Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 149

Wątek: Czy zdjęcie ma "oddawać rzeczywistośc"?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rekin Zobacz posta
    Zdaje się że zdjęcie przedstawia rzeczywistość, gdy praca w Photoshopie dotyczmy tylko zmian globalnych obejmujących kadr, a bez ingerencji w poszczególne elementy...
    A lokalne zmiany kontrastu czy naświetlenia mające na celu upakowanie większej ilości EV w zdjęciu? Nasze oczy (też oszust ;-) ) widzą ok. 14EV, aparat tyle nie zobaczy więc korekty lokalne mogą kuriozalnie oddawać rzeczywistość znacznie bliżej tego co sami widzimy. Każda zmiana w Photoshopie jest sensu-stricte zmianą lokalną - zmieniane są lokalne, pojedyncze piksele. Pogląd o "lepsiejszości" zmian globalnych jest hmmmmmmm... cokolwiek wydumany i raczej zbliżony do poglądu, że trasę Szczecin-Warszawa najlepiej pokonać na piechotę bo pociąg czy samolot nazbyt ingeruje w rzeczywistość. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Nie przeczytałem całego tematu, mozliwe, ze ktoś już na to zwrocił uwagę.
    KAŻDY z nas widzi świat inaczej. I nie chodzi tu o wrażliwość i estetykę, ale o postrzeganie barw, światła i ksztaltów. Każde oko ma inne parametry i wszyscy z czysto technicznych powodów, widzimy inaczej. Jeśli ktos nie wierzy, wystarczy zamknac oczy na cca 15 sekund, spojrzec na świat najpierw jednym, potem drugim okiem i porownać wrazenia z pierwszych 10 sekund widzenia, zanim mózg zakomoduje obraz. Albo jesli ktos nosi okulary, niech porowna świat prze nie ze światem przez identyczne w dioptrii szkła kontaktowe.
    Ja jestem np. daltonistą, nosze szkła korekcyjne, które nigdy idealnie nie korygują wady, do tego mam lekki astygmatyzm w jednym oku. Widze świat tak, jak mi pozwalaja moje oczy i ich 'protezy". Mam bardzo ładny zielony kubek, który moja żona nazywa żółtym. I wpiera mi na siłę, że kubek jest żółty mimo, że ja doskonale widzę, że jest zielony
    Pytanie, czy ja widzę świat w sposób rzeczywisty, czy nie? Pewnie wiekszośc odpowie, że "nie". Mniejszośc zastanowi sie "a co gdyby daltonizm występowal u 90% populacji, czy wtedy pozostale 10% widzialoby prawidłowo, czy nie? Czym jest prawidłowe widzenia?"
    Podobny przykład do filozoficznych rozważań to halucynacja. Wielu wybitnych psychiatrów i psychologów twierdzi, że tak do konca to nikt nie wie, czy świat, który widzi, to obraz rzeczywisty, czy halucynacja schizofrenika.

Nie ma sytuacji w ktorej cos jest "nierzeczywiste'. Wszystko jest rzeczywistością, czasem tylko przybiera formę abstrakcji, która tez jest w pewnym sensie rzeczywista.

Zdjecia zawsze będą oddawać rzeczywistość, bo kwestia 'wierności" odwzorowania jest w pewnym sensie umowna. A ewewntualna ingerencja w zdjecie, nawet bardzo duża, wcale nie musi oznaczać odejścia od rzeczywistości. Nasz mozg i to co sie w nim dzieje, to też rzecz rzeczywista więc i kalka tych procesów przelana na zdjecie, jest odwzorowaniem jakiejś rzeczywistosci.

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    trasę Szczecin-Warszawa najlepiej pokonać na piechotę bo pociąg czy samolot nazbyt ingeruje w rzeczywistość. :-)
    Własnie się zastanawiam nad samolotem, ale chyba jednak bedzie samochód, choć niektórzy twierdzą, że na piechotę, w tych warunkach atmosferycznych, byłoby równie szybko
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec
    Miasto
    Pommern

Domyślnie

Jaki wnosek płynie z tej dyskusji?? Fotografować czy nie a może zacząć rzeźbić
    EOS 5, 500N, 400D, 50D

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Ostatni krok do wierności rzeczywistości w fotografii to standard zapisu i wyświetlania obrazu o kolorach i przestrzenni EV ludzkiego oka.
    JPEG psuje całą subtelność obrazu z wizjera,a mnie to bardzo boli.
    Ostatnio edytowane przez rekin ; 12-01-2010 o 18:59

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rekin Zobacz posta
    Ostatni krok do wierności rzeczywistości w fotografii to standard zapisu i wyświetlania obrazu o kolorach i przestrzenni EV ludzkiego oka.
    JPEG psuje całą subtelność obrazu z wizjera,a mnie to bardzo boli.
    I obiektywy UWA bez pochrzanionej perspektywy. Mnie to zastanawia, jakim cudem nasze oko widzi tak szeroko (ok 160 stopni, o ile mnie pamięć nie myli), a perspektywa jest mniej rozjechana, niż w 28mm @ FF
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    I obiektywy UWA bez pochrzanionej perspektywy. Mnie to zastanawia, jakim cudem nasze oko widzi tak szeroko (ok 160 stopni, o ile mnie pamięć nie myli), a perspektywa jest mniej rozjechana, niż w 28mm @ FF
    Czekajmy na 1Ds z wklęsłą matrycą :P

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Bo siatkówka jest wycinkiem sfery, a matryca jest prostokątna. Kiedyś w DFV był bardzo ciekawy artykuł traktujący o "mityczności" ogniskowej 50, gdzie poruszono również mechanizm działania ludzkiego oka. Wychodzi na to, że oszustwa dokonywane przez aparat, to pikuś przy tym, co wyprawiają oczy. Na przykład: rzeczywista rodzielczość oka to ok. 6mpixeli. Mózg natomiast, dokonuje interpolacji do przeszło 200 mpixeli.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Bo obraz złapany przez "matrycę" naszego oka, podlega bardzo mocnej obróbce najszybszego procesora obrazu, jakim jest nasz mózg. To w nim prostowane są rozjazdy geometrii, balans bieli, zakres dynamiki, a przede wszystkim obraz jest odwracany o 180st, bo z samych zasad optyki wynika, że oko widzi do góry nogami.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Rzeczywistość... odbiór tego co widzimy... pokazujemy...

Podobna dyskusja z "sąsiedniego" forum:
    http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogoln...my-zdjecia.htm

Zdjęcia z pierwszego postu dają do myślenia...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    ..... Na przykład: rzeczywista rodzielczość oka to ok. 6mpixeli. Mózg natomiast, dokonuje interpolacji do przeszło 200 mpixeli.
    Nieprawda. Rzeczywista rozdzielczość oka to od 70 do 140 mpix. W każdym oku człowieka jest około 126 milionów światłoczułych receptorów, 120 milionów pręcików i 6 milionów czopków. Pręciki widzą luminancję a czopki kolor. Barwy mamy więc "interpolowane" ale rozdzielczość b. dużą.

Edit: Aha, i oczy w połączeniu z mózgiem potrafią robić coś w rodzaju HDR na wycinku pola widzenia czyli interpretować sygnały z "lokalną" ich interpretacją.

Kąt widzenia oka to ok 160 stopni ale na obrzeżach dostrzegamy tylko ruch. W pełni świadome widzenie to stożek ok 15-20 stopni. Stąd zresztą normy dotyczące projektowania paneli, ekranów i innych podobnych rzeczy w samolocie, na statku czy w innych dziedzinach życia gdzie najważniejsza informacja musi być w polu widzenia. Norma mówi, że wszystko co istotne ma się mieścić w kącie widzenia 15 stopni. To standard międzynarodowy.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 12-01-2010 o 19:55

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów