Strona 14 z 84 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Do warunków "polowych" na wyjazd lepszym wyborem jest IMO D700. Z kolei mnie by kusiła możliwośc zrobienia czasami filmu. Dla mnie byłby to duży atut, że nie muszę targać dwóch gratów.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar CFR
    Miasto
    lazurowe wybrzeze

Domyślnie

Fakt, ostatnio poszedlem z Mistrzem (Syn) musialem wziasc kamera a aparat zostal w domu ze wzgledow techniczych. Tu te filmy w HD i jeszcze na "dodatek" zdjecia mozna byloby zrobic ... ach brakowalo mi tu tej nowej piatki
    @Qamar, to sie nie zastanawiaj ... w Twojej sytuacji Piateczka

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Używanie D700 przez 6 m-cy utwierdziło mnie w opinii, że jakość zdjęć jest porównywalna do D300. Zamieniłem więc na 5D mk2, i jestem BARDZO zadowolony.
    Krótko: + Nikon: profile kolorów, budowa, menu, AF ale bez przesady, + Canon: matryca, iso, wybór optyki. IMO system czyszczenia matrycy lepszy w Nikonie.

Bywalec Awatar CFR
    Miasto
    lazurowe wybrzeze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marek Kowal Zobacz posta
    Krótko: + Nikon: /.../AF ale bez przesady
    Zgadzam sie, uzupelniajac:
    AF nie jest az taki super w Nikonie, a w Canonie nie jest az taki zly

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

AF w D700 moze nie jest az taki super, ale ma przynajmniej jakos sensownie rozmieszczone boczne punkty AF, co np. w fotografii portretowej jest istotne.
    Rozmieszczenie bocznych punktow w 5D to jakies nieporozumienie :]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kusy, wspominałeś o afie w 5d - rozumiem, że I. a miałeś styczność z II ? bo sam zastanawiałem się nad 5d mII, a 1d mIII. wybór wcale nie taki oczywisty jakby się wydawał.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    Kurde marzenie by robić reportaż na przysłonach 1,2-2,0 i mieć przynajmniej z 75% ostrych
    1ds mk2 i problemy z af masz z głowy.

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xpressive Zobacz posta
    Kusy, wspominałeś o afie w 5d - rozumiem, że I. a miałeś styczność z II ? bo sam zastanawiałem się nad 5d mII, a 1d mIII. wybór wcale nie taki oczywisty jakby się wydawał.
    Z 5d mk II miałem styczność, ale tylko na krótko, nie robiłem nim żadnego zlecenia, odniosłem wrażenie, że jest lepiej, szybciej (mówię o af), ale oczywiście tylko na centralnym, może pożyczę przed podjęciem oststecznej decyzji aby potestować, problem w tym że moi koledzy ślubniacy też pracują w łukendy
    Jednak z tego co słyszałem, w praktyce nie ma wielkiej poprawy....
    1DsII już dawno brałem pod uwagę, miałem na weselu, zawiodłem się na całej linii....mniejsza o guzikologię, ta na pewno jest do opanowania, przecież tyiace ludzi tym robią, ale ten wyświetlacz to porażka, mam nawyk sprawdzania zdjęcia za każdym razem, a w tym przypadku jest to mocno utrudnione, czy wręcz niemożliwe ze względu na jego wymiary rozdzielczość , a ja lubię wiedzieć że mam ostre, trafione zdjęcie. Aefem też nie byłem zachwycony - rozmieszczenie krzyżowych jest do bani i brak mikroregulacji (zwłaszcza na 50L, a wiem, że wiele osób ma problemy pogodzenia tego body z niektórymi stałkami) zaowocował dużą ilością nie trafionych fotek, przyczynił się do tego na pewno również mój brak umiejętności odpowiedniego ustawienia niektórych C.fn. i brak wprawy w posługiwaniem się samym aparatem.
    Na placu boju pozostały (puki co) D3 i 1Dmk3...myślę że po testach wyklaruje mi się nieco patrzenie))
    CANON...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qamar Zobacz posta
    Witam Was,
    Mam już za sobą falstart na forum i zamknięty błyskawicznie temat, shame on me. Mimo to zaryzykuję i ponowię moje pytanie. Poświęciłem dość sporo czasu i poszperałem sobie po forum, ale nie rozwiałem swoich wątpliwości. Pytanie prawie jak w temacie wątku: co wybrać, Nikona D700 czy Canona 5D MKII? Zanim kolejni użytkownicy rzucą się na mnie aby powiedzieć, że temat był wałkowany setki razy dodam, że potrzebuję sprzętu na wyjazd na dwa miesiące do Azji./.../
    Też Cię witam.
    Wiesz, nie chcę być złośliwy, to w końcu Twoje pieniądze, ale kupując tak zaawansowany sprzęt, powinieneś wiedzieć dokładnie, co TOBIE KONKRETNIE jest potrzebne i żadne porady innych osób nie powinny tutaj odgrywać roli.
    A na poważnie, to absolutnie odradzam 5DMkII jako sprzęt "biwakowy".
    Ten aparat został zaprojektowany jako backup studyjnego sprzętu wyższej klasy i (jak ktoś już dzisiaj arcysłusznie nadmienił) nadaje się do spokojnej fotografii. Wówczas nie ma sobie równych. Natomiast poważnie bym się zastanowił, czy zabierać go na taką wyprawę.
    To nie ta klasa sprzętu po prostu.
    Twoje pytanie jest w stylu: "biorę udział w rajdzie Paryż - Dakar, mogę sobie kupić Ferrari, czy będzie się nadawało?":-D
    I naprawdę nie znasz odpowiedzi?
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Tak mi przyszło do głowy...
    Zauważyliście że jak pokazują w amerykańskim filmie jakiegoś fotografa to zawsze z nikonem !!!

Strona 14 z 84 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów