") to dodatkwo placisz/rozliczasz nasz VAT juz u nas.

Jezeli kupujesz w krajach poza unia, placisz dodatkowo clo i nasz VAT od calosci, ktory rozliczasz/odliczasz na zasadach jak rozlicza sie VAT przy zakupach krajowych.

Jeszcze jedna sprawa, w czasach bardzo silnego zlotego, handel sprzetem z usa i HK kwitl. Przy aktualnych kursach walut zakup sprzetu foto dla firmy (szczegolnie puszki) poza unia jest nieoplacalny, poniewaz dojdzie clo, vat mozesz odliczyc rowniez w kraju. Wiec jezeli chodzilo Ci o propozycje zakupu puszki dla gama w krajch typu HK to koszt wyjdzie w najlepszym wypadku w porownywalnej cenie, ale bez gwarancji.

W pewnym momencie zreszta, gdy zloty byl bardzo slaby, nasz kraj mial najtanszy sprzet foto na swiecie, handel szedl w druga strone.
    Ostatnio edytowane przez 1foto ; 15-12-2009 o 13:07

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Nie jest.
    No to przynajmniej w jednym się zgadzamy .

Każdy robi czym chce, ale doradzanie kup to, kup tamto bo jak nie to... Też jest niepotrzebne.
    A to niby czemu?

Swego rodzaju ciekawostką jest spora powściągliwość w wyrażaniu opinii na temat sprzętu, przez tych, którzy robią naprawdę dobre zdjęcia. Zupełnie jakby sprzęt im w tym nie przeszkadzał.
    Generalizujesz tutaj na tyle, że można zarówno zaprzeczyć jak i potwierdzić .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec

Domyślnie

[QUOTE=arra;742723]jeżeli różnica pomiędzy dobrymi 12 mpx a dobrymi 21mpix jest pomijalna, tym bardziej pomijalna będzie różnica między c24-70 a n24-70. Mnie np. kolorystyka N nie odpowiada tak bardzo jak C, a generowanie skomplikowanych profili kolorystycznych dla N, zawsze kończyło się tym, że dla każdego ujęcia musiałem mieć inny profil, bo jakiś kolor zawsze wystrzelił nie w tą stronę co chciałem. W C nie mam tego problemu.

Wlasnie dlatego wybralem canona,zaczalem w czasach premiery 350d i wybor byl oczywisty... po 40d kupilem 5dmk2 i jest lepiej niz OK :razz:

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A to niby czemu?
    Ano temu, że w sieci jest wystarczająco dużo zdjęć podróżniczych, wykonanych różnym sprzętem i jeżeli ktoś wie czego chce i oczekuje, to na podstawie tych zdjęć sam zdecyduje, czego mu potrzeba, a jeżeli nie jest w stanie, to i 450d może być aż nad to. Pytanie co kupić bo jadę do... Jest równie precyzyjne, jak pytanie Jaki samochód kupić bo chcę pojeździć.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ano temu, że w sieci jest wystarczająco dużo zdjęć podróżniczych, wykonanych różnym sprzętem i jeżeli ktoś wie czego chce i oczekuje, to na podstawie tych zdjęć sam zdecyduje, czego mu potrzeba, a jeżeli nie jest w stanie, to i 450d może być aż nad to. Pytanie co kupić bo jadę do... Jest równie precyzyjne, jak pytanie Jaki samochód kupić bo chcę pojeździć.
    No ale jak ktoś chce takie pytania zadać na forum to czemu ma tego nie robić. Nie wsadzajmy wszystkich do jednego wora. Może komuś taka rada pomoże.

Wiesz tą drogą nietrudno dojść do jedynego słusznego jak się wydaje wniosku, że wszelkie dyskusje tutaj są zwykłą startą czasu - cóż może jest w tym jakaś prawda .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar k4rni

Domyślnie Canon 5D mkII vs. D700 co lepsze dla mnie?

Witam!
    Nie chcę zaczynać kolejnej wojny systemowej a liczę na małą pomoc w wyborze body a może systemu najbardziej zbliżonego do ideału dla moich potrzeb. Otóż postanowiłem przejść na FF posiadam na chwilę obecną Canona 50D + T 17-50 +C70-200 2.8 oraz lampę 580 II. Od razu zwróciłem się w stronę macierzystego systemu i tu wybór mógł paść jedynie na 5d mkII do którego zostawałaby mi lampa oraz 70-200 a na wstępie dokupiłbym 17-40L (możę 24-70) + 85 1.8 +50 1.4 (wydaje mi się, że to najlepszy zestaw). Aparatu używam głównie do Streeta, architektury, krajobrazu, portretów i rzadziej do koncertów czyli raczej sytuacji gdzie szybkość AF nie ma kluczowego znaczenia aczkolwiek pewny AF ala D700 warto mieć. Muszę przyznać natomiast, że systemu Nikona w ogóle nie znam i oprócz kuszącego CLS nie wiem co może mi zaproponować.

Jeżeli moglibyście mi doradzić coś to byłbym naprawdę wdzięczny (mam nadzieję, że się nie obrazicie za założenie podobnego wątku na konkurencyjnym forum N)

pozdrawiam

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Witaj !
    Mając już fajne szkło 70-200 f2.8 oraz lampę 580 II pozostałbym przy Canonie. Jeżeli piszesz że fotografujesz to co w opisie to raczej polecam 24-70 lub 24-105. 24mm na FF to już jest bardzo szeroko i zarazem te dwa szkła są bardzo uniwersalne. Jak dokupisz te dwie stałki to zestaw masz praktycznie kompletny do twoich zastosowań. EOS 5D II jest fajnym aparatem i naprawdę nie widzę sensu zamieniać go na D700.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Strona 54 z 84 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów