Strona 15 z 84 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Tak mi przyszło do głowy...
    Zauważyliście że jak pokazują w amerykańskim filmie jakiegoś fotografa to zawsze z nikonem !!!
    O, nie zawsze!
    W filmie "Stealth" pewien pilot robił fotki swojej panience Leicą!
    Znał się klient na rzeczy bo i aparat i panienka niczego sobie...
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Tam to jest wszystko tak ustawione że pojawiają się rzeczy za które zapłacono. w filmach o najsławniejszym agencie pojawia się taki samochód za jaki dany koncern zapłacił najwięcej. W filmach produkowanych przez Columbia Pictures bohaterowie piją zawsze coca cole bo są właścicielami marki. No chyba że jakiś Szwarccharakter, to wtedy pepsi cole . Tak że nie ma co się sugerować.

Awatar Qamar
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Też Cię witam.
    Wiesz, nie chcę być złośliwy, to w końcu Twoje pieniądze, ale kupując tak zaawansowany sprzęt, powinieneś wiedzieć dokładnie, co TOBIE KONKRETNIE jest potrzebne i żadne porady innych osób nie powinny tutaj odgrywać roli.
    A na poważnie, to absolutnie odradzam 5DMkII jako sprzęt "biwakowy".
    Ten aparat został zaprojektowany jako backup studyjnego sprzętu wyższej klasy i (jak ktoś już dzisiaj arcysłusznie nadmienił) nadaje się do spokojnej fotografii. Wówczas nie ma sobie równych. Natomiast poważnie bym się zastanowił, czy zabierać go na taką wyprawę.
    To nie ta klasa sprzętu po prostu.
    Twoje pytanie jest w stylu: "biorę udział w rajdzie Paryż - Dakar, mogę sobie kupić Ferrari, czy będzie się nadawało?":-D
    I naprawdę nie znasz odpowiedzi?
    Hmm, jak już mi się wydaje, że jestem bliski podjęcia decyzji, trafia się głos podobny do Twojego i znów jestem w kropce. Naprawdę nie znam odpowiedzi, ale wydaje mi się, że analogia do rajdu i Ferrari jest nie na miejscu? Co Twoim zdaniem powinienem zabrać ze sobą na taki wyjazd?
    Qamar

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    dziwne kolory w Nikonach to problem ktory wystepuje na automatycznym balansie bieli
    Zgadza się. Mam D700 i mogę to potwierdzić. O wiele lepiej AWB działa w mojej drugiej, starszej puszce... D80-tce.
    Niektórzy twierdzą, że nowy firmware d0 D700 trochę to poprawia, aczkolwiek to pewnie na zasadzie placebo Nie wczytywałem jeszcze nowego firmware, więc ciężko mi powiedzieć ile w tym prawdy.

Gro głosów o kolorystyce nowych Nikonów wynika z tego, że matryce CMOS generalnie obrazują inaczej niż CCD. Siłą rzeczy więc wszyscy, którzy mieli wcześniej starsze puszki N mogli się zdziwić po przesiadce na D300, 700, 3, 3x...

Jeśli chodzi o jpg to u mnie sprawdza się po prostu używanie profilu o nazwie D2X mode 2. W przypadku NEF czasem rzeczywiście trzeba zdjąć trochę żółtego, ale to właśnie głównie w przypadkach źle dobranego WB.

Generalnie mk2 i d700 tak zaawansowane puszki, że wszystko są to niuanse i cały myk polega na tym by umieć ich możliwości wykorzystać.
    Ja zdaję sobie sprawę, że nie wykorzystuję potencjału tego aparatu i dłuuga droga przede mną...
    Ostatnio edytowane przez prz3mek ; 04-05-2009 o 14:09
    żółte FX + DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qamar Zobacz posta
    Hmm, jak już mi się wydaje, że jestem bliski podjęcia decyzji, trafia się głos podobny do Twojego i znów jestem w kropce. Naprawdę nie znam odpowiedzi, ale wydaje mi się, że analogia do rajdu i Ferrari jest nie na miejscu? Co Twoim zdaniem powinienem zabrać ze sobą na taki wyjazd?
    To proste, jak włos Mongoła (by pozostać w azjatyckich klimatach) - z dwóch przez Ciebie wymienionych ja bym zabrał 1DMkIII.
    Bo na Paryż - Dakar to się jedzie Land Cruiserem a nie Ferrari.
    :razz:
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Awatar Qamar
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To proste, jak włos Mongoła (by pozostać w azjatyckich klimatach) - z dwóch przez Ciebie wymienionych ja bym zabrał 1DMkIII.
    Bo na Paryż - Dakar to się jedzie Land Cruiserem a nie Ferrari.
    :razz:
    No tak, a ja już myślałem, że kolega podzieli się doświadczeniem i jakąś sensowną poradą Oczywiście też bym zabrał 1DMkIII, gdybym go posiadał... Tyle że za cenę niewiele większą od ww. jedynki kupię sobie piątkę z trzema elkowymi zoomami i lampą błyskową, cóż mi po samym korpusie? I tak już się zastanawiam, czy mi nie odbiło całkiem, tyle pieniędzy na sprzęt wydać, na którym przecież nie będę w żaden sposób zarabiać...Jedynka pozostanie w sferze marzeń póki co... Czy inni forumowicze podzielają zdanie, że piątka nie podoła dwumiesięcznej wyprawie (częściowo biwakowej powiedzmy) do Azji, może lepiej faktycznie D700?
    Qamar

Domyślnie

No tak, a ja już myślałem, że kolega podzieli się doświadczeniem i jakąś sensowną poradą
    No przecież się podzieliłem jednym i drugim!
    Wierz mi, mnie też nie stać na 1D, ale gdybym miał jechać w takie polowe warunki jakTy, to 5DMkII by został w domu a zabrałbym jakiś kompakt. Szkoda aparatu po prostu. I tak nikt moich zdjęć nie kupi.

Oczywiście też bym zabrał 1DMkIII, gdybym go posiadał... Tyle że za cenę niewiele większą od ww. jedynki kupię sobie piątkę z trzema elkowymi zoomami i lampą błyskową, cóż mi po samym korpusie?
    Uwaga ze wszech miar słuszna, ale skąd Ty bierzesz te ceny???
    Dziś kupiłem Amateur Photographer, tam jest dużo reklam i ceny jak byk: 5DMkII - 2099 funtów, 1DMkIII - 2699funtów.
    Róznica wynosi zatem 600 funtów (na ebayu zapewne można dostać 1DMkIII jeszcze taniej - nie wiem, nie sprawdzałem, nie moja liga).
    To powiedz mi, gdzie jest taka promocja, żeby za 600 funtów kupić sobie 3 zoomy L, warte koma circa 3000 funtów? No i lampę za ponad 200 funtów do tego? Bo już się ustawiam w kolejce!
    Tobie się pomylił 1DMarkIII z 1DsMarkIII, wtedy by się zgadzało... :-D
    Ale ja proponuję dużo tańszą i IMO sensowną dla zasobnego globtrottera opcję.

Awatar Qamar
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No przecież się podzieliłem jednym i drugim!
    Wierz mi, mnie też nie stać na 1D, ale gdybym miał jechać w takie polowe warunki jakTy, to 5DMkII by został w domu a zabrałbym jakiś kompakt. Szkoda aparatu po prostu. I tak nikt moich zdjęć nie kupi.
    Nie kupi, to prawda. Jednakże kompakt tym bardziej moim zdaniem nie podoła. Poza tym już w zeszłym roku na wakacje zabrałem kompakt i bardzo tego żałowałem, nie ma żadnego porównania z lustrzanką jeśli chodzi o komfort pracy i wygodę użytkowania. Nie, kompakt zdecydowanie odpada.
    Uwaga ze wszech miar słuszna, ale skąd Ty bierzesz te ceny???
    Dziś kupiłem Amateur Photographer, tam jest dużo reklam i ceny jak byk: 5DMkII - 2099 funtów, 1DMkIII - 2699funtów.
    Róznica wynosi zatem 600 funtów (na ebayu zapewne można dostać 1DMkIII jeszcze taniej - nie wiem, nie sprawdzałem, nie moja liga).
    To powiedz mi, gdzie jest taka promocja, żeby za 600 funtów kupić sobie 3 zoomy L, warte koma circa 3000 funtów? No i lampę za ponad 200 funtów do tego? Bo już się ustawiam w kolejce!
    Tobie się pomylił 1DMarkIII z 1DsMarkIII, wtedy by się zgadzało... :-D
    Ale ja proponuję dużo tańszą i IMO sensowną dla zasobnego globtrottera opcję.
    Masz rację, ja cały czas myślę o pełnej klatce stąd za naturalne przyjąłem, że rozmawiamy o Dsie, a nie "zwykłym" D. Wszystko się zgadza, różnica taka jak mówisz. Za 600 funtów mam jedną elkę, nie trzy, ale to i tak różnica mieć jedną a żadnej, prawda? Poza tym ten mnożnik 1,3x mnie zniechęca, zwłaszcza przy zdjęciach we wnętrzach i krajobrazowych. Choć z perspektywy trwałości korpusu z pewnością 1ka byłaby lepsza... Ech, tak to jest, jak się wejdzie na forum maniaków...
    Pozdrawiam
    Qamar

Domyślnie

A od kiedyż to pełna klatka jest NIEZBĘDNA do robienia indoors i landszafciarstwa???
    Przeceniasz FF. Pewno że jest wygodniej, bo szerzej, ale nie przesadzajmy, że crop 1,3 tak bardzo wszystko pogorszy.
    A za to masz sprzęt którym zasłonisz się z powodzeniem przed kulą z kałacha Czerwonego Khmera albo przed szarżującym nosorożcem sumatrzańskim! I to nosorożec będzie miał kłopoty!

grzegorzronin
    Guest

Domyślnie

wiecie co tak sobie czytam i czytam i własnym oczom nie wierze canon 5d i nikon d700
    tez mam ten problem , ale mając taki sprzęt używać automatyki ? to co wy wiecie o fotograf ?
    Jak ktoś nie chce używać Photoshopa i robić zjecie w JPEG to niech sobie kupi telefon z aparatem

Strona 15 z 84 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów