Rzeczywistość jest brzydka i szara, jak więc ładne i kolorowe zdjęcia mają ją dobrze odwzorować?![]()
Rzeczywistość jest brzydka i szara, jak więc ładne i kolorowe zdjęcia mają ją dobrze odwzorować?![]()
Zmienić rzeczywistość na ładną i kolorową!
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Albo uwypuklić tę brzydotę, tak by wstrząsnąć ludźmi.
Moim zdaniem fotografia ma pokazywać to czego nie da się zobaczyć hmm... jak to określić... ma pokazywać to czego nie da się zobaczyć "zwykłym spojrzeniem"
W fotografii reporterskiej jest potrzebne jakiekolwiek oddanie rzeczywistości bo to się zawiera chyba w samym słowie "reportaż". Cała reszta fotografii to subiektywne postrzeganie rzeczywistości okiem fotografa więc ciężko tu mówić o "oddawaniu rzeczywistości" bo każdy ma inne pojęcie na jej temat, inaczej ją sobie wyobraża i widzi. Dlatego fotografia jest tak piękna, że na jeden temat możemy spojrzeć wieloma perspektywami.
Oddanie rzeczywistości to nie tylko brak modyfikacji zdjęcia, ale także oddanie barw fotografowanych plenerów i obiektów. Już choćby przez to nie możemy mówić w fotografii o "oddawaniu rzeczywistości" bo podobno już od czasów klisz zdjęcia mają odrobinę inną barwę niż w rzeczywistości.
Gdzieś czytałem (na którymś z portali foto), że zdjęcia oddające idealnie kolory są nieprzyjemne w odbiorze dlatego wszystko wypluwa nieco zmienione cieplejsze barwy, podobno z delikatną żółta dominantą. Podobno po to własnie wyszedł hit w postaci filmu Kodak Gold (chyba o ten chodziło).
A może się mylę i coś pomieszałem?
O ten, o ten. Zresztą muszę przyznać samokrytycznie, że sam też używałem tych filmów. :smile:Fajnie spisywał się w pustynnych kolorach